Online de juiste sponsor vinden

Online de juiste sponsor vinden Of het nu gaat om een sportclub of een groot evenement, vaak is de hulp van een sponsor nodig om de financiering voor een project rond te krijgen. Terwijl de zoektocht naar sponsors vroeger niet zonder problemen was, bestaat er tegenwoordig een manier die dat zoeken vereenvoudigt: het internet.

Een goede voorbereiding

Voordat je je begeeft aan het zoeken naar sponsors op internet, dien je eerst je huiswerk te maken. Het heeft geen zin om op goed geluk op internet te zoeken naar geschikte bedrijven om die vervolgens aan te schrijven. Je moet eerst beginnen met een gedetailleerd stappenplan dat aangeeft hoe je te werk gaat.

Sponsor moet passen bij het thema

Sponsors moeten vooral passen bij het thema:
  • bij een stichting bijvoorbeeld, loont het om bedrijven te vinden die in vergelijkbare doelgebieden actief zijn. Men doet er goed aan om een gemeenschappelijk belang te vinden, om zo het voordeel voor beide partijen te verhogen;
  • bij sponsoring van evenementen moet bijzondere aandacht aan de doelgroep worden besteed;
  • ook moet je erover nadenken hoe je sponsors aan je kan binden. Daarbij is het vooral belangrijk om aandacht te besteden aan levensvatbaarheid van ideeën. Veelbelovende voorstellen om bedrijven te lokken, die achteraf toch niet kunnen worden geïmplementeerd, zullen een negatieve invloed hebben op de samenwerking.

Sponsors maken het verschil

Heb je eenmaal een samenhangend concept bedacht dat haalbaar is en dat potentiële sponsors kan aanspreken, dan kun je eindelijk beginnen met zoeken. Wat een studiebeurs is voor studenten, is sponsoring voor de sport of evenementen. Om de juiste sponsor te vinden, moet je je uitgebreid voorbereiden en al bij het formuleren van de zoekcriteria erop letten dat er overlap is tussen het evenement en het bedrijf.

Ook bij het selecteren van de zoekcriteria komt het weer aan op de aard van je project:
  • bij sportevenementen bijvoorbeeld, komen bedrijven in aanmerking die ook zelf in deze sector actief zijn of zich op dit terrein al eerder betrokken hebben getoond;
  • het is ook van belang welke omvang het evenement zal hebben. Is het bescheiden van opzet, dan liggen voornamelijk lokale sponsors voor de hand. Wordt daarentegen een groter publiek verwacht, dan kan je gerust ook bekendere ondernemingen in je selectie opnemen.

Een passende eventsponsoring vinden

Veel evenementen kunnen niet zonder sponsoring. Veel ondernemingen of kleinere bedrijven zijn in principe bereid om events te sponsoren. Hoe breng je beide bij elkaar?

Een groot probleem, ook voor bedrijven die evenementen in beginsel willen sponsoren, is om het passende evenement te vinden. Anderzijds weten veel organisatoren niet goed welke bedrijven ze kunnen benaderen om financiële steun te verkrijgen. Als beide partijen hun aanpak op de bonnefooi starten, kost dat niet alleen immens veel tijd en geld. Het kan ook op de zenuwen van beide kampen gaan werken als bijvoorbeeld een bedrijf voortdurend wordt benaderd door niet passende organisaties en de betrokken aanvragen moet afwijzen, terwijl de aanvragers zich voortdurend afgewezen voelen en dreigen op te geven.

Online bemiddeling tussen organisatoren en sponsoren

Gelukkig zijn er meerdere goede bureau´s op de markt die zich hebben gespecialiseerd in bemiddelingsconcepten. Bij onze oosterburen wist bijvoorbeeld het bedrijf Weality.com een uitstekende reputatie op dat gebied op te bouwen. Hun website biedt een online platform waar bereidwillige bedrijven en organisatoren op zoek naar een geschikte financiering, zich kunnen treffen.

Vanuit zakelijk perspectief bezien, kan men zich daar gratis aanmelden voor eventsponsoring en aangeven welk soort evenementen en organisatoren men op welke wijze wil ondersteunen:
  • een IT-ondernemer zal zich dus vooral richten op carrièrebeurzen en evenementen voor beginnende informatici;
  • fabrikanten van muziekinstrumenten en -accessoires kunnen het proberen bij concerten.

De evenementen variëren van liefdadigheidslopen tot startup-bijeenkomsten voor jonge ondernemers. Op die manier bereikt men dus een doelgroep variërend van particulieren tot ondernemers, soms met charitatieve achtergrond, soms ter ondersteuning van specifieke projecten die zich op termijn zelf willen bedruipen.

Vraag en aanbodsites sponsoring in Nederland

Overigens heeft het Duitse initiatief van online bemiddeling tussen vraag en aanbod van sponsering, ook in Nederland navolging gekregen. Een mooi platform dat een vergelijkbare functionaliteit biedt, is bijvoorbeeld de website van Spotplaza.nl. Ook bij SpotPlaza zijn aan een vermelding geen kosten verbonden. Wie zijn advertentie echter beter in het oog willen laten vallen kan die tegen betaling van een kleine vergoeding extra onder de aandacht laten brengen. En bedenk ook dat er tegenwoordig zeer bruikbare alternatieven voor traditionele sportsponsoring bestaan.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sponsoren zoeken, hoe doe je dat?Sponsoren zoeken, hoe doe je dat?Wanneer je vereniging of sportclub geld of materialen nodig heeft is een sponsor nodig. Helaas kloppen sponsoren meestal…
Hoe stellen we een sponsoringdossier samen?Hoe stellen we een sponsoringdossier samen?Vaak zijn er voor allerhande activiteiten sponsors nodig. Doch blijkt het in de praktijk toch niet altijd even evident o…
Sponsoring & marketingSponsoring is onderdeel van de marketingcommunicatie-instrumenten. Een sponsor is meestal een bedrijf die geld of andere…
SportsponsoringVele sportverenigingen in Nederland worden gesponsord door bedrijven. Maar hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk. Je mo…

Affiliate marketing tips om meer te verdienenAffiliate marketing tips om meer te verdienenWat affiliate marketing is en hoe het precies werkt, daar zijn al genoeg artikelen over geschreven, waarvan een groot aa…
Geld niet veilig bij de bankGeld niet veilig bij de bankGeld is niet veilig bij de bank. De overheid is ten alle tijden gemachtigd het geld van burgers van de bank te halen. Ba…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 19-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.