Wonen in het buitenland en uitkering in 2020: AOW, WW, etc

Wonen in het buitenland en uitkering in 2020: AOW, WW, etc Wanneer je in 2020 gaat emigreren of reeds in het buitenland woonachtig bent terwijl je ook een uitkering ontvangt zoals AOW, WAO, Anw of Kinderbijslag, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden want het is natuurlijk belangrijk om te weten of je niet gekort wordt op je uitkering omdat je in een ander land woont. Eventuele gevolgen van een emigratie kunnen zijn dat je uitkering gestopt of aangepast wordt. Ook is het mogelijk dat deze tijdelijk doorloopt.

Uitkering in het buitenland


De Wet Beperking Export Uitkeringen (BEU)

Woon of werk je in Nederland dan ben je verzekerd door de sociale verzekeringen die ervoor zorgen dat je AOW opbouwt en in aanmerking komt voor andere toeslagen of uitkeringen zoals een Nabestaandenuitkering of Kinderbijslag. Emigreer je naar het buitenland en ben je tevens niet meer werkzaam in Nederland - omdat je in het buitenland gaat werken of omdat je met pensioen bent dan wel arbeidsongeschikt bent - dan ben je daarmee niet langer verzekerd voor de diverse sociale verzekeringen en dit kan gevolgen hebben voor je recht op het ontvangen van bepaalde uitkeringen.

Wanneer je in het buitenland gaat wonen, heb je dan nog recht op een volledige uitkering? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het belangrijk om te weten of er een beperking van toepassing is op het land waarnaar je emigreert. Deze beperkingen kunnen volgens de Wet Beperking Export Uitkeringen (BEU) betrekking hebben op een aantal uitkeringen, te weten:
 • Algemene nabestaandenwet (Anw)
 • Algemene Ouderdomswet (AOW)
 • Ziektewet (ZW)
 • Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)
 • Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)
 • Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ)
 • Algemene Kinderbijslagwet (AKW)

Ontvang je een Anw, AOW, ZW, WIA, WAO, WAZ of AKW uitkering of toeslag en ga je verhuizen naar het buitenland of heb je dit inmiddels al gedaan, dan zal worden getoetst of je aan de daarvoor geldende voorwaarden voldoet. Je moet in dat geval aan één van de volgende eisen voldoen:
 • Je woont/gaat wonen binnen de Europese Unie (EU) en of de Europese Economische Gemeenschap (EEG-landen: Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein of IJsland);
 • Je woont/gaat wonen in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden;
 • Je werkt/gaat werken buiten de genoemde regio's in het algemeen belang zoals in het ontwikkelingswerk of in een diplomatieke functie;
 • Je woont/gaat werken in een land waarmee Nederland een speciaal verdrag heeft waarin afwijkende afspraken zijn gemaakt.

Voldoe je niet aan een van deze eisen - omdat je bijvoorbeeld in Suriname of Marokko gaat wonen - dan heeft dit tot gevolg dat je uitkering na drie maanden onherroepelijk stopgezet wordt. Ontvang je een ander soort uitkering zoals Wajong of een uitkering voortvloeiende uit de Toeslagenwet of Wet Werk en Bijstand dan zijn hierop andere regels van toepassing maar meestal geldt dat ook deze uitkeringen niet-meeneembaar zijn naar een niet-verdragsland.

Speciale verdragen

Met de meeste landen bestaat een speciaal verdrag waardoor (een deel van de) uitkeringen daar gewoon geïnd kan worden. Er zijn echter ook landen waarmee geen verdrag bestaat zoals de Verenigde Staten, Canada, Gambia, India, Kosovo, Mali en Pakistan. Voorbeelden van landen waarbij dergelijke verdragen wel bestaan zijn Argentinië, Brazilië, Ecuador, Israël, Jordanië, Thailand, de Filipijnen, Japan, Mali, Botswana en Kaapverdië.

Vrijwillig verzekeren

Wanneer je langere tijd in het buitenland gaat wonen dan kun je je overigens wel vrijwillig verzekeren voor de AOW en Anw waardoor je hierop aanspraak kunt blijven maken.

Uitkering en wonen in Marokko of Turkije

Veel mensen die in 2020 buiten Europa wonen krijgen te maken met de Wet Woonlandbeginsel. Deze wet regelt dat een aantal uitkeringen voor landen buiten de Europese Unie wordt gebaseerd op het kostenniveau van het land waar de ontvanger woont. Hieronder vallen ook de kinderbijslag, kindgebonden budget, Anw, WIA en WGA. Deze wet is ook van toepassing op mensen die zijn gaan wonen in landen als Turkije en Marokko.

De Remigratiewet

Op mensen die terug gaan naar het land van herkomst is de Remigratiewet van toepassing welke voorziet in twee uitkeringen: de basisvoorziening en de remigratie-uitkering. De basisvoorziening betreft een eenmalige uitkering voor de kosten van de emigratie waarmee over het algemeen de vervoerskosten, bagagevervoer en opslag van spullen betaald kunnen worden. De remigratie-uitkering betreft een maandelijkse tegemoetkoming in het levensonderhoud voor mensen van 45 jaar en ouder. Deze regelingen gelden ook voor mensen die als vluchteling in Nederland zijn gekomen.

Landen met bijzondere regelingen

Voor een aantal landen geldt als gevolg van verdragen bijzondere regels. Zo kun je een uitkering op basis van de Ziektewet vaak wel meenemen. Ook een Zwangerschaps- of Bevallingsuitkering is vaak meeneembaar naar het buitenland. De grootste landen waarvoor dit geldt zijn Canada en de Verenigde Staten. Daarnaast geldt dit ook voor Pakistan, Chili, Mali en Gambia.

Toeslagen zijn over het algemeen niet meeneembaar naar het buitenland. Als gevolg van een aantal bijzondere regelingen zijn er echter landen waarvoor een uitzondering geldt. Naast de bovengenoemde landen geldt dit voor Marokko, Tunesië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, Israël, Kaapverdische Eilanden, Brazilië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea.

Uitkeringen en toeslagen worden dus niet stopgezet bij een emigratie, het is wel onverminderd zo dat als gevolg van de Wet Woonlandbeginsel het uitgekeerde bedrag lager kan worden omdat het wordt getoetst aan het kostenniveau van het land waar je woont.

Vragen over jouw situatie?

Ben je van plan te emigreren en wil je weten wat dit betekent voor jouw recht op een (bestaande) uitkering? Je kunt dan het beste contact opnemen met de SVB, het UWV of Informatie Rijksoverheid, zij kunnen je dan doorverwijzen naar de juiste instantie.

Lees verder

© 2013 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Uitkeringen en kinderbijslag en wonen in Marokko of Turkijenieuws uitgelichtUitkeringen en kinderbijslag en wonen in Marokko of TurkijeWie in Turkije of Marokko gaat wonen en op dit moment in Nederland een AOW, WW of Anw uitkering of kinderbijslag ontvang…
Zorgtoeslag 2019 en 2020 buitenlandZorgtoeslag 2019 en 2020 buitenlandRecht op zorgtoeslag in het buitenland? Wie in het buitenland woont, kan in 2018, 2019 en 2020 gewoon en legaal in aanme…
Emigreren, wat moet je regelen?Steeds meer Nederlanders overwegen een emigratie naar het buitenland. Duitsland en België zijn al jarenlang populaire em…
Uitkering en feestdagen: doorbetaald of niet?Uitkering en feestdagen: doorbetaald of niet?Wie een uitkering ontvangt krijgt van uitkeringsinstantie UWV te horen wat de hoogte van de uitkering per dag is, niet p…

Waarde van goud schromelijk overschatWaarde van goud schromelijk overschatGoud bezit nauwelijks waarde van zichzelf. Er waren dan ook goede redenen om de schadelijke gouden standaard destijds te…
Lenen of investeren via crowdfunding? Check deze sitesLenen of investeren via crowdfunding? Check deze sitesP2P lenen of crowdfunding komt steeds sterker op. Internationaal en in Nederland. Banken zijn niet happig op het verstre…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • SVB - www.svb.nl/int/nl/buiten_nl_wonen_werken.jsp
 • Rijksoverheid - http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/06/30/regeling-inkomensondersteuning-aow-vervangt-mkob.html
 • Internet Werkt - www.internetwerkt.nl

Reageer op het artikel "Wonen in het buitenland en uitkering in 2020: AOW, WW, etc"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Mamavan4, 29-04-2020 01:56 #35
Goedendag lezers,
Ik ben een moeder van 4 kinderen, 43 jaar en 20 jaar in Nederland. Heb ook de NL nationaliteit ik wil erg graag terugkeren naar mijn geboorteland de Dominicaanse Republiek. De corona heeft mijn denken hard veranderd en daarom wil ik graag terugkeren.
Ik zie het niet meer zitten om hier in NL langer zonder mijn familie te leven ben ook vaak depressief en mijn kinderen hebben geen tantes en ooms waar zij liefde van kunnen krijgen hier in NL. Ik weet dat een goede school en Leren belangrijk is maar gelukkige zijn en je goed voelen ook.
Nu zit ik met een vraag
Weet iemand of ik daar een Nederlandse uitkering kan krijgen of de kinderbijslag kan
meenemen? Heb jaren als verzorgende gewerkt maar ben door stress ontslagen en heb nu 3 maanden een bijstandsuitkering.
Ik heb tijdelijk steun nodig tot ik daar eigen inkomen heb, ik wil namelijk landbouw gaan doen in eigen grond maar de eerste maanden wordt hard werken zonder inkomen dus daarom deze vraag. Ik vind het erg eng om terug te keren.
Het Nederlands blijft moeilijk, hopelijk ben ik goed te volgen.
Bedankt voor het lezen en ik hoor erg graag of iemand iets weet.
Zorg goed voor jezelf
Gr
Carin

Tonnie Voorn, 23-09-2019 20:28 #34
Als iemand uit het buitenland werk kan krijgen in Nederland, mag die dan in Nederland wonen?

Jharbers, 14-09-2017 11:06 #33
Hallo, ik ben john ben 58 jaar oud, heb een wao-uitkering sinds 2004. ik woon sinds 3 september 2011 in de filippijnen, was 35% afgekeurd en sinds 2015 80-100% afgekeurd.
wat heeft de wet beu voor gevolgen voor mij.
vriendelijke groet john harbers

I. Westerhoff, 26-06-2017 10:14 #32
Als ik ga emigreren naar Canada blijkt dat ik mijn WIA uitkering kan meenemen.
Maar in welk land betaal ik dan belasting?

Harrij, 19-06-2017 13:44 #31
Dames en Heren.
Ben 73 jaar en wil graag emigreren naar Gambia (West-Afrika). De mensen aldaar hebben mijn vertelt dat ik dan een post-adres nodig heb om zo mijn geld via een bank te kunnen opnemen in Gambia. Welke mensen hebben hier ervaring mee en kunnen mij wat tips geven.
Met Dank.

M. de Roder, 09-06-2017 14:31 #30
Hallo infoteur
Heb een vraag, zie hier er niets over staan. Ik woon in Nederland, en ben afgekeurd voor wet w.a.o dus. Daarbij ontvang ik svb omdat mijn man overleden is, en nabestaande pensioen.
Mijn vraag is behoud ik mijn uitkeringen als ik verhuis naar Antwerpen? Alvast bedankt voor uw antwoord
Met vriendelijke groet Marga

Harrij, 04-05-2017 17:46 #29
Hallo.
Wil gaan emigreren naar Gambia, maar dan ontvang ik de helft van mijn a.o.w. en dat is echt niet voldoende. Zijn er andere mogelijkheden zodat ik mijn pensioen wel mag behouden?b.v.een post adres.
Met een vriendelijke groet.
h.c.sijm

K. Philips, 31-10-2016 15:58 #28
Kan ik in Ierland gaan wonen met behoud van WAO uitkering van 100%?

Geert, 12-08-2016 05:32 #27
Ik woon in Thailand, heb een wao uitkering van 35% 300 euro per maand. Heb ik eventueel ook nog recht op toeslagen hier? Wordt zo langzamerhand steeds moeilijker om er van rond te komen. Terugkeren naar Ned is geen optie vanwege woonruimte.

Kars, 28-04-2016 14:07 #26
Ik woon in belgie moest mijn partner te komen overlijden ontvang ik dan aow? Ja of neen
Dank bij voorbaat
Ben kars

Henk Mooiweer, 19-03-2016 21:06 #25
Ik woon al 37 jaar in Denemarken en ben hier helemaal ingeburgerd. Ik heb voor die tijd wel 6 jaar, als militair; in Nederland gewerkt. Ik ben nog steeds Nederlander en heb Nederlands pas. Geen burger service nummer of DIGiD.
Hoe of waar kan ik informeren in Nederland wat ik heb op gespaard aan pensioen in die 6 jaar.? Reactie infoteur, 20-03-2016
Beste Henk,

Als je een Nederlands paspoort hebt of kunt aanvrager dan staat hier als het goed is wel een BSN op. Hiermee kun je een DigiD aanvragen. Vervolgens kun je op mijnpensioenoverzicht.nl een overzicht vinden van je opgebouwde pensioen.

Groet,
Dessal

Hans Boomstra, 07-12-2015 22:16 #24
Mijn dochter heeft een iva uitkering. Wat gebeurt er als zij voorgoed in Griekenland gaat wonen. Behoudt zij haar uitkering dan?

Abel, 18-10-2015 14:40 #23
AOW-ers met een jongere partner verliezen het partnerpensioen als zij naar het buitenland gaan. Het is dus een halvering van hun inkomen, ook al hebben zij altijd zelf voor de partner gezorgd. AOW ers in deze positie mogen niet langer dan 2 maanden naar het buitenland. Zij worden itt andere uitkeringsgerechtigde niet in hun recht hersteld als zij weer terug zouden komen.
Art. 1 van de grondwet gaat blijkbaar niet op voor mensen in de pensioengerechtigde leeftijd met een partner die jonger is.

Claire, 05-09-2015 00:47 #22
Ik ontvang samen met mijn man een WWB uitkering. Ik heb voor 23 maanden in Ierland een baan gevonden.
Mijn man en dochter blijven in NL wonen. Mijn salaris is 23500 bruto per jaar, maar er zijn 2 huishoudens. Krijgt mijn man als WSW-er nog steeds een uitkering?

H. Al Hal, 25-08-2015 23:21 #21
Weet iemand iets over het meenemen van een WAO uitkering naar Engeland? Gr.

Roberto, 23-08-2015 16:53 #20
U schrijft ¨toeslagen zijn over het algemeen niet meeneembaar naar het buitenland. Als gevolg van een aantal bijzondere regelingen zijn er echter landen waarvoor een uitzondering geldt. Naast de bovengenoemde landen geldt dit voor o.a. Brazilië Ik kan dat voor Brazilië echter nergens bij het SVB terugvinden. Graag verneem ik daarom waar u dat hebt gevonden bij het SVB of in de Wet, wat voor mij namelijk heel belangrijk is omdat ik met mijn AOW in Brazilië wil wonen, maar dit tot nu toe niet heb gedaan vanwege dat de toeslag van 20% verviel omdat het geen verdragsland is. Bij voorbaat dank voor het antwoord.

H. A. van Diest, 22-08-2015 15:58 #19
Als ik per 1 januari 2016 ontslagen word en ik wil naar Belgie verhuizen maar wel weer werkzoekenden in Nederland omdat we aan de grens gaan wonen. Hoe zit het dan met de ww uitkering. Ik woon nu in het noorden waar geen werk te vinden is en in het zuiden wel. Mijn vriendin is Belgische en wil dus terug dus grensarbeiders is logische optie.

Marcia, 28-07-2015 11:40 #18
Ik zit er over na te denken om voor een half jaar tot een jaar in Gambia bij mijn man te gaan wonen samen met mijn zoontje van 8. Ik heb een wwb-uitkering, krijg kindgebonden budget en kinderbijslag. Kan ik dit behouden? Of moet ik iets anders aanvragen? Mijn man werkt in Gambia (NDA), maar verdient niet genoeg om ons alle 3 te onderhouden. Ik wil daar zelf ook werk gaan zoeken en mijn zoon op een internationale school plaatsen

Andre, 22-07-2015 18:55 #17
Hallo, Ik ben van plan om te emigreren naar Indonesië en heb een IVA uitkering. Nu weet ik dat ik mijn uitkering mag meenemen maar ben er nog niet achter of ik mijn IVA uitkering bruto krijg uitgekeerd of dat Nederland/Indonesië belastingen inhoudt.
Wie weet hoe dat precies zit!
Afwachtend op een reactie

Maarten, 17-04-2015 12:35 #16
Hallo. Ik woon sedert 2005 in Spanje. Ik heb geen werk meer omdat het erg moeilijk is hier, en ook ontvang ik geen ayuda meer.Dat is een tijdelijke uitkering die je krijgt als je een bepaalde periode hebt gewerkt.
Op het moment heb ik dus geen inkomen meer en kan hier nergens hulp krijgen.
Terug gaan naar Nederland kan ik financieel ook niet en ik zou ook niet weten waar ik dan heen moet.
Ik heb verder geen familie meer die mij evt kan helpen. Ik ben 46 jaar. Heb ik recht op een uitkering vanuit Nederland? Ook ben ik natuurlijk niet meer verzekerd.
Ik hoop dat iemand me kan helpen met dit probleem.

Jane, 04-04-2015 21:52 #15
Ik woon in het buitenland al 2 jaar in Hongarije, samen met mijn dochter en mijn partner, nu is mijn dochter geestelijk gehandicapt, en ze is net 18 geworden, dus werken kan ze niet, nu probeer ik aan alle kanten een voorziening te krijgen uit nederland, maar ze komt als nederlandse nergens voor in aanmerking, wie kan mij hierbij helpen, dat ze ook zelf inkomsten kan krijgen, want ze moet wel zelf nu haar premies betalen, en wij kunnen niet alle financiele zaken op ons nemen.dus wie kan mij er bij helpen,?

Astrid, 02-03-2015 17:11 #14
Per 1 juni 2015 word mijn arbeidsovereenkomst beëindigd door mijn werkgever. Ik heb 16 jaar gewerkt voor mijn werkgever. Ik heb recht op een ww uitkering via uwv.

Ik overweeg om naar Suriname te vertrekken voor ongeveer een jaar om daar werk te gaan zoeken. Mijn vraag aan u is of ik recht heb op een ww uitkering voor de periode dat ik in Suriname wil verblijven, zoekend naar werk. Zo ja, wat voor stappen dien ik hierin te ondernemen?

J. Scouwman, 12-02-2015 11:12 #13
Ik heb een vraag.Ik zit langere tijd in de WIA/WGA,ik ben 80 tot 100% afgekeurd.Ik loop een tijd bij een psycholoog.De man is van mening dat ik beter naar het buitenland ga;omdat ik behoorlijke trauma`s heb opgelopen.Is het mogelijk om een bepaalde tijd je uitkering mee te nemen of kan dat niet. Heeft u enige antwoorden of suggesties?
Vriendelijke groet, J schouwman

Alexander Schermer, 20-01-2015 00:24 #12
Ik ben Nederlander, 55 jaar en sinds 8 maanden woonachtig in Argentinië waar ik getrouwd ben met een Argentijnse. Zij heeft drie kinderen. Helaas kunnen we niet in ons levensonderhoud voorzien. Zij heeft een kleine uitkering maar dat reikt niet. Heb ik recht op een uitkering?

Met vriendelijke groet,
Alexander Schermer

Gijzen, 21-12-2014 09:57 #11
Ik ben een man van 61 jaar. Ik heb een Wajong uitkering en kom niet meer in aanmerking om te werken. Mijn verloofde, met mijn zoontje van 3 jaar woont helaas in Thailand. Heel graag zou ik bij hun zijn omdat ik ze heeel erg mis. Bestaat er een mogelijkheid om (met behoud van mijn Wajong uitkering) bij hun in Thailand te gaan wonen. Men zegt; als je geen woonadres in Nederland hebt, geen uitkering meer krijgt. Maar als ik de huur, gas etc in Nederland moet door betalen, blijft er niet veel meer over om te leven en hun te onderhouden. Soms als mijn financiële situatie het toelaat, kan ik hun bezoeken, maar dat is steeds van korte duur. Wie kan me raad geven?

Natasja, 19-08-2014 15:58 #10
Ik heb een WWB, en ik ben alleenstaande met 4 kinderen, ik wil het graag voor een jaartje in england proberen, wat zijn mijn rechten, waar kan ik meer informatie halen, hou ik mijn WWB (sociale zaken uitkering) is er een andere uitkering wat ik zou moeten weten, ik weet dat ik een keer las dat er wel een andere uitkering was die ik moest aan vragen, en binnen een jaar tijd terug kan komen dan behoud ik nog mijn nederlandse nationaliteit, al ben ik hier geboren. gaarne wie o wie weet wat meer informatie. of waar ik het kan innen.

dank u allemaal

Paula Harmsen, 05-08-2014 06:55 #9
Mijn vraag is, ik ben 60 jaar our, woon al een lange tijd in Israel, wil informatie omtrent mijn recht op pensioen/AOW kunt u mij informatie verschaffen waar ik terecht kan voor vragen.
Ik heb geen digid meer.

Met vriendelijke groet,
Paula Harmsen

Ciska Polder, 30-07-2014 12:59 #8
Ik heb 20 jaar in Nederland gewerkt en ben sinds 18 jaar in Portugal woonachtig en heb altijd gewerkt. Door arbeidsongeschiktheid is er een invalidenpensioen aangevraagd, heb ik recht op een wao uitkering in Nederland over de jaren die ik daar gewerkt heb?
Bij voorbaat dank, Ciska

Vigelandzoon, 26-06-2014 09:21 #7
Goeden dag,

Ik wil naar Suriname verhuizen en zou graag mijn uitkeringen daar willen meenemen is dat mogelijk?
Ik Krijg een ww uitkering van uwv en een gedeelte van de siocialedienst.

J. B. Offenberg, 20-04-2014 03:23 #6
Mijn vraag is:
Ik woon reeds 18 jaar in de Antillen en ontvang een 100% WAO uitkering, wegens een ongeval bij mijn toenmalige werkgever.
Waarschijnlijk kan ik hier ook mijn AOW pensioen ontvangen---maaaar als ik met mijn 65e naar de Dom. Republiek wil
verhuizen? verlies ik dan mijn AOW?
Bij voorbaat dank Hans. Reactie infoteur, 20-04-2014
Hallo Hans,

In dat geval zul je moeten uitzoeken of Nederland een speciaal verdrag heeft met de Dominicaanse Republiek. Als dit niet het geval is zal je uitkering helaas na drie maanden worden stopgezet.

Met vriendelijke groet,
Dessal

Sophia, 02-04-2014 14:00 #5
Beste,

Over een maand wil ik in duitsland wonen. Ik zit sinds december in de ZW uitkering. Ik begreep dat ik mijn uitkering kan meenemen naar een EU land alleen dat ik geen recht heb op toeslag.
Hoe zit het met de afspraken bij de UVW die ik wel om de 4-6 weken?

Alvast bedankt.
Mvg, Sophia

Michael, 01-10-2013 03:54 #4
Hallo,

Kunt u mij aub vertellen of ik mijn WAO uitkering kan behouden bij emigratie naar India of Indonesië en, indien mogelijk, met welke eventuele kortingen ik te maken krijg? Of wellicht kunt u mij verwijzen naar een website of telefonisch bereikbare instantie?

Ik ben momenteel helaas niet in de gelegenheid om het internet af te zoeken naar het juiste antwoord (wellicht zijn bepaalde regels inmiddels ook al weer veranderd) noch om uit te zoeken welke instantie ik (anoniem) kan benaderen met m'n (vrij dringende) vraag vandaar dat ik het hier probeer.

Hartelijk dank! Reactie infoteur, 01-10-2013
Beste Michael,

Je kunt hierover het beste contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank. Via hun website kun je het telefoonnummer van een kantoor bij jou in de buurt opzoeken.

Met vriendelijk groet,
Dessal

Henk Jan, 05-04-2013 03:22 #3
@ Reactie infoteur, 03-04-2013

Goedendag,

Ik begrijp de punten ik ben met de algemene regeling niet mee eens want. De uitkering komt van het overheid. dat kleine 1000 euro is voor de overheid niet echt veel. En het overheid betaalt deze mensen uit. En het geld komt niet via belastingbetaler binnen zoals de meeste belastingbetaler het zegt. De overheid helpt gehandicapte mensen door middel van een uitkering maar gaan ze het land uit dan krijgen ze geen hulp meer. Waarom omdat ze dan in het buitenland gaan wonen. Ik vergelijk dit net als iemand die rivier moet oversteken. Tot aan de river heb je alle hulp, iedereen houd de omheen wikkelde touw stevig vast zodat je de overkant kunt bereiken en ben je op de helft dan laat men het touw los. Als je je dan verdrinkt of je drijft weg door de stroming dan zegt men ''Eigen schuld, had je maar niet moeten oversteken'' Ik vindt dit oneerlijk. Net alsof dit mensen als in het buitenland zijn ineens genezen van hun handicap? Heb ik gelijk of niet? En verder zegt u het heel mooi '' Zolang je kan werken je zelf kan zorgen heb je geen hulp nodig maar kan je dat niet dan krijg je hulp'' Dus met andere woorden hoort het andersom te zijn. Als men in het buitenland voor zich zelf kan zorgen en geld kan verdienen hebben ze geen uitkering nodig maar op het punt dat ze werkloos raken dan horen ze een uitkering te krijgen. Maar als men onherstelbaar gehandicapt is en beperkt is dan hoort die gene waar die gene ook is een uitkering te krijgen. Als is dit op de andere kant van de wereld. De overheid zal meer geld moeten investeren in de voorstel die ik geef en niet geld verspillen aan een rottende land zoals Griekenland. Mee eens of niet? Daarvoor ben ik het niet mee eens hoe de overheid zaken regelt en zeker op handicap gebied.

Henk Jan, 03-04-2013 13:59 #2
Goedendag,

Ik had een vraag: is het mogelijk om een Wajong Uitkering in Turkije te ontvangen? Ene site zegt van wel andere site zegt dat het wordt gestopt. Ik snap dit regeling niet. Mensen die gehandicapt zijn hebben recht op dit uitkering. Waarom wordt het dan gestopt als ze in het buitenland willen wonnen? En de uitzonderingen zijn ook vreemd, zo wordt. o.a gezegd als een wajonger werk heeft gevonden en werkt heeft die gene recht op Wajong uitkering. Dus met andere woorden op het punt dat die gene dan werkloos raakt dan kan die het schudden… Ik hoop dat iemand een logische verklaring voor dit heeft. Groetjes Henk. Reactie infoteur, 03-04-2013
Hallo Henk,
Je stelt twee kwesties aan de kaak. Om met de eerste te beginnen: wanneer je naar het buitenland verhuist dan stopt je Wajong-uitkering tenzij een van de geldende uitzonderingen van toepassing is, bijvoorbeeld dat je in het buitenland een medische behandeling nodig hebt of dat de reden van je verhuizing is dat je ouders moeten verhuizen en je van hen afhankelijk bent voor je verzorging.

De tweede kwestie is heel simpel. Iedereen in Nederland moet werken voor zijn geld. Wanneer je dit door een handicap niet kunt dan heb je in bepaalde gevallen recht op een Wajong uitkering. Kun je wel werken dan kun je dus voor jezelf zorgen en heb je de uitkering niet nodig. Daarom stopt de uitkering op het moment dat je volledig zelfvoorzienend wordt.

Groet,
Dessal

Carina, 22-03-2013 13:13 #1
Als ik in Panama wil gaan wonen, verlies ik dan mijn AOW? Ik ben 69 en alleenstaand.
Dank voor uw antwoord, C. Reactie infoteur, 22-03-2013
Hallo Carina,

Je kunt je AIW blijven ontvangen in Panama wanneer je werk verricht in het algemeen belang zoals ontwikkelingswerk of een diplomatieke functie of wanneer Panama een speciaal verdrag heeft met Nederland waardoor je AOW beschermd wordt. Of dit hier het geval is zou je even na moeten gaan, bijvoorbeeld via het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Groet,
Dessal

Infoteur: Dessal
Laatste update: 02-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Special: WW-uitkering
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 35
Schrijf mee!