Huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden Gaat u trouwen? Sta eens stil bij gevolgen van een huwelijk voor uw financiën. Gewoonweg trouwen levert een gemeenschap van goederen op. Dat betekent dat u alles deelt met uw nieuwe echtgeno(o)t(e). Ook de financiën en al uw vermogensbestanddelen. Wilt u dit niet? Dan moet u actie nemen...

Huwelijk

Treedt u in het huwelijk, dan gaat u standaard trouwen in gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat u alles, ook datgene wat u reeds had voor het huwelijk, gaat delen met uw nieuwe partner. Lief en leed. Dit heet het stelsel van gemeenschap van goederen. Het motto is echt samen uit samen thuis.

Heeft een van u een onderneming? Of heeft een van u een groot privévermogen? Dan kan het helemaal niet wenselijk zijn om een gemeenschap van goederen te krijgen. Uw partner krijgt dan gratis en voor niets de helft van het vermogen toegschoven. Om dat beter te kunnen regelen, moet u actie nemen en naar de notaris gaan.

Huwelijkse voorwaarden

Als u geen gemeenschap van goederen wilt, dan zult u huwelijkse voorwaarden moeten gaan opstellen. De notaris stelt deze voor u op. Alleen verzaakt menig notaris om u te adviseren daarin (de goeden daargelaten) en krijgt u meestal een standaard werk mee terug. Kom dus goed beslagen ten ijs en lees u in in de materie of raadpleeg een belastingadviseur met verstand van zaken.

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden regelen de afspraken die u en uw nieuwe levenspartner onderling maken ten aanzien van verdelen van inkomen en vermogen. Daarin heeft u meerdere smaken. Het meest extreem zijn de huwelijkse voorwaarden met een zogenaamde "koude uitsluiting". Daarin regelt u dat u onderling niets wilt verrekenen of afstaan. In geval van scheiden of overlijden krijgt ieder alleen wat van hem of haar zelf is.

Deze variant kunt u verder afzwakken. Hoe meer u de huwelijkse voorwaarden afzwakt, hoe meer u onderling toch als gemeenschappelijk gaat zien. In de praktijk komt het vaak voor dat de notaris met zogenaamde verrekenbedingen op de proppen komt.

Verrekenbedingen

Een verrekenbeding bepaalt hoe u onderling inkomen en/of vermogen wenst te verrekenen. Dit verrekenen kan zowel tijdens het huwelijk (jaarlijks) plaatsvinden als aan het eind door echtscheiding of overlijden. Het zogenaamd Amsterdams Verrekenbeding is een voorbeeld van een verrekenbeding in huwelijkse voorwaarden.

Amsterdams verrekenbeding regelt dat u onverteerde (niet opgemaakte) inkomsten en vermogenswinsten onderling wilt verrekenen. Dit moet in de praktijk jaarlijks gebeuren. Alleen in de praktijk gebeurt dit bijna nooit. De meeste mensen lopen niet steeds met de boekhouding op zak om alle uitgaven bij te houden. Dit heeft in de afgelopen jaren tot veel problemen geleid als partners wilden scheiden.

Praktijk verrekenbeding

Komt u een verrekenbeding overeen dat u jaarlijks moet gaan toepassen? Dan zal het een hele kunst zijn om het te verrekenen inkomen en het te verrekenen deel van de vermogenstoename te omschrijven. In de praktijk leidt dit tot zeer ingewikkelde en complexe stukken tekst waar na verloop van tijd niemand nog iets van snapt.

Niet nakomen verrekenbeding

Komen partners een overeengekomen verrekenbeding niet na, dan is de rechtspraak redelijk strak. Dan moet u daarvan ook de gevolgen aanvaarden en ziet de rechter uw vermogen als gemeenschappelijk. Hoewel u dacht het vermogen goed te hebben gescheiden van uw partner, komt u dan bedrogen uit.

Kortom, neem een dergelijk jaarlijks verrekenbeding gewoon niet op. Daarmee bespaart u zich veel ellende en boekhoudingen. Heeft u nog huwelijkse voorwaarden waarin een dergelijk beding staat? Ga in overleg met uw belastingadviseur om te kijken of deze vervangen kan worden door een alternatieve formulering.

Finaal verrekenbeding

In de praktijk komt het vaker voor dat partners geen jaarlijkse verrekening meer wensen na goed advies, maar alleen nog overgaan tot een finale verrekening in geval van bijvoorbeeld overlijden. In dat geval regelt u namelijk dat als het huwelijk stopt door het overlijden van een van u, het vermogen wordt verdeeld als ware er sprake van een gemeenschap van goederen.

Een dergelijk finaal verrekenbeding kunt u ook overeenkomen voor het geval u wenst te scheiden. Let op dat u dan de helft van het vermogen toch nog meegeeft aan uw partner of vice versa. De vraag is of dit wenselijk is. Huwelijkse voorwaarden zijn er juist voor om in dit geval een al te grote verschuiving van vermogen naar de partner te voorkomen. Denk maar aan het familiekapitaal wat dan wellicht in handen komt van de "koude kant".

Fiscaal gevolg finaal verrekennbeding

Aan het opnemen van een finaal verrekenbeding kleven ook fiscale gevolgen. Als u namelijk een finaal verrekenbeding overeenkomt, kan dit bij overlijden zeer gunstig uitpakken. Wat is het geval?

Allereerst gaat u namelijk het totale vermogen van u beiden bepalen. Dit vermogen deelt u door twee. Slechts de helft van het vermogen valt in de nalatenschap van uw overleden partner. Had u geen finaal verrekenbeding opgenomen en was uw partner vermogend geweest, dan was er veel meer vermogen vererfd. Dit heeft tot gevolg dat er meer erfbelasting is verschuldigd dan het geval is bij een finaal verrekenbeding.

Dus ook vanuit fiscaal oogpunt is een finaal verrekenbeding onmisbaar.

Let op: u heeft niet de vrijheid overeen te komen dat het finaal verrekenbeding alleen geldt bij overlijden van de meest vermogende partner. Het moet gaan om een zogenaamd kans contract. Zowel de goede kans als de slechte kans moet u aanvaarden.
© 2012 - 2024 Belastingadvies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huwelijkse voorwaarden met verrekenbeding: voor- en nadelenHuwelijkse voorwaarden met verrekenbeding: voor- en nadelenAls twee mensen die nogal verschillen qua bezittingen willen trouwen kan dat vaak het beste op huwelijkse voorwaarden. V…
Trouwen onder huwelijkse voorwaardenTrouwen onder huwelijkse voorwaarden kan een keuze zijn die je maakt omdat je zekerheden wilt hebben wanneer er per onge…
Verschillende soorten huwelijkse voorwaardenVerschillende soorten huwelijkse voorwaardenVoor personen die gaan trouwen en die bepaalde vermogensbestanddelen en/of schulden buiten de (beperkte) gemeenschap van…

Terugboeken incasso voor verschillende soorten incasso'sTerugboeken incasso voor verschillende soorten incasso'sWist je dat er in Nederland wel vijf verschillende typen incasso's bestaan? Allemaal hebben ze hun eigen regels voor wat…
Digitale apparaten moeten vaak bij elkaar gespaard wordenDigitale apparaten moeten vaak bij elkaar gespaard wordenVeel jonge mensen die nog op school zitten of studeren zouden graag mee willen doen met de modernste, digitale apparaten…
Belastingadvies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.