Wonen in het buitenland en uitkering in 2020: AOW, WW, etc

Wonen in het buitenland en uitkering in 2020: AOW, WW, etc Wanneer je in 2020 gaat emigreren of reeds in het buitenland woonachtig bent terwijl je ook een uitkering ontvangt zoals AOW, WAO, Anw of Kinderbijslag, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden want het is natuurlijk belangrijk om te weten of je niet gekort wordt op je uitkering omdat je in een ander land woont. Eventuele gevolgen van een emigratie kunnen zijn dat je uitkering gestopt of aangepast wordt. Ook is het mogelijk dat deze tijdelijk doorloopt.

Uitkering in het buitenland


De Wet Beperking Export Uitkeringen (BEU)

Woon of werk je in Nederland dan ben je verzekerd door de sociale verzekeringen die ervoor zorgen dat je AOW opbouwt en in aanmerking komt voor andere toeslagen of uitkeringen zoals een Nabestaandenuitkering of Kinderbijslag. Emigreer je naar het buitenland en ben je tevens niet meer werkzaam in Nederland - omdat je in het buitenland gaat werken of omdat je met pensioen bent dan wel arbeidsongeschikt bent - dan ben je daarmee niet langer verzekerd voor de diverse sociale verzekeringen en dit kan gevolgen hebben voor je recht op het ontvangen van bepaalde uitkeringen.

Wanneer je in het buitenland gaat wonen, heb je dan nog recht op een volledige uitkering? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het belangrijk om te weten of er een beperking van toepassing is op het land waarnaar je emigreert. Deze beperkingen kunnen volgens de Wet Beperking Export Uitkeringen (BEU) betrekking hebben op een aantal uitkeringen, te weten:
 • Algemene nabestaandenwet (Anw)
 • Algemene Ouderdomswet (AOW)
 • Ziektewet (ZW)
 • Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)
 • Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)
 • Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ)
 • Algemene Kinderbijslagwet (AKW)

Ontvang je een Anw, AOW, ZW, WIA, WAO, WAZ of AKW uitkering of toeslag en ga je verhuizen naar het buitenland of heb je dit inmiddels al gedaan, dan zal worden getoetst of je aan de daarvoor geldende voorwaarden voldoet. Je moet in dat geval aan één van de volgende eisen voldoen:
 • Je woont/gaat wonen binnen de Europese Unie (EU) en of de Europese Economische Gemeenschap (EEG-landen: Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein of IJsland);
 • Je woont/gaat wonen in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden;
 • Je werkt/gaat werken buiten de genoemde regio's in het algemeen belang zoals in het ontwikkelingswerk of in een diplomatieke functie;
 • Je woont/gaat werken in een land waarmee Nederland een speciaal verdrag heeft waarin afwijkende afspraken zijn gemaakt.

Voldoe je niet aan een van deze eisen - omdat je bijvoorbeeld in Suriname of Marokko gaat wonen - dan heeft dit tot gevolg dat je uitkering na drie maanden onherroepelijk stopgezet wordt. Ontvang je een ander soort uitkering zoals Wajong of een uitkering voortvloeiende uit de Toeslagenwet of Wet Werk en Bijstand dan zijn hierop andere regels van toepassing maar meestal geldt dat ook deze uitkeringen niet-meeneembaar zijn naar een niet-verdragsland.

Speciale verdragen

Met de meeste landen bestaat een speciaal verdrag waardoor (een deel van de) uitkeringen daar gewoon geïnd kan worden. Er zijn echter ook landen waarmee geen verdrag bestaat zoals de Verenigde Staten, Canada, Gambia, India, Kosovo, Mali en Pakistan. Voorbeelden van landen waarbij dergelijke verdragen wel bestaan zijn Argentinië, Brazilië, Ecuador, Israël, Jordanië, Thailand, de Filipijnen, Japan, Mali, Botswana en Kaapverdië.

Vrijwillig verzekeren

Wanneer je langere tijd in het buitenland gaat wonen dan kun je je overigens wel vrijwillig verzekeren voor de AOW en Anw waardoor je hierop aanspraak kunt blijven maken.

Uitkering en wonen in Marokko of Turkije

Veel mensen die in 2020 buiten Europa wonen krijgen te maken met de Wet Woonlandbeginsel. Deze wet regelt dat een aantal uitkeringen voor landen buiten de Europese Unie wordt gebaseerd op het kostenniveau van het land waar de ontvanger woont. Hieronder vallen ook de kinderbijslag, kindgebonden budget, Anw, WIA en WGA. Deze wet is ook van toepassing op mensen die zijn gaan wonen in landen als Turkije en Marokko.

De Remigratiewet

Op mensen die terug gaan naar het land van herkomst is de Remigratiewet van toepassing welke voorziet in twee uitkeringen: de basisvoorziening en de remigratie-uitkering. De basisvoorziening betreft een eenmalige uitkering voor de kosten van de emigratie waarmee over het algemeen de vervoerskosten, bagagevervoer en opslag van spullen betaald kunnen worden. De remigratie-uitkering betreft een maandelijkse tegemoetkoming in het levensonderhoud voor mensen van 45 jaar en ouder. Deze regelingen gelden ook voor mensen die als vluchteling in Nederland zijn gekomen.

Landen met bijzondere regelingen

Voor een aantal landen geldt als gevolg van verdragen bijzondere regels. Zo kun je een uitkering op basis van de Ziektewet vaak wel meenemen. Ook een Zwangerschaps- of Bevallingsuitkering is vaak meeneembaar naar het buitenland. De grootste landen waarvoor dit geldt zijn Canada en de Verenigde Staten. Daarnaast geldt dit ook voor Pakistan, Chili, Mali en Gambia.

Toeslagen zijn over het algemeen niet meeneembaar naar het buitenland. Als gevolg van een aantal bijzondere regelingen zijn er echter landen waarvoor een uitzondering geldt. Naast de bovengenoemde landen geldt dit voor Marokko, Tunesië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, Israël, Kaapverdische Eilanden, Brazilië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea.

Uitkeringen en toeslagen worden dus niet stopgezet bij een emigratie, het is wel onverminderd zo dat als gevolg van de Wet Woonlandbeginsel het uitgekeerde bedrag lager kan worden omdat het wordt getoetst aan het kostenniveau van het land waar je woont.

Vragen over jouw situatie?

Ben je van plan te emigreren en wil je weten wat dit betekent voor jouw recht op een (bestaande) uitkering? Je kunt dan het beste contact opnemen met de SVB, het UWV of Informatie Rijksoverheid, zij kunnen je dan doorverwijzen naar de juiste instantie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitkeringen en kinderbijslag en wonen in Marokko of Turkijenieuws uitgelichtUitkeringen en kinderbijslag en wonen in Marokko of TurkijeWie in Turkije of Marokko gaat wonen en op dit moment in Nederland een AOW, WW of Anw uitkering of kinderbijslag ontvang…
Zorgtoeslag 2020 en 2021 buitenlandZorgtoeslag 2020 en 2021 buitenlandRecht op zorgtoeslag in het buitenland? Wie in het buitenland woont, kan in 2020 en 2021 gewoon en legaal in aanmerking…
Emigreren, wat moet je regelen?Steeds meer Nederlanders overwegen een emigratie naar het buitenland. Duitsland en België zijn al jarenlang populaire em…
Uitkering en feestdagen: doorbetaald of niet?Uitkering en feestdagen: doorbetaald of niet?Wie een uitkering ontvangt krijgt van uitkeringsinstantie UWV te horen wat de hoogte van de uitkering per dag is, niet p…

Waarde van goud schromelijk overschatWaarde van goud schromelijk overschatGoud bezit nauwelijks waarde van zichzelf. Er waren dan ook goede redenen om de schadelijke gouden standaard destijds te…
Lenen of investeren via crowdfunding? Check deze sitesLenen of investeren via crowdfunding? Check deze sitesP2P lenen of crowdfunding komt steeds sterker op. Internationaal en in Nederland. Banken zijn niet happig op het verstre…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • SVB - www.svb.nl/int/nl/buiten_nl_wonen_werken.jsp
 • Rijksoverheid - http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/06/30/regeling-inkomensondersteuning-aow-vervangt-mkob.html
 • Internet Werkt - www.internetwerkt.nl
Reacties

Henk Mooiweer, 19-03-2016
Ik woon al 37 jaar in Denemarken en ben hier helemaal ingeburgerd. Ik heb voor die tijd wel 6 jaar, als militair; in Nederland gewerkt. Ik ben nog steeds Nederlander en heb Nederlands pas. Geen burger service nummer of DIGiD.
Hoe of waar kan ik informeren in Nederland wat ik heb op gespaard aan pensioen in die 6 jaar.? Reactie infoteur, 20-03-2016
Beste Henk,

Als je een Nederlands paspoort hebt of kunt aanvrager dan staat hier als het goed is wel een BSN op. Hiermee kun je een DigiD aanvragen. Vervolgens kun je op mijnpensioenoverzicht.nl een overzicht vinden van je opgebouwde pensioen.

Groet,
Dessal

J. B. Offenberg, 20-04-2014
Mijn vraag is:
Ik woon reeds 18 jaar in de Antillen en ontvang een 100% WAO uitkering, wegens een ongeval bij mijn toenmalige werkgever.
Waarschijnlijk kan ik hier ook mijn AOW pensioen ontvangen---maaaar als ik met mijn 65e naar de Dom. Republiek wil
verhuizen? verlies ik dan mijn AOW?
Bij voorbaat dank Hans. Reactie infoteur, 20-04-2014
Hallo Hans,

In dat geval zul je moeten uitzoeken of Nederland een speciaal verdrag heeft met de Dominicaanse Republiek. Als dit niet het geval is zal je uitkering helaas na drie maanden worden stopgezet.

Met vriendelijke groet,
Dessal

Michael, 01-10-2013
Hallo,

Kunt u mij aub vertellen of ik mijn WAO uitkering kan behouden bij emigratie naar India of Indonesië en, indien mogelijk, met welke eventuele kortingen ik te maken krijg? Of wellicht kunt u mij verwijzen naar een website of telefonisch bereikbare instantie?

Ik ben momenteel helaas niet in de gelegenheid om het internet af te zoeken naar het juiste antwoord (wellicht zijn bepaalde regels inmiddels ook al weer veranderd) noch om uit te zoeken welke instantie ik (anoniem) kan benaderen met m'n (vrij dringende) vraag vandaar dat ik het hier probeer.

Hartelijk dank! Reactie infoteur, 01-10-2013
Beste Michael,

Je kunt hierover het beste contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank. Via hun website kun je het telefoonnummer van een kantoor bij jou in de buurt opzoeken.

Met vriendelijk groet,
Dessal

Henk Jan, 03-04-2013
Goedendag,

Ik had een vraag: is het mogelijk om een Wajong Uitkering in Turkije te ontvangen? Ene site zegt van wel andere site zegt dat het wordt gestopt. Ik snap dit regeling niet. Mensen die gehandicapt zijn hebben recht op dit uitkering. Waarom wordt het dan gestopt als ze in het buitenland willen wonnen? En de uitzonderingen zijn ook vreemd, zo wordt. o.a gezegd als een wajonger werk heeft gevonden en werkt heeft die gene recht op Wajong uitkering. Dus met andere woorden op het punt dat die gene dan werkloos raakt dan kan die het schudden… Ik hoop dat iemand een logische verklaring voor dit heeft. Groetjes Henk. Reactie infoteur, 03-04-2013
Hallo Henk,
Je stelt twee kwesties aan de kaak. Om met de eerste te beginnen: wanneer je naar het buitenland verhuist dan stopt je Wajong-uitkering tenzij een van de geldende uitzonderingen van toepassing is, bijvoorbeeld dat je in het buitenland een medische behandeling nodig hebt of dat de reden van je verhuizing is dat je ouders moeten verhuizen en je van hen afhankelijk bent voor je verzorging.

De tweede kwestie is heel simpel. Iedereen in Nederland moet werken voor zijn geld. Wanneer je dit door een handicap niet kunt dan heb je in bepaalde gevallen recht op een Wajong uitkering. Kun je wel werken dan kun je dus voor jezelf zorgen en heb je de uitkering niet nodig. Daarom stopt de uitkering op het moment dat je volledig zelfvoorzienend wordt.

Groet,
Dessal

Carina, 22-03-2013
Als ik in Panama wil gaan wonen, verlies ik dan mijn AOW? Ik ben 69 en alleenstaand.
Dank voor uw antwoord, C. Reactie infoteur, 22-03-2013
Hallo Carina,

Je kunt je AIW blijven ontvangen in Panama wanneer je werk verricht in het algemeen belang zoals ontwikkelingswerk of een diplomatieke functie of wanneer Panama een speciaal verdrag heeft met Nederland waardoor je AOW beschermd wordt. Of dit hier het geval is zou je even na moeten gaan, bijvoorbeeld via het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Groet,
Dessal

Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 02-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.