Schoonzoon of schoondochter recht op deel erfenis?

Ouders hebben de geruststellende gedachte dat hun bezittingen nu hun dood over gaan op de kinderen. Op het moment dat de kinderen gaan trouwen kan de schoonzoon of schoondochter ook ineens aanspraak maken op een deel van de erfenis. De meeste huwelijken worden in gemeenschap van goederen gesloten. Dat wil zeggen dat individuele bezittingen gezamenlijke bezittingen worden. Hiermee wordt de schoonzoon of schoondochter nog geen erfgenaam, maar toch kan er recht bestaan op een deel van de erfenis.

Uw kind gaat scheiden en heeft recht op de helft

Stel, u komt te overlijden en laat uw kinderen ieder 20.000 na. Het bedrag komt niet toe aan de huwelijkspartners van uw kinderen, maar aan uw kinderen. Vervolgens vormt het geërfde bedrag een onderdeel van het huwelijksvermogen. De 20.000 is nu ook van de huwelijkspartners van uw kinderen. Dit kan anders zijn als de kinderen gehuwd zijn met huwelijkse voorwaarden. In dat geval is het ook nog afhankelijk van de inhoud van de huwelijkse voorwaarden.

Met de uitsluitingsclausule de koude kant uitsluiten

Indien u als ouder een testament opmaakt met een uitsluitingsclausule kunnen de rechten van de huwelijkspartners van uw kinderen beperkt worden. Het geërfde bedrag maakt in dat geval geen onderdeel uit van het gezamenlijke vermogen, maar vormt een apart vermogen. Er wordt als het ware een vermogen vervormd naast het gezamenlijke vermogen. Deze clausule wordt ook wel de anti-schoonzoonclausule genoemd. Na een scheiding heeft de ex-schoonzoon of dochter niet recht op de helft van het bedrag dat verkregen is uit erfenis.

De harde of de zachte uitsluitingsclausule

Er zijn twee soorten uitsluitingsclausules. De harde uitsluiting wil zeggen dat er ook bij overlijden van de erfgenaam de partner geen recht heeft op de nalatenschap. De zachte uitsluiting heeft betrekking op het eindigen van het huwelijk door een echtscheiding. Bij de harde uitsluiting kan bijvoorbeeld worden vastgelegd dat de nalatenschap ten goede komt aan de kleinkinderen. In dat geval is er sprake van een tweetrapsmaking. Bij de tweetrapsmaking gaat de nalatenschap rechtstreeks naar de kleinkinderen. Deze constructie heeft als nadeel dat de belastingdruk op de nalatenschap hoger is.

Een uitsluitingsclausule inzetten bij schenkingen

Ook bij schenken is het mogelijk om een uitsluitingsclausule te koppelen aan het geschonken bedrag. Dit kan bijvoorbeeld worden opgenomen in een notariële akte, maar het kan nog eenvoudiger. Bij het overschrijven van het bedrag kunt u ook gewoon aangeven dat het privé geld betreft voor uw zoon of dochter. De schenking blijft hierdoor buiten de gemeenschap van goederen.

Zoon of dochter heeft een goed huwelijk! Uitsluitingsclausule hoeft niet

Het opnemen van een uitsluitingsclausule kan wantrouwend overkomen richting de partner van uw zoon of dochter. Toch is het ook bij een goed huwelijk van uw kinderen te verdedigen om de clausule toch op te nemen. Alle huwelijken worden gesloten om levenslang in stand te blijven. Ondanks de goede voornemens zal drie op de tien huwelijken uiteindelijk stranden. Een scheiding kan verschillende oorzaken hebben. Zelfs als uw zoon of dochter de reden is van de breuk wilt u niet dat uw vermogen naar de ex-partner gaat. Eigenlijk is er geen goede reden te bedenken om geen uitsluitingsclausule op te nemen. Zolang het huwelijk in stand blijft heeft de partner van uw zoon of dochter geen hinder van de clausule.
© 2013 - 2020 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Anti-schoonzoon clausule: schoonkind uitsluiten van erfenisAnti-schoonzoon clausule: schoonkind uitsluiten van erfenisHet klinkt als in een slechte film: de anti-schoonzoon clausule, maar hij bestaat echt. Het is een bepaling die er voor…
Erfenis niet automatisch naar schoonfamilie (uitsluiting)Erfenis niet automatisch naar schoonfamilie (uitsluiting)Een uitsluitingsclausule in uw testament of bij een schenking opnemen? Dat doet u omdat u wilt voorkomen dat uw erfenis…
Wat is een uitsluitingsclausule?Met een uitsluitingsclausule kan voorkomen worden dat een deel van de erfenis verdwijnt naar de ex-partner van de rechth…
Niet alles valt onder gemeenschap van goederenNiet alles valt onder gemeenschap van goederenEen huwelijk wordt gesloten in gemeenschap van goederen, tenzij de partners voor het sluiten van het huwelijk, huwelijks…

Goud en geluk in Grimmsprookjes en een economische crisisGoud en geluk in Grimmsprookjes en een economische crisisEen economische, financiële crisis. Crisissen komen de hele geschiedenis door voor. Over de hele wereld. In verschillend…
Searcle: snel onderling betalen met paylinks en betaallinksSearcle: snel onderling betalen met paylinks en betaallinksPaylinks en betaallinks in 2017? Searcle is dan de nieuwe manier van mobiel betalen. U kunt ook betalen met een browser,…
Bronnen en referenties
  • http://www.bd.nl/algemeen/economie/schoonzoon-kan-fluiten-naar-erfenis-1.3774459

Reageer op het artikel "Schoonzoon of schoondochter recht op deel erfenis?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

D. C. Kwakkel, 03-06-2020 11:20 #4
Wat nu in het geval dat een kind eerder overlijdt dan de ouder. In mijn geval: mijn vrouw (69) is ongeneeslijk ziek en zal hoogstwaarschijnlijk eerder overlijden dan haar nog alleenstaande moeder (94). Heb ik dan als schoonzoon nog ergens recht op?

J. Vergeynst, 29-03-2017 11:28 #3
Als weduwe verkoop ik mijn huis waar ik volledig vruchtgebruik van heb, mijn dochter is overleden in 2016. Kan haar echtgenoot aanspraak maken op deel van verkoop?

Hr P. J. Hennekes, 19-01-2017 20:38 #2
Mijn schoonmoeder haar enige dochter is overleden. Ze heeft verder geen familie. Heb ik nu recht op de erfenis?

Aw Zoeker, 14-04-2014 22:07 #1
Mijn inziens biedt zelfs de harde uitsluitingsclausule een erflater geen zekerheid, dat zijn nalatenschap niet naar de koude kant zal gaat. Een erfgenaam kan zich wel tegenover zijn partner wel beroepen op de uitsluiting door de erflater, maar een onder uitsluiting verkregen erfenis, is in beginsel onbezwaard, waarmee de ontvangende erfgenaam kan doen wat hij wil; verteren, bij leven wegschenken en zelfs nalaten aan wie hij wil, dus ook aan de partner.
Zie ik het juist., dat alleen een wettelijk erkende, tweetrapsmaking in het testament van de erflater, het weglekken van zijn, als zodanig bezwaarde nalatenschap naar de zogenaamde koude kant kan voorkomen?

de uits

Infoteur: Juul
Gepubliceerd: 16-05-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Schrijf mee!