Overstappen van energieleverancier: zo werkt dat

Overstappen van energieleverancier: zo werkt dat Overstappen van energieleverancier is eenvoudig en kan tot een forse besparing leiden. Bovendien kunt u een hoge welkomstkorting krijgen die met de energierekening wordt verrekend. Met overstappen bespaart u op de energierekening. Haal ook uw energiekosten omlaag, betaal minder. Per jaar stappen maximaal 15% van de mensen over en dat zouden er veel meer kunnen zijn. Laat de voordelen niet liggen, vergelijk regelmatig de prijzen van energie bij de verschillende aanbieders en sla uw slag. Al snel zal duidelijk worden dat u momenteel waarschijnlijk te veel voor gas en elektriciteit betaalt. Let op de looptijd van uw contract want afkopen is niet altijd kosteloos. Het meeste voordeel is te halen met een nieuw contract voor de levering van gas.

Minder betalen voor energie


Veelgestelde vragen
Hoe eenvoudig is overstappen naar een andere energiemaatschappij
Overstappen naar een andere energiemaatschappij is heel eenvoudig, er zijn meerdere vergelijkingssites die dit voor u willen regelen. De vergelijkingssite verdient hier geld mee en u uiteraard ook. Blijven zitten, is dan niet verstandig.
Zijn er veel energieleveranciers?
Er zijn inderdaad veel leveranciers van energie. Het zijn niet alleen de grote jongens zoals Eneco, Nuon of Essent. Zij hebben vaak goede aanbiedingen, maar er zijn veel meer keuzemogelijkheden. Bekijk ze allemaal.
Wat is het voordeel van overstappen bij energie?
Energiemaatschappijen geven u vaak een contract tegen een goedkoper tarief. U betaalt dan bijvoorbeeld minder per kubieke meter gas. Maar u kunt ook een korting op de jaarnota krijgen. Soms is beide mogelijk en dat kan in een jaar veel geld schelen.

Energiekosten

Op de energiemarkt wordt volgens Europese wet - en regelgeving een onderscheid gemaakt tussen het transport van energie en levering van energie. Alle energieleveranciers mogen van het bestaande netwerk gebruik maken. Tussen de netwerkbedrijven bestaat geen concurrentie. Dat betekent dus dat als u wil switchen, u alleen kunt kiezen voor een andere leverancier van energie. Energieprijzen gaan erg op en neer. Door corona is er tijdelijk minder vraag naar olie en daarmee de prijs van aardgas. U kunt van deze daling van energieprijzen eenvoudig profiteren door op het juiste moment over te stappen.

Veranderen van energiebedrijf

Switchen van energieleverancier is in principe heel eenvoudig. Er zijn meerdere vergelijkingssites die dit voor u willen regelen. U kiest een nieuwe energieleverancier en spreekt af dat die de huidige leverancier laat weten dat u gaat switchen. Zoals gezegd blijft de netbeheerder dezelfde, afhankelijk van de regio waar u woont. Dit switchen moet in beginsel in vijf werkdagen kunnen. Om de overgang gemakkelijk te laten verlopen is daartoe een zogenaamd Energie Clearing House opgericht, dat de communicatie tussen alle partijen die bij de switch zijn betrokken, verzorgt.

Kies een andere energieleverancier

Er worden geen kosten in rekening gebracht voor het wisselen van leverancier. Wel kan de bestaande leverancier een opzeggingsvergoeding vragen, wanneer u een contract voor bepaalde duur hebt die nog niet is uitgediend. Een jaarcontract na een paar maanden opzeggen kost geld. Het opzeggen van een contract voor onbepaalde duur kost niets, maar kent wel een opzegtermijn van dertig dagen.

Nieuwe contractvoorwaarden voor energie

De meesten zullen voordat ze overstappen wel op internet allerlei prijsvergelijkingen maken. Logisch en terecht natuurlijk, maar let ook goed op de nieuwe contractvoorwaarden. Let vooral op de nieuwe looptijd, opzegtermijn en de kleine lettertjes over mogelijke tussentijdse prijswijzigingen. Bekijk ook goed wat de eventuele administratiekosten of boetes zijn, als u ook bij de nieuwe leverancier vervroegd wil opzeggen. Wilt u één factuur ontvangen met de totale kosten, of twee: van de leverancier en de netwerkbeheerder apart?

Welke energieleverancier wordt het?

Er zijn vele energieleverancier waar u terecht kunt in Nederland, enkele voorbeelden zijn:
 • Eneco;
 • Budget Energie;
 • Delta;
 • E-on;
 • Energiedirect;
 • Essent;
 • Greenchoice;
 • Innova Energie;
 • NLE;
 • Nuon;
 • Oxxio;
 • Powerpeers;
 • Pure Energie;

Gas of elektriciteit

U kunt gas en elektriciteit van één leverancier afnemen, maar ook dat hoeft niet. De leveranciers hebben natuurlijk liever dat u de totale energie bij hetzelfde bedrijf koopt. Het voordeel van één leverancier is, dat u dan niet meerdere rekeningen hoeft te ontvangen.

De welkomstkorting als u overstapt

Energiebedrijven adverteren met een welkomstkorting of welkomstbonus. Dat kan op twee manieren. Of u krijgt aan het einde van het jaar de korting die wordt verrekend met uw jaarafrekening of de energietarieven zijn tijdelijk lager. Als u liever lagere tarieven in een jaar wilt, dat verlaagt immers maandelijks de lasten, dan is nog van belang of u veel baat hebt bij een korting op de tarieven voor gas of voor elektriciteit. Waar u ook voor kiest, dikwijls is na een jaar weer overstappen aantrekkelijk. Immers de energietarieven gaan bij uw huidige energieleverancier omhoog en bij de overstap kunt u elders weer voor lagere tarieven kiezen, bovendien is de welkomstkorting aan het einde van het jaar inmiddels uitgewerkt.

Opzegvergoedingen, boete betalen

Als u een contract voor langer dan een jaar afsluit zit u in principe aan het contract vast. Toch bieden de energiemaatschappijen vaak de mogelijkheid om over te stappen maar dan moet er wel een opzegvergoeding (soort boete) worden betaald. Hoeveel dat is verschilt per energieaanbieder.

Binnen 14 dagen uw contract opzeggen

Als u spijt hebt van een telefonisch aanbod, dan kunt u per aangetekende brief binnen 14 werkdagen een beroep doen op de wettelijke bedenktijd. Als sprake is van onvolledige informatievoorziening, kunt u zelfs een beroep doen op de drie maanden termijn zoals dat bij kopen op afstand bij wet is geregeld.

Slot

U moet een paar stappen doorlopen, maar overstappen naar een goede en tegelijkertijd goedkopere leverancier loont echt. U moet zich wel elke keer afvragen voor hoe lang u een contract wil sluiten. De energieprijzen kunnen verder omhoog gaan en natuurlijk ook de energiebelasting. Daarvan profiteert u vooral met een kort energiecontract. Stap over. Wilt u nog meer op energie besparen dan is wellicht een zonneboiler ook iets voor u of maakt voortaan gebruik van zonnepanelen. Het komt uw portemonnee en het milieu ten goede. Het zijn goede investeringen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wij gaan verhuizen, wat met de elektriciteit? (BE)Wij gaan verhuizen, wat met de elektriciteit? (BE)Een verhuis brengt heel wat administratief werk met zich mee. Hoe verwittig je je elektriciteitsleverancier, wat moet je…
Overstappen op groene stroomOverstappen op groene stroomStroom is belangrijk voor ons dagelijks leven. Helaas is de manier waarop stroom wordt opgewekt vaak niet goed voor het…
Energieprijzen vergelijken levert veel geld opEnergieprijzen vergelijken levert veel geld opEen gemiddeld huishouden (2,2 personen) verbruikt ongeveer 3500 KwH (kilowattuur) aan elektriciteit en 1.600 m3 aan gas.…
Van energieleverancier wisselenVan energieleverancier wisselenEr kunnen verschillende redenen zijn om van energieleverancier te wisselen maar doorgaans is een hoge energierekening de…

Dollar, profiteren van de lage of hoge dollarkoersDollar, profiteren van de lage of hoge dollarkoersAls de dollar laag staat is het zeker interessant om te kijken hoe wij Europeanen daar ons voordeel mee kunnen doen, maa…
Wijzer in geldzaken, wat voor beslisser bent u (geldtype)Wijzer in geldzaken, wat voor beslisser bent u (geldtype)U wilt wijzer worden in geldzaken en bijvoorbeeld weten welk geldtype u bent? Bij geld, geldkwesties en geldzaken neemt…
Reactie

Rolf van der Schaaf, 12-08-2008
Switchen loont inderdaad, alhoewel ik mijn bedenkingen had. Ik heb twee vergelijkingssites gebruikt Prizewize.nl en Gasenlicht.nl. Via die eerste overgestapt in mei en het is goed bevallen. Ik ben nu 255 euro minder kwijt per jaar en heb nu groene stroom. Reactie infoteur, 13-04-2020
Let in 2020 uiteraard ook op de kwaliteit en betrouwbaarheid van de energieleveranciers.

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 13-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.