Dollar, profiteren van de lage of hoge dollarkoers

Dollar, profiteren van de lage of hoge dollarkoers Als de dollar laag staat is het zeker interessant om te kijken hoe wij Europeanen daar ons voordeel mee kunnen doen, maar ook als de dollar hoog staat natuurlijk. Op de beurs, maar vooral ook als consument. De dollar is immers in korte tijd minder waard geworden en er zitten nog meer dalingen aan te komen. Een goedkope vakantie, een goedkope auto? Met een lage Amerikaanse munt moet dat zeker kunnen. Als de dollar duurder wordt, is het precies andersom: vermijd dan zaken die in dollars moeten worden afgerekend.

Goedkope dollar betekent goedkoop op vakantie naar de VS


Dollar

De dollar lijkt verder te dalen, bewust beleid van Amerikaanse regering. De waarde van de dollar is uiteraard een dagkoers, maar het zou best kunnen dat de dollar verder in waarde zal dalen ten opzichte van een aantal andere grote valuta zoals de euro. Petro dollars worden steeds meer petro euro’s en China streeft er naar om de VS als grootste economie van de troon te stoten. Wie wat verder kijkt, kan zich afvragen hoeveel jaren nog de dollar een wereld munt zal zijn. Er zijn bovendien veel onzekerheden over de schuld in de VS.

Beleggen op de beurs

De beurs vaart op fundamentele factoren, maar vooral ook op psychologische en emotionele. De relatief lage dollar doet de exportpositie van de VS goed. Amerikaanse bedrijven kunnen daar garen bij spinnen. De lage rente die met de lage dollar samengaat, verlicht wat de pijn van de krediet crisis. Voor Amerikaanse consument en bedrijf. Veel risicovoller lijkt het emotioneel beladen aspect van vertrouwen. Een zwakke munt, duidt niet op vertrouwen. In tegendeel. Een zwakke munt betekent ook dat inflatie wordt geïmporteerd, wat eens een opwaarts effect op de inflatie en rente moet hebben. Dit zou de koopkracht van de Amerikanen verder kunnen uithollen, met alle negatieve aspecten van dien op de economie. Een zwakke dollar ten opzichte van de yen betekent, dat de Carry Trade in gevaar komt, waardoor vele speculanten en grootbanken grote verliezen zullen leiden. Tot slot zullen de verdiensten van Europese bedrijven in dollars, omgerekend in de eigen munt flink tegenvallen. Een mix van risicovolle factoren, waar op de beurs veel te verdienen, maar ook verliezen is. Er zijn goede beleggingsproducten beschikbaar om van de beurs te profiteren zoals de tracker en de turbo.

De Europese consument

Voor de Europese consument biedt een lage dollar vele kansen. Maar let op, dit is niet altijd het geval. Wie via internet buitenlandse aankopen doet boven de 22 dollar moet douanerechten en BTW betalen. Als de douanerechten lager zijn dan 10€ komen ze te vervallen. De BTW kan zeer laag zijn, bijvoorbeeld 3.2% voor een muziekinstrument, of 9% voor een boek, maar kan ook tegenvallen. Bij de aankoop van een Amerikaanse auto betaalt u bijvoorbeeld 10% invoerrechten, 21% BTW en nog de BPM. Vaak moet de auto nog gekeurd worden en zijn er allerlei verzendkosten, waardoor een auto in Duitsland aanschaffen vaak al goedkoper is. Gunstige uitzondering hierop kunnen Amerikaanse auto's zijn, waarvan de aanbiedingen meeschommelen met de dollarkoers. Ook spullen ophalen in de VS kan tegen vallen doordat alles boven de €430 ingeklaard moet worden. Officieel althans.

De voordelen voor de Nederlandse consument

Duidelijk goedkoper is een reisje Amerika. Vliegen naar de VS en er overwinteren is er momenteel spotgoedkoop. Lekker toeren door de VS, met een relatief goedkope benzine en relatief goedkope vakantie gelegenheden. Ook in ons land zijn er voldoende voordelen te behalen. Zo is de benzine in dollars duur, maar blijft die in euro’s redelijk in de hand. Boeken en dvd’s via Amazon of Bol.com zijn goedkoop en bijvoorbeeld gadgets als de nieuwe iPod. Denk er tot slot bij elektrische apparatuur aan dat in de VS 110 volt gangbaar is en bij ons 220 volt.

Miskoop

Een regelrechte miskoop kan de aankoop van Amerikaanse kleding zijn. Over spijkerbroeken betaalt u 12% douanerechten en nog eens 21% BTW. En dat is nou jammer.

Wat zijn de heffingen invoer van buiten de EU in 2022

Als u naar Nederland (bijvoorbeeld via Schiphol) goederen invoert van binnen de EU en dit is voor eigen gebruik, dan is dat zonder invoerrechten. Van buiten de EU is dit anders:
 • U mag voor maximaal € 430 aan spullen van buiten de EU invoeren en zo belastingvrij meenemen, inclusief geschenken.
 • De vrijstelling van invoerrechten voor kleine commerciële postzendingen wordt verhoogd. Wanneer de zending minder waard is dan € 150, worden geen invoerrechten meer geheven. Voor de BTW blijft de drempel op € 22 staan.
 • Aan drank is toegestaan: 1 liter sterke drank of 2 liter mousserende wijn of 2 liter likeurwijn zoals sherry of port.
 • Rookwaar is toegestaan, indien maximaal 200 sigaretten of 250 gram rooktabak of 100 cigarillo's of 50 sigaren.

Per EU-land kan wat u mag invoeren anders zijn. Voor drank en tabak of sigaretten hanteert Nederland immers strengere normen dan de maxima die de EU toestaat:
 • 800 sigaretten.
 • 400 cigarillo's (sigaren van maximaal 3 gram per stuk).
 • 200 sigaren.
 • 1 kg tabak.
 • 10 liter sterke drank.
 • 20 liter distillatiewijn.
 • 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn).
 • 110 liter bier.

De verbruiksbelasting op pruimtabak en snuiftabak is afgeschaft.

Beleggen als dollar hoog staat

Als de euro relatief goedkoop is, kan de Europese effectenbeurs daarvan profiteren. De concurrentiepositie van Europese bedrijven wordt immers sterker en dat geldt voor al vele Nederlandse bedrijven om dat Nederland echt een exportland is. Het nadeel is dat we meer moeten betalen voor goederen die uit de VS komen.

Slot

Kansen genoeg dus om uw slag te slaan als de dollar laag staat. Als de dollar hoog staat, is een vakantie in Europa aan te bevelen in plaats van Europa.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevaar voor de beurs komt uit het Oosten, de Carry TradeGevaar voor de beurs komt uit het Oosten, de Carry TradeVelen maken zich in 2018 zorgen over de Amerikaanse economie. Niet voor niets: de economie lijkt wat terug te vallen en…
Dollar, de alsmaar dalende dollarDollar, de alsmaar dalende dollarDe dollar is sterk gedaald ten opzichte van de euro en zal dat ondanks de huidige euro crisis waarschijnlijk blijven doe…
Economie: HandelsblokkenHandelsblokken spelen een belangrijke rol in de internationale economie. Wanneer we van een handelsblok spreken gaat het…
Winkelen bij Victoria's SecretVictoria's Secret verkoopt prachtige lingerie en nog veel meer. Het is van oorsprong een Amerikaanse bedrijf en daardoor…
Overstappen van energieleverancier: zo werkt datOverstappen van energieleverancier: zo werkt datOverstappen van energieleverancier is eenvoudig en kan tot een forse besparing leiden. Bovendien kunt u een hoge welkoms…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 20-08-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.