Erfgenamen gedupeerd door dalende huizenprijzen

Erfgenamen gedupeerd door dalende huizenprijzen Bij iemands overlijden gaan de bezittingen over op de erfgenamen. Een eigen huis kan een groot deel uitmaken van een nalatenschap, maar door dalende huizenprijzen kan het huis ook minder waard zijn dan de op het huis rustende hypotheek. De huizenprijzen zijn hard gestegen in de periode van 1985 tot 2008. De jaren 2009 tot en met 2012 zijn juist zeer slechte jaren geweest voor de huizenmarkt, door dalende huizenprijzen. Een huis in een nalatenschap heeft over het algemeen een grote overwaarde, maar huizen die op een verkeerd moment aangekocht zijn hebben vaak een onderwaarde in plaats van een overwaarde.

De waarde van het huis voor de nalatenschap

Voor het inschatten van de waarde van de nalatenschap, gaat het om de waarde van het geheel op het moment van overlijden van de erflater (diegene die nalaat). De waarde van het huis wordt vastgesteld aan de hand van de WOZ waarde. Normaal gesproken wordt fiscaal uitgegaan van de WOZ waarde per januari van het voorgaande jaar. Bij een overlijden zal de WOZ waarde moeten worden vastgesteld op het moment van overlijden.

Een huis erven

In de meeste gevallen overtreft de waarde van een huis in een nalatenschap de schulden die nog op het huis zitten. Dit kan door stijgende huizenprijzen, maar ook door aflossing van de hypotheekschuld. Voor de meeste huizenbezitters bestaat er vanuit de bank de verplichting om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij de hypotheek. Na overlijden van de verzekerde, wordt met het uitgekeerde bedrag de hypotheek geheel of gedeeltelijk afbetaald. In uitzonderingsgevallen kan het toch gebeuren dat er op het huis rustende hypotheek hoger is dan de waarde van het huis.

Restschulden door gedaalde huizenprijzen

Voordat een erfenis wordt verkregen, is niet altijd duidelijk hoe de overledene er financieel voor stond. Ook ten opzichte van de kinderen vinden ouders het vaak lastig om open kaart te spelen met betrekking tot hun geldzaken. Hierdoor weten de kinderen bij overlijden van de ouders niet altijd wat er in de nalatenschap zit. Indien er meer schulden dan bezittingen in de nalatenschap zitten, is het verstandig om de erfenis niet zonder meer te accepteren. Bij twijfels is het in ieder geval verstandig om beneficiair te aanvaarden. Dat wil zeggen dat u de nalatenschap uitsluitend accepteert als de waarde de schulden overtreffen.

De nalatenschap zit vast in het huis

Een situatie die vaak ontstaat is dat het grootste deel van de nalatenschap vast zit in het huis. Dit kan tot gevolg hebben dat het huis eerst verkocht moet worden voordat de erfbelasting kan worden betaald. In dit soort gevallen overtreft de waarde de schulden, maar het huis moet nog wel omgezet worden in geld.

Huis in de nalatenschap verkopen

De gezamenlijke nieuwe eigenaren van het huis (erfgenamen) moeten samen besluiten wat er met het huis moet gaan gebeuren. In de meeste gevallen zal het huis verkocht moeten worden. De hoogte van de erfenis is in dat geval afhankelijk van de hoogte van de verkoopprijs van het huis. De gezamenlijke eigenaren zijn ook samen verantwoordelijk voor de eventuele restschuld na de verkoop van het huis.
© 2012 - 2020 Esmee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Huis kopen ondanks dalende huizenprijzenEen huis kopen is meer dan een aankoop van een onderdak. Het is namelijk ook een investering met de nodige risico’s. Dal…
Erfenis regelen, regel uw testamentErfenis regelen, regel uw testamentZonder testament wordt uw nalatenschap volgens de wet verdeeld. Met testament regelt u de verdeling van uw erfenis en wi…
Huis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenHuis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenIn de periode van 2008 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen tien tot vijftien procent gezakt. Huizenbezitters kunnen hu…
Zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen?Het kan onverstandig zijn om een nalatenschap zuiver te aanvaarden. Indien er meer schulden dan bezittingen in het nalat…

Een WW-uitkering aanvragen, wat moet ik weten?Een WW-uitkering aanvragen, wat moet ik weten?Het kan iedereen overkomen: je dreigt werkeloos te worden. In dat geval kun je een WW-uitkering, oftewel werkloosheidswe…
Besparen op je bruiloftJouw huwelijksdag is de dag van jouw leven. Als het goed is trouw je maar één keer, en daarom wil je graag dat deze dag…

Reageer op het artikel "Erfgenamen gedupeerd door dalende huizenprijzen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Koos, 27-03-2013 14:15 #1
Geachte,
Na het overlijden van mijn moeder op 9 januari 2013, valt het ouderlijk huis in de erfenis, die mij en mijn broers ten deel valt. Nu wil het geval dat onze gemeente (al vele jaren geleden) de Wet Voorkeursrecht Gemeenten van toepassing heeft verklaard op de woning. Ondertussen is er - ongetwijfeld vanwege de economische crisis - nog nooit een gesprek geweest over een mogelijke overname door diezelfde gemeente: "Nee, we wachten nog even af". Nu wil de fiscus straks ongetwijfeld geld zien in de vorm van een aanslag erfbelasting. Geld om die aanslag te betalen hebben we niet en het verkopen van de woning (om op die manier geld binnen te halen) wordt ons onmogelijk gemaakt.
De laatste gemeentelijke belastingaanslag (over 2013) vermeldt een WOZ-waarde van 244.000 euro. Echter, volgens mij staat in de Wet WOZ dat die WOZ-waarde bepaald wordt voorzover 'de volle en onbezwaarde eigendom daarvan zou kunnen worden overgedragen en de verkrijger de zaak in de staat waarin die zich bevindt, onmiddellijk en in volle omvang in gebruik zou kunnen nemen'.
Volgens mijn redenering is van het bovenstaande in dit geval in het geheel geen sprake. Immers, de gemeente verplicht ons het huis uitsluitend aan haar aan te bieden maar heeft tot nu toe volhard in het niet overgaan tot aankoop (-onderhandelingen). Mijn vraag: Is dit alles geen goede reden om bezwaar aan te tekenen tegen de WOZ-waarde? En is het - dus - verdedigbaar om te stellen dat de WOZ-waarde op 1 euro behoort te worden bepaald?
Vriendelijke groet,
Koos Hofland

Infoteur: Esmee
Gepubliceerd: 26-04-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Reacties: 1
Schrijf mee!