Schoonmaakwerk: geld verdienen met huishoudelijk werk

Schoonmaakwerk: geld verdienen met huishoudelijk werk Geld verdienen met schoonmaakwerk, waarom eigenlijk niet? Er is niets mis met huishoudelijk werk om je geld mee te verdienen. Veel mensen zijn werkloos doordat ze hun baan zijn kwijtgeraakt sinds de financiële crisis hard heeft toegeslagen. Maar nog steeds zijn veel mensen op zoek naar een betrouwbare werkster of werker die hun huis lekker schoonmaakt. Hoe zorg je dat jouw schoonmaakbaan succesvol is?

Inhoud:


Schoonmaakwerk is niet minderwaardig

"Ja zeg, ik ga niet schoonmaken..." Dat hoor je weleens, maar waarom eigenlijk? Er is niets mis met je handen te laten wapperen. Sterker nog: het kan heel fijn zijn om eens iets met je handen te doen, na jarenlange stress in wat eerst je droombaan leek. Schoonmaken geeft voldoening: na een paar uur huishoudelijk werk trek je voldaan de deur achter je dicht en laat je de bewoner tevreden achter. Natuurlijk moet je jezelf soms zien te motiveren, maar het geld in je zak geeft direct voldoening. Bovendien is het leuker om bij een ander schoon te maken dan bij jezelf.

Wat verdien ik met schoonmaakwerk

De tarieven schommelen tussen de 10 en 15 euro per uur, 12,50 euro kun je meestal wel bedingen. Het uurloon is nog enigszins afhankelijk van de wijk waar de mensen wonen en van hun inkomen. Een rijker iemand zal meer kunnen betalen en ook meer geld overhebben voor een uurtje schoonmaakwerk, dan iemand met een minder hoog inkomen -hoewel de rijkere mens ook wel bekendstaat om zijn gierige uitgavepatroon-.

Moet ik belasting betalen over het geld wat ik verdien

Of je belasting moet betalen hangt af van je persoonlijke situatie. Je bent zelf verantwoordelijk om na te gaan of je verplicht bent om van deze inkomsten aangifte te doen bij de Belastingdienst.

Hoe vind ik een huishoudelijk baantje

Een advertentie zetten bij de supermarkt en via-via middels een bekende zijn de twee bekendste manieren om aan een schoonmaakadres te komen. Daarnaast kun je op de website www.nationalehulpgids.nl zien wie in jouw buurt een hulp zoekt, ofwel zelf een advertentie zetten.

Advertentie bij de supermarkt of bejaardentehuis

In een advertentie bij de supermarkt kun je precies beschrijven wat je zoekt en wat je aanbiedt. Dat is handig voor allebei: jij bent duidelijk in wie je bent, en de lezer weet wie hij kan verwachten. Hang je advertentie vooral op in een supermarkt waar ook wat 'hoger-segment' klanten komen, klanten die wat meer geld te besteden hebben. Deze hebben vaak wat meer geld over voor een uurtje werk. De 12,50 euro moet voor hen geen probleem zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Albert Heijn, vooral de Albert Heijn XL geeft je grote kans van slagen. En er zijn meer van dit soort luxere supermarkten zoals een food store of delicatessen-supermarkt. Niet alle supermarkten hebben een advertentiebord hangen, vraag er in dat geval even naar bij de manager. Grote kans dat dit alsnog geregeld wordt.

Het kan ook lonen om eens langs te gaan bij een bejaardentehuis of centrum met aanleunwoningen bij jou in de buurt. Vraag eens bij de receptie of je ergens je advertentie mag ophangen of neerleggen. Of vraag aan bewoners hoe zij aan hulp komen.

Via-via een schoonmaakadres vinden

De mooiste manier is mond-tot-mond-reclame. Iemand die erg tevreden is over jouw schoonmaakwerk beveelt jou graag aan bij familie, vrienden en kennissen. Veel mensen zoeken een goede, betrouwbare en prettige hulp, en deze zijn nog altijd moeilijk te vinden. Vraag aan jouw klanten en ook in je vriendenkring of ze je willen aanbevelen.

Locatie: dichtbij scheelt reistijd

De reistijd van jouw huis naar je schoonmaakadres wordt doorgaans niet betaald. Hang daarom je advertentie op in de buurt van je huis, en vertel ook rond waar je een adres zoekt. Als je lang moet reizen en het openbaar vervoer of auto moet gebruiken gaan die kosten weer af van je verdiensten, en dat zou zonde zijn. Liefst pak je de fiets naar je baantje: dat scheelt weer geld. Als je geen werk hebt zit je toch een stuk ruimer in je tijd en is fietsen meestal geen probleem.

Wat schrijf ik in de advertentie

Je succes staat of valt met de tekst in je advertentie! Mensen willen graag weten:
  • je leeftijd
  • of je vrouw of man bent (je naam is niet nodig)
  • je nationaliteit
  • of je Nederlands spreekt, of Engels, of welke andere taal
  • je uurtarief
  • in welke wijken je werkt
  • je telefoonnummer

Een goede advertentie voor het vinden van schoonmaakwerk kan zijn:
Nederlandse vrouw (40 jaar) zoekt schoonmaakwerk
Met jarenlange ervaring, referentie opvraagbaar
Tarief 12,50 per uur
Amsterdam-Centrum en omgeving
Tel. 06 - ...

Kennismaking

Voordat je voor de eerste keer gaat schoonmaken is het gebruikelijk om eerst even kennis te maken. Je maakt een praatje, kunt kijken of het wel klikt, en laat je uitleggen wat de persoon precies verwacht van jou. Loop samen het huis door en laat je goed uitleggen wat je elke keer schoonmaakt, wat af en toe, en wat niet. Kun je goede afspraken maken en heb je een goed gevoel, dan kun je afspreken op welke dag je voortaan komt, hoe laat je komt en hoeveel uur je gaat werken. Ook spreek je af of je elke week komt, om de week, of misschien of afroep.

Tempo van werken

Ga niet te hard van start de eerste keer dat je gaat schoonmaken. Werk rustig maar gestaag door. Je hoort vaak 'in het begin was ik heel tevreden, later ging ze slechter schoonmaken'. Dat is jammer. Door je de eerste keer enorm uit te sloven beloof je in feite dat je altijd zo zult werken. Maar omdat je zo'n tempo niet zult volhouden, moet je de eigenaar later wel gaan teleurstellen. Veel te hard werken wordt -als het goed is- ook niet van je verwacht.

Volgorde en aanpak van het schoonmaken

Bedenk hoe je te werk gaat. Welke kamer doe je het eerst? In een klein huis op 1 verdieping is het handig om eerst alles af te nemen, daarna alles stof te zuigen. In een groter huis en/of met meer verdiepingen is dat weer niet handig. Dan werk je beter per kamer, of per verdieping. Werk ook netjes met meerdere schoonmaakdoekjes. Wen jezelf aan om met verschillende kleuren te werken, een rood doekje kan voor de wc zijn, een groene voor de rest. Maak regelmatig je doekjes goed schoon.

Eten, drinken en lichaam

Schoonmaakwerk is lichamelijk inspannend werk. Omdat je meer vocht verbruikt dan gebruikelijk is het handig om in je schoonmaakmandje een flesje water mee te nemen. Zo kun je regelmatig een paar slokken water nemen. Kies liever niet voor de bekende en populaire energiedrankjes zoals Red Bull, die zijn ongezond en naast energie geven ze ook vaak hartkloppingen en een enorme dosis suikers. Spreek ook af wanneer je even zal pauzeren. Vooral als je drie of vier uur werkt is dat fijn.

Wissel ook regelmatig het werken af met je linker- en rechterarm en -hand. Als je enkel je voorkeurskant gebruikt raak je sneller overbelast. Het zou zonde zijn als je daardoor even niet kunt werken en je inkomen mist.

Denk ook aan handige hulpmiddelen die het werken minder zwaar maken. Zoals de Karcher Window Vac voor makkelijker ramenlappen. Je kunt ook je eigen Window Vac mee naar je banen nemen.

Ik zoek weer een fulltime baan, kan ik dan wel tijdelijk gaan schoonmaken

Ben je werkloos geraakt en zoek je weer werk? Dan kun je tijdelijk schoonmaakwerk gaan doen op eigen adressen. Als je weer een baan vindt heb je meestal geen tijd meer voor je schoonmaakbaan. Bovendien heb je het geld dan ook niet meer zo nodig, en ontbreekt de energie of zin vast ook om nog door te gaan. Lieg in de tussentijd niet over je situatie. Zeg niet dat je huidige situatie blijvend is, als dat niet zo is. Je hoeft niet uitgebreid te vertellen dat je je helemaal suf solliciteert en zo snel mogelijk weer een fulltime baan hoopt te hebben. Je mag informatie weglaten, dat is geen liegen. Vertel dat je nu geen werk hebt, wel werk zoekt maar dat dat nog een tijd kan duren.

Vakantie en ziekte

Werk je niet, dan krijg je niet betaald. Zo gaat het meestal bij een los schoonmaakbaantje. Dat werkt dus anders dan bij een arbeidscontract bij een werkgever. Veel mensen realiseren zich dat niet van tevoren. Een weekje griep is een weekje geen inkomen van je schoonmaakbaantje. Bij vakantie is het meestal hetzelfde verhaal: op vakantie is geen verdiensten. Maar ook als degene bij wie je schoonmaakt op vakantie gaat zul je meestal niet hoeven komen en verdien je dus even niets. Erger is het als je zelf langdurig ziek wordt: niet werken betekent geen inkomen. Er zijn uitzonderingen in geval van vakantie: sommige mensen betalen je toch door. Maar dat komt erg weinig voor. Meestal maakt iemand dan al heel veel jaren schoon en heeft daarmee credits opgebouwd. Het is zeker niet gebruikelijk om vakantiegeld te bedingen bij de aanvang van het werk.

Succes met je schoonmaakbaan!

Lees verder

© 2013 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantiebaantjes, vakantiewerkIn de zomervakantie is het uiteraard heerlijk om vrij te zijn en om lekker op vakantie te gaan, maar je kunt de zomermaa…
100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…
Vakantiewerk in FrankrijkVakantiewerk in FrankrijkLijkt het jou leuk om een tijdje in het buitenland te werken? Misschien wil je in de zomermaanden naar Frankrijk en daar…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…

Rijkdom begint in uw hoofdRijkdom begint in uw hoofdMisschien vraagt u zich af wat psychologie met geld te maken heeft? Welnu, een heleboel, want rijkdom begint in uw hoofd…
Wat kost een begrafenis?Wat kost een begrafenis?Veel mensen maken ruim voor het overlijden een keuze tussen begraven en cremeren. Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • http://huis-en-tuin.infonu.nl/huishoudelijk/117584-karcher-window-vac-ramen-lappen-zonder-water-knoeien.html
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 01-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.