Wat kost een begrafenis?
Veel mensen maken ruim voor het overlijden een keuze tussen begraven en cremeren. Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor een crematie, waar vroeger begraven gangbaar was. Maar kost een ‘traditionele’ begrafenis nu eigenlijk? En hoe ziet dat kostenplaatje er uit?
Het is lastig om zomaar aan te geven hoeveel een begrafenis gaat kosten. Ieder mens is immers anders en stelt dus andere eisen aan zijn of haar begrafenis. Je kunt een begrafenis daardoor zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Zo kun je extra tijd in de aula aanvragen, koffie met of zonder cake laten serveren of een stoet volgauto's achter de begrafenisauto laten rijden. Het is daardoor onmogelijk een exacte prijsopgave te laten zien die voor iedereen geldt. Uiteraard zijn er wel belangrijke kosten die bij vrijwel iedere begrafenis zullen terugkomen.
Uitvaartverzorger
Na het overlijden, komt een uitvaartverzorger je helpen met het gereed maken voor de begrafenis. De uitvaartverzorger helpt bijvoorbeeld met het uitkiezen van de bloemen, drukwerk en een kist. Ook neemt de uitvaartverzorger enkele zorgen van je over, zoals de verzorging van de overledene. Tot slot regelt de uitvaartverzorger alles rondom de begrafenis, zoals het reserveren van condoleance-ruimtes en de aula. Het basistarief van een uitvaartverzorger bedraagt ongeveer 1500 euro en is daarmee één van de grootste uitgaven.
Grafkist
Een belangrijk onderdeel bij een begrafenis, is het regelen van de kist. Dit hoeft absoluut niet duur te zijn. Er zijn verschillende grafkisten beschikbaar in verschillende materialen. Zo is er een kartonnen kist, die ongeveer 100 tot 150 euro kost. Ondanks dat dit materiaal ecologisch erg verantwoord is, kiezen niet veel mensen voor een kartonnen kist. Mensen die de begrafenis wel wat goedkoper willen houden, kiezen daardoor vaak voor een spaanplaten kist. Deze kost ongeveer 350 euro. Ook een eikenhouten kist is gangbaar. Deze is al wel weer wat duurder (rond de 850 euro). De duurdere kisten zijn voornamelijk gemaakt van beukenhout, kersenhout of mahonie. Deze kisten kosten tussen de 1000 en 2500 euro. Uiteraard kan een speciale afwerking extra kosten met zich meebrengen.
Rouwdienst
Ook de kosten voor de rouwdienst kun je grotendeels zelf bepalen. Natuurlijk is het aantal genodigden belangrijk bij het vaststellen van de prijs. Ook de locatie is echter van belang. Je kunt ervoor kiezen de rouwdienst in het uitvaartcentrum te houden. Dan ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je dit in de kerk doet. Een rouwdienst in het uitvaartcentrum kost ongeveer tussen de 250 en 450 euro. Een rouwdienst in de kerk is ongeveer tussen de 300 en 550 euro. Ook koffie met cake voor de aanwezige gasten behoort vaak tot de kosten. Een kop koffie en een plak cake voor 100 personen kost je ongeveer 350 euro.
Grafkosten
Ook de grafkosten zijn belangrijke kosten. Deze worden grotendeels bepaald door de gemeente waar de overledene begraven is. Op internet staan verschillende meters waarop je kunt zien hoe hoog de grafkosten zijn in jouw gemeente. De prijzen variëren behoorlijk, zo tussen de 800 en 7000 euro. Daarnaast is het van belang of je kiest voor een eigen graf of een algemeen graf. In een eigen graf bepaalt je logischerwijs zelf wie er komen te liggen. Tot slot is de grafsteen een belangrijke uitgave. Ook op dit gebied variëren de prijzen behoorlijk. De goedkoopste grafstenen zijn ongeveer 1000 euro. Voor een wat luxer model ben je al snel 2500 euro kwijt.