Rijkdom begint in uw hoofd
Misschien vraagt u zich af wat psychologie met geld te maken heeft? Welnu, een heleboel, want rijkdom begint in uw hoofd. Om financieel succesvol te zijn, moeten mensen veel dieper in hun eigen psyche duiken dan verwacht of wenselijk is. Vaak immers bevinden zich in onszelf de nodige obstakels op weg naar financiële rijkdom. Obstakels die men alleen kan overwinnen wanneer men zich eerst intensief met zichzelf en zijn houding ten opzichte van geld bezighoudt.
Wat is geld eigenlijk?
Geld is op de eerste plaats een symbool. Het staat voor een bepaalde waarde en men kan het tegen goederen of diensten inwisselen. Terwijl vóór invoering van het geld goederen of diensten rechtstreeks tegen elkaar uitgewisseld werden, maakt geld het mogelijk om goederen en diensten op een volledig nieuwe manier te waarderen.
Zo kan men tegenwoordig geld ontvangen voor goederen en diensten en daar dan iets anders voor kopen. Hoe alledaags dit allemaal misschien mag klinken, zo belangrijk is het echter om deze aspecten eens goed te laten doordringen. Want hoewel deze samenhangen ongecompliceerd lijken, doen er over geld veel mythen de ronde, die onze omgang ermee bemoeilijken. Geld is niets meer dan een stukje bedrukt papier of een stukje metaal. Niet meer en niet minder.
Aan geld hangen veel emoties
Geld is, voor velen misschien verrassend, iets zeer emotioneels. Wat op het eerste gezicht zo nuchter als wat lijkt, is vaak voorwerp van uiteenlopende gevoelens. Geld leidt bijvoorbeeld tot jaloezie, afgunst en haat, maar ook tot trots en bewondering. We associëren geld allemaal met iets anders:
- voor velen is het gewoon een middel om een bepaald doel te bereiken;
- voor anderen is het bijna iets heiligs;
- sommigen zien geld als bron van alle kwaad;
- anderen weer, hechten absoluut geen waarde aan geld.
Als u financieel succesvol wil zijn, is het erg nuttig om eens voor uzelf na te gaan wat uw eigen gevoelens ten opzichte van geld zijn. Alleen zo kunt u ontdekken of u innerlijke bedenkingen ten opzichte van geld heeft die u wellicht belemmeren om tot welstand te raken.
Bent u zelf een belemmering voor eigen financieel succes?
Hoe u denkt over geld, is van doorslaggevende betekenis voor de vraag of u ooit (veel) geld zult bezitten of niet. Het kan zijn dat u onbewuste angsten of twijfels over geld heeft. Als u bijvoorbeeld denkt dat rijke mensen geen echte vrienden hebben, omdat die allemaal maar uit zouden zijn op hun geld, of dat geld iemands karakter bederft, kan het zijn dat u zich zelf onbewust hindert om rijk te worden, om zo uw innerlijke angsten te vermijden.
Tips om te achterhalen hoe u denkt over geld
Ga eens terug naar uw kindertijd en onderzoek eens hoe de omgeving waarin u bent opgegroeid, met geld omging, want dat kan uw houding ten opzichte van geld wezenlijk hebben bepaald:
- Hoe werd er in uw familie gesproken over geld?
- Hoeveel geld was er in uw familie?
- Waren er erg rijke familieleden of groeide u op in armoede?
- Wat heeft men u bijgebracht in termen van geld?
- Wat deed u met uw zakgeld?
Maak de volgende zinnen af
Schrijf eens spontaan op wat u bij de de volgende zinnen te binnen schiet:
Maak deze oefening absoluut schriftelijk, zodat u uw overtuigingen duidelijk zwart op wit kunt nalezen. Alleen wanneer u zich ervan bewust wordt in hoeverre u zichzelf blokkeert, kunt u er ook iets aan doen.
Wat verwacht u van geld?
Wie financieel onafhankelijk wil zijn, moet geld zien als datgene wat het daadwerkelijk is: een middel tot een doel, een manier om dingen te kopen, de kans om in iets goeds te investeren, enzovoort. Veel mensen hebben echter zeer onrealistische verwachtingen met betrekking tot geld. Welke verwachtingen heeft u van geld?
- Geld maakt (me) ...
- Als ik rijk ben, kan ik ...
- Geld zou me kunnen helpen om ...
- Ik wil rijk worden, dus ...
- Ik verwacht een hoop van geld want....
Het is erg belangrijk om voor uzelf helder te hebben wat geld kan en wat niet. Geld kan
uw leven aangenamer maken, maar
geld alleen maakt niet gelukkiger of meer tevreden. Misschien kan geld u helpen in een moeilijke situatie, maar geld kan niet uw persoonlijke problemen oplossen. U kunt zich met veel geld om het even wat veroorloven, maar met geld alleen zult u niet uw "gedroomde partner" vinden, uw huwelijk kunnen redden of uzelf weer verzoenen met uw ouders. Ga daarom goed voor uzelf na wat uw verwachtingen ten aanzien van geld zijn.
Hoeveel verdient u?
Naar alle waarschijnlijkheid zult u uw huidige
salaris noemen, de een of ander zal misschien "te weinig" antwoorden. Maar de vraag hoeveel we verdienen, kan ook heel anders worden geïnterpreteerd. Het kan ook als inschatting bedoeld zijn wat u denkt "waard" te zijn als werknemer met specifieke vaardigheden, een bepaalde kennis, sterke en zwakke kanten. Vaak zijn we er ons zelf niet van bewust wat we eigenlijk "waard" zijn. Dat maakt het ons erg moeilijk om bijvoorbeeld in salarisonderhandelingen onze prijs te bepalen.
Als we ons bewust zijn van onze waarde, en dat op een realistische basis, worden we zelfbewuster. Dat zelfvertrouwen straalt ook uit naar onze omgeving. U zult merken dat men positief zal reageren als u iets goeds zelfbewust aanbiedt.
Achterhalen wat u financieel wil bereiken
Maar misschien ontbreekt het u, zoals zoveel mensen, aan een heldere voorstelling van uw financiële wensen? Zolang u alleen maar een vaag idee over rijkdom in uw hoofd heeft, kunt u niet systematisch daar naartoe werken. Bepaal daarom eerst zorgvuldig uw financiële doelstellingen.