Geldtips voor geliefden om samen rijk te worden

Geldtips voor geliefden om samen rijk te worden Als twee mensen met elkaar gaan samenwonen of trouwen, dan besteden zij - verblind door de liefde - heel veel aandacht aan de romantische kant ervan. De financiële kant is dan vaak het ondergeschoven kindje. Dit is niet geheel terecht omdat samenleven ook financiële voordelen met zich mee kan brengen. Het is bovendien noch onromantisch, noch een overbodige luxe om samen een vermogend bestaan op te bouwen. Door te werken aan het samen rijk worden, metselt men namelijk ook aan een stevig fundament voor de toekomst, met als bonus dat men waarschijnlijk niet zo gemakkelijk uit elkaar zal gaan. In dit stuk worden enkele geldtips gegeven om dichter bij dit doel te komen.

Inhoud


Stabiele relatie is belangrijkste geldtip voor geliefden om samen rijk te worden

De belangrijkste geldtip voor stellen is heel eenvoudig: heb een stabiele relatie zonder ruzies. Ga zeker niet scheiden; dat levert ellende en kosten op.

Flexibiliteit en eenvoud

Voorop moet worden gesteld dat jullie eerst helder moeten hebben wat je van geld wilt vóórdat jullie je financiële doelen kunnen bereiken. Verder is het wetenswaardig dat de beste financiële oplossingen flexibel en eenvoudig zijn; je moet ze kunnen begrijpen en er gemakkelijk en goedkoop weer vanaf kunnen.

Flexibel en eenvoudig, en dus aan te raden: Spaarrekeningen zonder voorwaarden met een maximale rente, zelf beleggen in aandelen, beleggen in een indexfonds, annuïteiten- of lineaire hypotheken. Af te raden zijn: in gemeenschap van goederen trouwen, spaarrekeningen met beperkende voorwaarden en woekerpolissen

Zorg ervoor dat je financiën geen chaos zijn

Bewaar je financiële papieren in vijf verschillend gekleurde ordners met tabbladen. Op de ruggen van deze mappen schrijf je:
 1. Werk en pensioen (voor afschriften en contracten)
 2. Belasting (voor belastingaangiften, bewijsstukken, aanslagen en correspondentie (minimaal 8 jaar bewaren))
 3. Wonen (voor hypotheek- of huurcontract, afschriften en correspondentie)
 4. Verzekeringen (voor polissen, schadeaangiftes en correspondentie)
 5. Persoonlijk (voor testament, codicil, huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract)
Loop de mappen een keer per jaar door en gooi alle overbodige stukken weg.

Koester werken als dé bron van je rijkdom

Steek dus samen de handen uit de mouwen; zie je relatie als een geldbedrijfje dat je doelgericht leidt. Als je beiden in vaste dienst werkt is dat prima. Denk echter ook eens aan de optie dat de ene partner in vaste dienst werkt en de andere ondernemer is. Je hebt dan altijd de zekerheid van een vast inkomen.

Sparen is soms beter dan beleggen

Voor onderhoud aan je woning of de vervanging van dure goederen is het nodig te sparen. Ook als je je geld op korte termijn nodig denkt te hebben heeft sparen de voorkeur. Als de aandelenbeurs is ingezakt, kun je ook beter je toevlucht tot het sparen nemen. Als je een spaarrekening opent bij de bank die de meeste rente biedt, zit je altijd goed. Let er wel op dat je dit doet bij een spaarbank die onder het depositogarantiestelsel valt. Dit kun je op de website van De Nederlandse Bank (www.dnb.nl) nagaan.

Kijk op websites die financiële voordelen voor je berekenen

Op www.spaarwinstcalculator.nl bevinden zich rentepercentages en looptijden van spaarrekeningen en deposito's. Op www.rechtopgeld.nl zie je op welke tegemoetkomingen, uitkeringen, fiscale voordelen en teruggaven je recht hebt. Met behulp van de site www.pensioenplanner.nl kunnen jullie uitzoeken hoe jullie een onbezorgde pensionering tegemoet kunnen gaan.

Drie gezamenlijke doelen

Om samen rijk te worden, moet je als een team samenwerken. Bekijk eerst wat je samen financieel waard bent, en spreek dan af dat ieder hiervan een gedeelte eigen geld mag houden. Overleg daarna op welke wijze jullie aan het huishouden bijdragen en wie de administratie en de betalingen afhandelt. Nu kun je sparen of beleggen voor drie gezamenlijke doelen:
 1. Zet 10% van jullie gezamenlijke inkomen weg voor onverwachte uitgaven.
 2. Spaar elke maand samen minimaal 5% voor pensioen.
 3. Spaar elke maand minimaal 5% voor toekomst dromen.
Denk bijvoorbeeld aan een reis, verbouwing of sabbatical. Je bent dan behalve liefdespaar, ook een team met doelen en zonder problemen. Het recept voor een lang en gelukkig leven samen!

Installeer een ruime kluis in jullie huis

Neem hiervoor een brandwerende kluis die jullie bij voorkeur aan de muur of vloer (laten) bevestigen. In deze kluis bewaren jullie de volgende zaken:
 • Een paar honderd euro's
 • Polissen plus voorwaarden van jullie schade-, levens-, en uitvaartverzekeringen
 • Paspoorten
 • Lijst met nummers van jullie bankpasjes, creditcards en bankrekeningen
 • Lijst met telefoonnummers om vermiste passen op te geven
 • Het eigendomsbewijs van jullie woning, de hypotheek akte of het huurcontract
 • Lijst van dure bezittingen, bij voorkeur afgebeeld op foto of video (i.v.m. schadeclaims)
 • Kopieën van testamenten, huwelijks- of samenlevingscontract, trouwboekje, uitvaartpolissen
 • Gegevens voor nabestaanden; dus waar jullie papieren zich bevinden en jullie uitvaartwensen

Verzekeringen

Verzekeringen sluit je af om te voorkomen dat rampen een groot gat slaan in jullie opgebouwde vermogen. Je kunt op verzekeringen besparen door:
 1. Een zo hoog mogelijke eigen risico te nemen
 2. Te gaan voor verzekeringen met een brede dekking
 3. Premies en dekkingen te vergelijken

Ga geen uitvaartverzekering aan

Als je dit doet zet je geld namelijk voor langere tijd vast, en de voorwaarden kunnen wurgend zijn. Zelf sparen is goedkoper en veel flexibeler is om zelf een bedrag op een spaarrekening te reserveren en de uitvaartwensen op papier op te schrijven.

Lees verder

© 2013 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rentetarieven sparen vergelijken: Wat is de hoogste rente?Rentetarieven sparen vergelijken: Wat is de hoogste rente?Wanneer je spaarrekeningen met elkaar gaat vergelijken, zijn de rentetarieven van die spaarrekeningen het meest belangri…
Spaarrentetarieven vergelijken: Waar moet je op letten?Wanneer je op zoek bent naar de hoogste spaarrente op deposito's en spaarrekeningen, moet je op een aantal dingen letten…
Soorten spaarrekeningenSoorten spaarrekeningenAls consument kan het lastig zijn om een keuze te maken uit de verschillende soorten spaarrekeningen. Een internetspaarr…

Betaling salaris Albert Heijn en personeelskorting 2019-'21Betaling salaris Albert Heijn en personeelskorting 2019-'21Werken bij Albert Heijn is vaak werken tegen goede arbeidsvoorwaarden. Een goed salaris, personeelskorting en bonussen v…
Bronnen en referenties
 • Samen rijk worden, Erica Verdegaal & Adriaan Hiele
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.