Wat is WOZ-waarde?

Wat is WOZ-waarde? Wanneer je een eigen huis bezit, ontvang je ieder jaar een WOZ-beschikking van de gemeente. Deze WOZ-beschikking kun je rond de maand februari verwachten. WOZ staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken. Op de beschikking staat vermeld op welk bedrag de WOZ-waarde van het huis is vastgesteld. De WOZ-waarde van de woning wordt opgebouwd uit onroerendezaakbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing, eigenwoningforfait en watersysteemheffing.

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde van een woning, is de marktwaarde van de woning op een vastgestelde datum. De WOZ waarde voor het jaar 2012, is vastgesteld op peildatum 1 januari 2011. Ontwikkelingen in de huizenmarkt van het afgelopen jaar worden hierin dus nog niet meegenomen.

Om de waarde van de woning te bekijken, worden een aantal zaken bekeken. Zo wordt er gekeken naar de inhoud van de woning, het woonoppervlak en het perceeloppervlak. Ook omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol. Waar is de woning gelegen, en hoe zijn de voorzieningen op die plaats? Bij het bepalen van de WOZ-waarde kijkt de gemeente ook vaak naar vergelijkbare woningen. Zo hoeft er niet van iedere woning apart een waardebepaling te worden gemaakt.

Om er op toe te zien dat alles er eerlijk aan toe gaat, is de waarderingskamer in het leven geroepen. De waarderingskamer kijkt of de gemeente de WOZ-waarden op een eerlijke manier bepalen.

Waar is de WOZ-waarde voor nodig?

Bezitter van een eigen huis moeten jaarlijks bepaalde heffingen betalen aan de gemeente. Om de bedragen hiervoor vast te stellen, wordt de WOZ-waarde van de woning gebruikt. Hoe hoger de WOZ-waarde van de woning, hoe meer de gemeentelijke heffingen zullen kosten voor de huizenbezitter. Het gaat onder andere om de volgende heffingen:

Onroerendezaakbelasting

Onroerendezaakbelasting moet door iedere onroerende zaken bezitter worden betaald aan de gemeente. Dit geldt voor woningen, maar bijvoorbeeld ook bedrijfspanden.

Rioolheffing

Ook moet er jaarlijks rioolheffing worden betaald voor een woning. Dit is onder andere voor de afvoer van gebruikt water. Ook het op peil houden van het grondwater valt onder de rioolheffing. Het aanleggen en onderhouden van rioleringen binnen de gemeente, worden ook betaald van de rioolheffing.

Afvalstoffenheffing

Van de afvalstoffenheffing worden kosten gedekt die gemaakt worden voor het ophalen van huisvuil, en de verwerking hiervan. Ook voorzieningen voor het weggooien van afval worden van de afvalstoffenheffing betaald.

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is altijd een vastgesteld percentage van de WOZ-waarde. Bij een gemiddelde woning is dit percentage voor 2012 vastgesteld op 0,60%.

Watersysteemheffing

Watersysteemheffing bestaat uit Zuiveringsheffing en watersysteemheffing ingezetenen. De zuiveringsheffing wordt gebruikt voor het zuiveren van afvalwater. De watersysteemheffing ingezetenen wordt gebruikt voor het onderhoud aan sloten, en andere openbare wateren binnen de gemeente.

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

Wanneer je het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde, kun je bezwaar aantekenen bij de gemeente. De WOZ-waarde bepaald tenslotte hoeveel je moet betalen aan gemeentelijke heffingen. het kan dus veel geld schelen wanneer de WOZ-waarde niet te hoog wordt ingeschat. Om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde, dien je een bezwaarschrift op te stellen, en naar de gemeente te sturen. Dit bezwaar moet binnen 6 weken na de beschikking naar de gemeente worden opgestuurd. Zij zullen zich dan over de zaak buigen, en met een uitspraak komen. Mocht je het niet met deze uitspraak eens zijn, dan kun je hier tegen in hoger beroep gaan.
© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Effect van een lagere WOZ-waardeEffect van een lagere WOZ-waardeU kunt in 2020 en 2021 ook bezwaar maken tegen een te lage WOZ-waarde voor uw eigen woning en dat is maar goed ook want…
WOZ-bezwaar indienen: heeft het nut?WOZ-bezwaar indienen: heeft het nut?Ieder jaar valt de WOZ-waarde beschikking van de gemeente bij u op de deurmat. Het vormt de bepaling van de marktwaarde…
Kansrijke argumenten voor bezwaar tegen WOZ-waarde 2020Kansrijke argumenten voor bezwaar tegen WOZ-waarde 2020In de maand januari of februari 2020 krijgt u als huisbezitter een WOZ-beschikking in de bus, waarin de WOZ-waarde van u…
Bezwaar maken tegen WOZ-waarde van woningBezwaar maken tegen WOZ-waarde van woningEr zijn steeds meer mensen die bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van hun woning. Aan het begin van elk jaar komt er een…

Bezine besparen met autorijden door het nieuwe rijdenBezine besparen met autorijden door het nieuwe rijdenMet benzineprijzen van rond en boven de 1,80 euro per liter is het verstandig om zoveel mogelijk benzine te besparen. Da…
Hoe worden onze brandstofprijzen bepaald?Hoe worden onze brandstofprijzen bepaald?De hoogte van de brandstofprijzen wisselen nogal eens. Zijn de prijzen hoog? Dan horen en zien we hierover veel in het n…
Bronnen en referenties
  • Vereniging Eigen Huis
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 16-03-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.