Kopen en verkopen van een vordering

Kopen en verkopen van een vordering Er is een grote handel in het kopen en verkopen van vorderingen. Dit komt doordat er ook steeds meer mensen zijn met schulden. Bedrijven zijn er ook vaker toe over gegaan om een incassobureau in te schakelen. Er zijn bedrijven die een vordering uitbesteden aan een incassobureau op basis van no-cure, no pay. In andere gevallen wordt de vordering verkocht aan een incassobureau, waardoor een bedrijf er helemaal van af is. Voor particulieren is het mogelijk om hun vordering online te verkopen. Er zijn steeds meer mensen met geldproblemen. Een belangrijke oorzaak daarvoor is de economische crisis. Bovendien is het jarenlang makkelijk voor mensen gemaakt om producten op afbetaling te kopen of makkelijk geld te lenen. Wanneer het dan uiteindelijk niet in hun budget blijkt te passen raken ze in de problemen. Een andere ontwikkeling van de laatste jaren is dat bedrijven steeds strenger zijn geworden richting klanten die niet betalen. Dit komt omdat hun aantal fors is toegenomen en ze daardoor een steeds groter verlies leiden. Zij willen deze kosten niet zomaar afschrijven en proberen via een incassobureau alsnog hun geld binnen te krijgen. Een nadeel voor een klant wanneer een incassobureau wordt ingeschakeld zijn groot. In dat geval lopen de kosten namelijk snel op. Een incasso brengt standaard al 34 euro in rekening. Dit bedrag kan oplopen naar gelang de hoogte van het incasso.

Kopen van vorderingen

Er is een hele handel in deze vorderingen. Er valt namelijk goed te verdienen aan de vorderingen en incassobureaus weten dat. Er zijn verschillende constructies. De meest gebruikte constructie is no cure, no pay. Dit betekent dat een incassobureau alleen betaald krijgt wanneer een vordering door een klant betaald wordt. Dat betekent dat het bedrijf dat de vordering uitbesteed geen risico loopt. Het incassobureau kan verdienen aan de incassokosten die worden betaald. Het kan erg aantrekkelijk zijn omdat mensen snel schrikken wanneer zij met een incassobureau in aanraking komen en geneigd zijn om snel te betalen. Wanneer een klant na een aantal brieven nog niet betaalt kan een incassobureau overwegen om naar de rechter te stappen. Daarvoor moet bekeken worden hoe terecht de vordering is, want met een rechtsgang gaan ook hoge kosten gepaard.

Kopen van vorderingen als pakket

Een tweede constructie is de constructie waar een bedrijf een heel pakket vorderingen overnemen. In dat geval vangen zij ook oorspronkelijke bedrag dat de klant schuldig was, nog los van de incassokosten. Voor een bedrijf kan dit een aantrekkelijke optie zijn omdat zij dan in ieder geval van het incasso af zijn en er geen tijd meer in hoef te steken. Wel is de kans verkeken dat het bedrijf het gehele aankoopbedrag terugkrijgt. De vorderingen worden vaak in een heel pakket verkocht. Dit bedrag krijgt een bepaalde aanduiding die aangeeft hoe moeilijk of makkelijk het wordt om deze vorderingen te innen. Soms staan vorderingen al lange tijd open of kan iemand zijn schulden simpelweg niet afbetalen. De koper van een pakket vorderingen zal dus altijd de kosten moeten bepalen die hij denkt te gaan maken om een bepaald bedrag te innen. Als deze kosten hoger liggen dan te verwachten winst kan hij het beter niet doen.

Verkopen van een vordering

Voor particulieren is het ook mogelijk om hun vordering te verkopen. Dit kan bijvoorbeeld via verkoopjevordering.nl. Dit bedrijf koopt niet automatisch elke vordering op. U kunt een aanvraag doen en daarbij de bewijslast insturen. Vervolgens wordt binnen vijf dagen beoordeeld of het bedrijf uw vordering wilt overkopen. U zult ook horen wat voor bedrag zij er voor bieden. Voor de beoordeling van de vordering worden geen kosten in rekening gebracht. Vooral particulieren kiezen voor deze optie omdat zij dan in ieder geval nog een deel van het verlies maken. Het inschakelen van een incassobureau of de gang naar de rechter is voor hen voor een geval vaak te kostbaar.
© 2013 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verkoop van openstaande vorderingen aan een incassobureauDe verkoop van openstaande vorderingen aan een incassobureauHet komt nogal eens voor dat debiteuren niet op tijd of zelfs helemaal niet betalen en er vele openstaande vorderingen z…
Wat kost een incasso via een incassobureau?Wat kost een incasso via een incassobureau?Een incassobureau wordt ingeschakeld om achterstallige schulden te incasseren. Zodra een schuld bij het incassobureau li…
Openlijke dubbele incassokostenOpenlijke dubbele incassokostenDoor de crisis gebeurd het steeds vaker dat mensen de energierekening of huur niet kunnen betalen, maar ook andere zaken…
Rekening niet op tijd betaald, wat nu?Rekening niet op tijd betaald, wat nu?Een rekening niet op tijd betaald: het overkomt iedereen wel eens. Of je nou geen geld had of het totaal vergeten bent,…

Voorwaardelijk en herroepelijk schenken: schenking herroepenVoorwaardelijk en herroepelijk schenken: schenking herroepenStel u wilt in 2023 of 2024 uw kind geld schenken en dat uw kind of kleinkind dit geld pas krijgt, als er aan een aantal…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: McLac2000, Pixabay
  • http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/opinie/columns/vorderingen-te-koop!.855045.lynkx
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 18-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.