Erfgenamen gedupeerd door dalende huizenprijzen
Bij iemands overlijden gaan de bezittingen over op de erfgenamen. Een eigen huis kan een groot deel uitmaken van een nalatenschap, maar door dalende huizenprijzen kan het huis ook minder waard zijn dan de op het huis rustende hypotheek.
De huizenprijzen zijn hard gestegen in de periode van 1985 tot 2008. De jaren 2009 tot en met 2012 zijn juist zeer slechte jaren geweest voor de huizenmarkt, door dalende huizenprijzen. Een huis in een nalatenschap heeft over het algemeen een grote overwaarde, maar huizen die op een verkeerd moment aangekocht zijn hebben vaak een onderwaarde in plaats van een overwaarde.
De waarde van het huis voor de nalatenschap
Voor het inschatten van de waarde van de nalatenschap, gaat het om de waarde van het geheel op het moment van overlijden van de erflater (diegene die nalaat). De waarde van het huis wordt vastgesteld aan de hand van de WOZ waarde. Normaal gesproken wordt fiscaal uitgegaan van de WOZ waarde per januari van het voorgaande jaar. Bij een overlijden zal de WOZ waarde moeten worden vastgesteld op het moment van overlijden.
Een huis erven
In de meeste gevallen overtreft de waarde van een huis in een nalatenschap de schulden die nog op het huis zitten. Dit kan door stijgende huizenprijzen, maar ook door aflossing van de hypotheekschuld. Voor de meeste huizenbezitters bestaat er vanuit de bank de verplichting om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij de hypotheek. Na overlijden van de verzekerde, wordt met het uitgekeerde bedrag de hypotheek geheel of gedeeltelijk afbetaald. In uitzonderingsgevallen kan het toch gebeuren dat er op het huis rustende hypotheek hoger is dan de waarde van het huis.
Restschulden door gedaalde huizenprijzen
Voordat een erfenis wordt verkregen, is niet altijd duidelijk hoe de overledene er financieel voor stond. Ook ten opzichte van de kinderen vinden ouders het vaak lastig om open kaart te spelen met betrekking tot hun geldzaken. Hierdoor weten de kinderen bij overlijden van de ouders niet altijd wat er in de nalatenschap zit. Indien er meer schulden dan bezittingen in de nalatenschap zitten, is het verstandig om de erfenis niet zonder meer te accepteren. Bij twijfels is het in ieder geval verstandig om beneficiair te aanvaarden. Dat wil zeggen dat u de nalatenschap uitsluitend accepteert als de waarde de schulden overtreffen.
De nalatenschap zit vast in het huis
Een situatie die vaak ontstaat is dat het grootste deel van de nalatenschap vast zit in het huis. Dit kan tot gevolg hebben dat het huis eerst verkocht moet worden voordat de erfbelasting kan worden betaald. In dit soort gevallen overtreft de waarde de schulden, maar het huis moet nog wel omgezet worden in geld.
Huis in de nalatenschap verkopen
De gezamenlijke nieuwe eigenaren van het huis (erfgenamen) moeten samen besluiten wat er met het huis moet gaan gebeuren. In de meeste gevallen zal het huis verkocht moeten worden. De hoogte van de erfenis is in dat geval afhankelijk van de hoogte van de verkoopprijs van het huis. De gezamenlijke eigenaren zijn ook samen verantwoordelijk voor de eventuele restschuld na de verkoop van het huis.