Het huishoudboekje in het nieuwe jaar
Veel mensen hebben met wel of geen “onderpand” in de decembermaand stevig uitgepakt. Het lijkt wel alsof dat moet en dus wordt er in deze maand niet gekeken of en zo ja in hoeverre er financiële middelen zijn om te doen wat we doen. Met als gevolg dat voor menigeen geldt dat in januari de broekriem meer dan stevig aangetrokken moet worden. Bovendien is het bij uitstek een maand om je financiële huishoudboekje weer eens op orde te brengen voor het lopende jaar.
Basis
We weten allemaal wat de basis is, je moet niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Maar soms kan dat om wat voor reden dan ook niet anders. Als zo’n situatie zich voordoet, dan is het wel goed een plan te hebben om die achterstand in te lopen. Het begint dus bij het in kaart brengen wat er aan geld per maand binnenkomt.
Aangezien veel mensen niet weten wat er exact uit gaat is het altijd goed om te bekijken wat je uitgeeft aan:
- Wat moet, zoals je hypotheek of huur
- Wat wenselijk, zoals wat kunnen sparen voor onvoorziene omstandigheden
- Wat prettig, zoals nieuwe kleding of leuke gadget
Wat moet dat moet
Spreekt voor zich dat het “moeten” als eerste betaald moet worden en dus ontkom je er niet aan middels een programma (op internet is er van alles gratis te downloaden) of handmatig bij te houden wat de kosten zijn die echt gemaakt moeten worden.
Waarbij het bij de broekriem aanhalen ook een kwestie is van prioriteiten stellen. Kosten die “moeten” zijn kosten om te kunnen leven, om het warm en licht in huis te hebben, om te kunnen koken, om je te kunnen wassen en om je maag te vullen.
Kritisch alle kosten bekijken
Dan komt de volgende stap voor
telefoon en internet. Als je even een maandje uit moet kijken met je geld is het nog tot daaraan toe. Echter, als je structureel je kosten moet gaan bekijken is het zinvol om telefoon- en internetabonnementen te vergelijken. Een vaste telefoon voor enkele euro’s meer (bij je internet abonnement), kan je veel kosten voor de mobiele telefoon besparen. Moet je per se niet thuis bellen? Of met andere woorden, prioriteiten stellen.
Een ander aspect is de
boodschappen die ieder mens moet kopen om te kunnen leven. Maar behalve de verschillen in kosten per supermarkt, moet je ook afvragen of je bepaalde vis moet eten die je gewend bent of dat een goedkopere versie ook voedzaam en smakelijk kan zijn. We handelen nogal eens uit de macht der gewoonte en dat moet je loslaten om serieus én objectief naar je kosten te kijken. Of er dus andere (lees ook: goedkopere) producten zijn die net zo goed zijn, moet je objectief bekijken. Bovendien gaat het er om hoeveel geld er beschikbaar is voor de boodschappen en dat kan ook betekenen dat je extra’s achterwege laat en alleen de boodschappen koopt om te kunnen leven.
Als je de broekriem moet aanhalen kan je ook overwegen een miniem bedrag toch opzij te zetten om te
sparen. Hoe beperkt dan ook, je bouwt op deze manier toch weer wat op. Al is het maar om onvoorziene kosten op te kunnen vangen. Bovendien geeft het idee dat je iets opbouwt, hoe minimaal dan ook, een positief gevoel.
Kleding is zo’n kostenpost die maar voor een klein deel een “moeten” aspect heeft. Veel mensen willen wel veel kleding, maar meestal is het geen kwestie van moeten. Wanneer wel? Als kleding vervangen moet worden, lelijk, vaal, kapot of te klein is. Enkele maanden geen nieuwe kleding kopen, kan zomaar een substantieel verschil maken. Dit geldt ook voor de kleine kosten als die van sokken, panty’s etc.
Benzine moet getankt kunnen worden, want de auto moet blijven rijden. Maar is dat wel zo en wat kan op een andere manier dan de auto pakken? Behalve dat het goed voor de gezondheid is, zijn er vast zaken die je lopend of met de fiets kunt doen en kan je op maandbasis zomaar een volle tank aan kosten besparen.
Een lastige is de
verzekering, want we moeten voor of eigenlijk tegen van alles verzekerd zijn. Toch is het goed je af te vragen of je dit, behalve de verplichte verzekering, ook allemaal daadwerkelijk moet doen. Bijvoorbeeld een extra tandartsverzekering kan je op jaarbasis zomaar meer dan het totaal te vergoeden bedrag kosten. Dan is het zinvoller om het geld voor die verzekering apart te zetten. Als voordeel heb je dan nog, dat wanneer je er geen gebruik van maakt dit geld op je rekening hebt staan. Zo zijn er nog meer verzekeringen die je prima kritisch kunt bekijken. Als je maandelijks betaalt, betaal je bij verschillende verzekeraars meer dan op jaarbasis. Wellicht zinvol om naar jaarbetaling over te gaan en kijk of een pakketverzekering ook echt zinvol is. Als er een verzekering in zit waar je eigenlijk geen gebruik van maakt, kan je je met losse verzekeringen mogelijk weer geld besparen. Verder zijn niet alle verzekeringen bij alle verzekeraars even duur, leg de verzekeringen die denkt nodig te hebben goed naast elkaar.
Abonnementen bekijken wat er loopt en wat zo belangrijk is dat het in stand gehouden moet worden, is zinvol. Abonnementen voor bladen, de sportvereniging/sportschool of anderszins. Een krant kan je, als je toch internet hebt, ook op internet bekijken. Het is misschien een kwestie van wennen, maar als je goed zoekt is er alle nieuws en achtergrond via internet te vinden. De sportvereniging is misschien wel leuk, maar ook wel duur. Afhankelijk van de sport kan je ook bekijken of dit wel via een vereniging moet.
Extra is zo’n kostenpotje voor kleine uitgaven. Denk hierbij aan parkeerkosten of een losse boodschap die je eerder vergeten bent. Al die kleine kosten kunnen op maandbasis nog best oplopen en dus van belang ook serieus naar deze kosten te kijken. Stel je dus de vraag of je deze kosten moet maken.
Tot slot
Discipline in dergelijke trajecten is een must en als je van jezelf weet hoeveel moeite je daarmee hebt, dan is het goed de hulp van iemand in te roepen en het samen te doen. Dit hoeft natuurlijk niet per se, maar je bent verantwoordelijk voor je eigen leven en dus accepteer je op dat moment dat je er mogelijk financieel een puinhoop van gaat maken. Als je ook voor andere mensen verantwoordelijk bent, is dat eigenlijk niet iets wat je je niet kunt veroorloven. Als je er om vraagt is er altijd hulp. Bedenk dit voor je aan de slag gaat.