Energieprijzen vergelijken levert veel geld op

Energieprijzen vergelijken levert veel geld op Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) verbruikt ongeveer 3500 KwH (kilowattuur) aan elektriciteit en 1.600 m3 aan gas. De totale rekening voor energie bedraagt gemiddeld 1.900. Dat is voor veel huishoudens een behoorlijk bedrag en in veel gevallen kan er flink bezuinigd worden op de energierekening. Enerzijds door energiebesparende maatregelen, anderzijds door het vergelijken van energieprijzen van verschillende leveranciers.

Energieleverancier

Vroeger kwam stroom gewoon uit het stopcontact. Men stond er verder eigenlijk niet bij stil en wist soms niet eens precies wie de leverancier van de stroom was. Zolang de televisie het maar deed en de wasmachine kon draaien. Dat is tegenwoordig wel anders.

Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 is de consument steeds energiebewuster aan het worden. Hadden grote energieleveranciers als Nuon, Eneco en Essent in het verleden nog een monopolie, daar schieten tegenwoordig de energiebedrijven als paddenstoelen (geschikt voor bio-energie) uit de lucht.

Energieprijzen vergelijken

Bron: Stevepb (bewerkt), PixabayBron: Stevepb (bewerkt), Pixabay
De enorme toename van energiebedrijven komt met name doordat men zich steeds bewuster is van de kosten die het energieverbruik met zich meebrengt. Energie is hot! Consumenten wekken tegenwoordig bijvoorbeeld zelf energie op door middel van zonnepanelen. Deze energie verkopen ze vervolgens terug aan de energiemaatschappij. Doordat in 2020 14% van alle energie duurzaam moet zijn opgewekt, zal het zelf opwekken van energie in de toekomst alleen maar toenemen.

Ook de interesse voor het vergelijken van energiemaatschappijen is sterk toegenomen. In 2004, toen de energiemarkt werd geliberaliseerd, stapte 6% van de consumenten over naar een andere energiemaatschappij. In 2013 was dit aantal al gestegen naar meer dan 12%. De verwachting is dat het aantal overstappende consumenten de komende jaren alleen maar verder gaat stijgen.

Energievergelijker

Eén van de redenen dat het aantal overstappende consumenten steeds verder toeneemt is het verdwijnen van overstapdrempels. Zo was voor veel mensen de energierekening onduidelijk. Dit bemoeilijkt het overstappen naar een andere energieleverancier. Door de komst van de Warmtewet is deze drempel weggenomen.

Daarnaast neemt het aantal websites met mogelijkheden om energieleveranciers met elkaar te vergelijken met de dag toe. Hoe weet je welke energievergelijker betrouwbaar is? Hiervoor moet op een aantal zaken worden gelet:

  • Onderzoek of de genoemde prijzen inclusief alle kosten zijn. Als bijvoorbeeld het levertarief of de netwerkkosten worden weggelaten ontstaat er een zeer vertekend beeld.
  • Vul op de energievergelijker alleen postcode + huisnummer en het huidige energieverbruik in. Meer gegevens zijn niet nodig.
  • Let goed op dat er ongeveer 20 tot 30 energieleveranciers met elkaar worden vergeleken. Zijn het er minder dan krijgt deze energievergelijker waarschijnlijk een hoge vergoeding van een aantal energieleveranciers.

Loont het overstappen op een andere energieleverancier?

Het loont zeker om energieprijzen van verschillende energiebedrijven met elkaar te vergelijken. Veel mensen nemen echter niet de moeite om alle gegevens bij elkaar te zoeken en vervolgens uit te zoeken welk energiebedrijf het beste bij hen past.

Door welkomstbonussen en actiekortingen kan overstappen echter behoorlijk lucratief zijn. De gemiddelde besparing op de energierekening bij overstappen ligt rond de 300 euro per jaar. Dat is een aardig uurloon wanneer er ongeveer 2 of 3 uur aan wordt besteed.
© 2014 - 2024 Tattersall, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie-vergelijkingssites op een rijEnergie-vergelijkingssites op een rijDe meeste mensen die iets willen kopen, vergelijken eerst op internet. Bijna alle producten kunnen worden vergeleken op…
Overstappen van energieleverancier loont!Overstappen van energieleverancier loont!Er is op meerdere manier te bezuinigen op energiekosten. Naast de kachel een graadje minder hoog zetten, of door elektri…
Overstappen energiemaatschappijMet het overstappen naar de goedkoopste energiemaatschappij kunt u veel geld besparen. Hoe gaat het overstappen in zijn…
Overstappen van energieleverancier: denk aan het vastrecht!Overstappen van energieleverancier: denk aan het vastrecht!Het lijkt soms wel alsof we overspoeld worden met reclames goedkope energieleveranciers. Voor de meeste huishoudens geld…
Bronnen en referenties
  • https://www.energievergelijken.nl/blog/tros-radar-vergelijkingssites
  • http://blog.energieleveranciers.nl/energie-in-de-toekomst/
  • http://gemiddelden.nl/verbruik/gemiddelde-besparing-overstappen-energieleverancier/
  • Afbeelding bron 1: Stevepb (bewerkt), Pixabay
Tattersall (7 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.