Geen geldzorgen!
Als je het van meet af aan slim aanpakt en rationeel met geld omgaat, is de kans bijzonder klein dat je ooit financieel aan de grond raakt. Tenzij het land failliet gaat, maar daar gaan we nu niet van uit. Rationeel met je geld omgaan, betekent niet dat je niet van het leven kan of mag genieten. Het betekent in de eerste plaats dat je leeft naar wat je hebt en geen onbezonnen risico’s neemt. Een aantal tips kunnen je helpen bij het opbouwen van een gezonde buffer, die je behoedt voor bankroet.
Begin zo vroeg mogelijk met het aanleggen van spaarpotjes
Sparen doe je voor verschillende doeleinden. Je legt een spaarpot aan voor te voorziene grote uitgaven zoals de aankoop van een wagen of geplande herstellingswerken aan je woning. Daarnaast hou je steeds geld opzij voor onverwachte calamiteiten. Je wasmachine die het plots begeeft, je hond die een operatie moet ondergaan… Tot slot begin je zo vlug mogelijk aan de opbouw van een vermogen “voor later”. Hoe vroeger je hiermee begint, hoe minder geld je er verhoudingsgewijs van jezelf moet instoppen. Sparen doe je op een veilige en verstandige manier. Je kijkt welke bank je de beste voorwaarden biedt en opent bij voorkeur verschillende rekeningen bij verschillende banken.
Koop een huis dat past bij jouw noden, niet bij die van Paris Hilton
Je hebt het ouderlijk nest verlaten en gaat op zoek naar een woning. De slimste optie is kopen. Kopen is investeren, huren is een vorm van consumeren waar bovendien geen einde aan komt. Aan het aflossen van je hypothecaire lening komt ooit een einde en dan heb je een stevige spaarpot, zijnde je huis, in handen. Zet je echter niet vast met een te zware hypotheek. Kies voor een bescheiden woning, die je het nodige comfort biedt, maar niet als een touw om je nek voelt. Een (te) groot huis kost niet enkel behoorlijk meer in aankoopprijs, maar verbruikt ook meer. De kosten voor verwarming en elektriciteit liggen hoger, je betaalt meer taksen, je hebt meer meubilair en decoratie nodig. Komt op een gegeven moment het geld binnenstromen uit één of andere hoek, kan je nog steeds overwegen je huisje te verkopen en voor iets luxueuzer te gaan. Een grote tuin is enkel nuttig als je zelf groene vingers hebt en graag je eigen groenten kweekt.
Hou je terugkerende lasten zo laag mogelijk
Terugkerende lasten wegen het zwaarst door op je budget. Op deze posten besparen, levert je het meeste voordeel op lange termijn. Serieus onderhandelen met verschillende banken voor je hypothecaire lening is de boodschap. Kies voor de goedkoopste energieleverancier. Hetzelfde geldt voor je keuze van telecom provider en verschillende verzekeringsmaatschappijen. Maak jaarlijks opnieuw de balans op van deze lasten en kijk of het intussen elders niet beter kan.
Koop, behalve je woning, nooit iets op krediet
Lenen doe je enkel voor de aankoop van een huis, niet voor de aankoop van een wagen, laat staan voor de aankoop van consumptiegoederen.
Voor alles is een goedkoper alternatief
Besparen op eten doe je niet door je te beperken tot boterhammen met confituur en pasta. Door te eten volgens de seizoenen en zelf te koken bespaar je op een gezonde manier. Een kleine wagen brengt je net als zijn brandstofverslindende, blitse grote broer ook op je bestemming, een fiets doet dat op een nog voordeligere en gezondere manier. Een boekenwurm vindt makkelijk zijn gading in de plaatselijke bib. Sporten kan heel goedkoop. Joggen in het park, met de fiets naar het werk, zwemmen in de plaatselijke zwemkom. Laat je niet verleiden tot de aankoop van allerlei nutteloze gadgets of hippe elektronica, die na een jaartje alweer passé zijn.
Het ene plezier is het andere waard
Sommige dingen hoef je helemaal niet aan te kopen, maar kan je gewoon lenen van je buurman, je vriend of collega. In ruil steek je een handje toe bij hun verhuizing, pas je eens op hun kinderen of help je schilderen.
Leven op een bescheiden manier zorgt voor een grote vrijheid, die onbetaalbaar is!