WW-uitkering berekenen - Hoeveel geld krijg ik?

Een baan verliezen is erg vervelend. Dit betekent een enorme terugval in inkomsten, ook als je minder uren moet gaan werken. Om de terugval te compenseren kun je een WW-uitkering aanvragen. Deze uitkering is bedoeld als overbrugging tijdens het zoeken naar een nieuwe baan. Hoe wordt een WW-uitkering berekend?

Wanneer heb je recht op een WW-uitkering?

Om een WW-uitkering te mogen ontvangen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op het kunnen verkrijgen van een WW-uitkering:
  • Je bent verzekerd voor werkeloosheid.
  • Je verliest 5 arbeidsuren of meer per week en je hebt geen recht op beloning over die uren.
  • Als je gemiddeld minder dan 10 uur per week hebt gewerkt en je verliest minimaal de helft hiervan dan ben je werkeloos.
  • Je bent direct beschikbaar voor betaald werk.
  • In de periode voor je werkeloosheid heb je minimaal 26 van de 36 weken gewerkt.
  • Je bent ontslagen.

Wat is de duur van een WW-uitkering?

Afhankelijk van de wekeneis krijg je een WW-uitkering tussen de 3 en 38 maanden. Een WW-uitkering duurt dus minimaal 3 maanden. De lengte van de uitkering hangt af van het arbeidsverleden. Hoe meer jaren je hebt gewerkt hoe langer de uitkering duurt.

De wekeneis

Als je aan de wekeneis voldoet krijg je een basisuitkering van 3 maanden. De wekeneis houdt in dat je minimaal 26 van de 36 weken gewerkt moet hebben voor het begin van de periode dat je werkeloos bent geworden. Hoeveel uren per week je in die periode hebt gewerkt maakt niet uit.

De jareneis

Als je aan de jareneis voldoet krijg je een verlengde uitkering. De jareneis houdt in dat je voldoet aan de wekeneis en dat je van de laatste 5 kalenderjaren minimaal 4 jaren hebt gewerkt. Dan geldt ook nog dat je van die 4 jaren minimaal 52 dagen loon per jaar moet hebben ontvangen. Pas dan heb je recht op een verlengde uitkering.

Als je aan beide eisen voldoet kun je uitrekenen hoe lang de WW-uitkering zal duren. De basisuitkering is 3 maanden. Daarbij tel je dan op het aantal jaren waarbij ieder gewerkt jaar voor 1 maand WW-uitkering telt. Het maximum ligt op 38 maanden.

Hoe hoog is het bedrag van een WW-uitkering?

De hoogte van de WW-uitkering wordt als volgt berekend:
  • de eerste 2 maanden 75% van het dagloon
  • de derde maand 70% van het dagloon
  • de maanden na de derde maand 70% van het dagloon

Wat is dagloon?

Het jaar voordat je werkeloos bent geworden wordt gebruikt om een gemiddeld dagloon te berekenen. Het dagloon is gebonden aan een wettelijk maximum. Als je dagloon hoger uitvalt dan het wettelijke maximum wordt het maximum gehanteerd. Voor de berekening wordt gebruikt gemaakt van vaste looncomponenten, dus variabele loononderdelen tellen niet mee.

Andere inkomsten tijdens de WW-uitkering

Als je tijdens de looptijd van de WW-uitkering andere inkomsten krijgt wordt de WW-berekening herzien. Er kan sprake zijn van een urenaftrek of een inkomstenaftrek. Dit is afhankelijk van de lengte van de reeds uitgekeerde WW-uitkering.

Wat is urenaftrek?

Als je minder dan 1 jaar een WW-uitkering hebt gekregen zonder onderbreking en je gaat minder uren werken dan waarvoor je een uitkering krijgt, dan kun je in de meeste gevallen voor de resterende uren nog steeds een WW-uitkering ontvangen.

Wat is inkomstenaftrek?

Als je langer dan 1 jaar een WW-uitkering hebt gekregen zonder onderbreking dan kun je recht hebben op inkomstenaftrek. Daarbij geldt dan wel dat je in de week voordat je aan het werk gaat volledig werkeloos moet zijn. De WW-uitkering stopt pas als je inkomen hoger is dan 125% van de WW-uitkering die je ontvangt.

Sollicitatieplicht

Als je een WW-uitkering ontvangt moet je verplicht solliciteren middels een re-integratietraject. Het doel daarbij is dat je weer volledig aan het werk gaat en geen WW-uitkering meer ontvangt.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De hoogte van de WW-uitkering berekenenDe hoogte van de WW-uitkering berekenenWerknemers die aan bepaalde eisen voldoen, hebben recht op een WW-uitkering voor een bepaalde periode. De hoogte van de…
Hoe hoog wordt mijn WW-uitkering?Hoe hoog wordt mijn WW-uitkering?Bij onvrijwillige werkloosheid hebt u onder voorwaarden recht op een WW-uitkering. De hoogte van het bedrag is afhankeli…
Een WW-uitkeringAls je je baan helemaal of voor een gedeelte verliest dan kan je een Werkloosheidswetuitkering, ook wel een WW-uitkering…
Aanvulling op uitkering (toeslag bij uitkering)Arbeidsongeschikte of werkloze werknemers kunnen met hun uitkering van de Ziektewet, de WW of de WIA onder het sociaal m…

Boodschappen doen zonder teveel uit te gevenHet word je lang niet altijd even makkelijk gemaakt als het gaat om boodschappen doen. Winkels houden rekening met de zw…
Stamrecht BV oprichten en Gouden handdrukStamrecht BV en de gouden handdruk. Als je wordt ontslagen kun je een gouden handdruk meekrijgen (een afkoopsom). Dit be…
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 20-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.