Alles over incassopraktijken en kosten

Alles over incassopraktijken en kosten Betaal je je rekening niet op tijd en leg je ook de 1e en soms 2e herinnering terzijde? Grote kans dat een incassobureau de vordering van je schuld overneemt. Dit bureau zal proberen het bedrag te innen en daaraan zijn extra kosten verbonden. De rekening kan daardoor flink oplopen. Vanaf 1 juli 2012 gelden nieuwe wettelijke regels voor incassokosten. Er zijn duizenden grote en kleine incassobureaus in Nederland. De incassobusiness is niet beschermd; iedereen kan in Nederland een incassobureau starten. Er zijn geen wettelijke voorwaarden of vereisten. Daar staat tegenover dat de bureaus geen officiële documenten (bv. een dagvaarding) mogen inzetten bij de inning.

NVI

De meeste bureaus zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (www.nvio.nl). Deze vereniging heeft een vaste set van gedragsregels waaraan leden zich houden. Ook is er een geschillenregeling waar onder meer klachten ingediend kunnen worden. Incassobureaus die niet zijn aangesloten bij de NVI hebben hun eigen regels en voorwaarden. Je kunt met een klacht over een niet-aangesloten bureau terecht bij je rechtsbijstandverzekering, of anders bij de Consumentenbond. Je kunt ook naar de rechter stappen maar dat is kostbaar en het duurt waarschijnlijk jaren. Afhankelijk van je inkomen kom je wellicht in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten.

Onterechte vordering

In het geval een incassobureau onterecht een inning bij je probeert te doen, vraag dan om een bewijs en geef direct aan dat je niet gaat betalen. Leg alles vast; maak een dossier aan van alle correspondentie. Wanneer je een rechtsbijstandverzekering hebt, schakel deze in. Sta je in je recht? Laat het incassobureau dan maar over de brug komen, ga zelf nooit akkoord. Incassobureaus hebben niet heel erg veel middelen en kunnen je zeker niet dagvaarden.

Incassokosten

Als je je rekening inderdaad niet op tijd hebt betaald, verhoogt het incassobureau de openstaande rekening met incassokosten. Sinds 1 juli 2012 zijn er nieuwe wettelijke regels voor het vaststellen van de incassokosten. Deze regels hebben tot doel de kosten niet ongecontroleerd te laten oplopen.

De wettelijke regels

Een bedrijf is verplicht om minimaal eenmaal een betalingsherinnering sturen met een betalingstermijn van 14 dagen. Wanneer hierop niet wordt gereageerd, mag het bedrijf incassokosten rekenen. Heb je zelf een betaaltermijn afgesproken met het bedrijf, dan ben je in verzuim zodra je deze termijn overschrijdt. Wanneer je in verzuim bent, betekent dat dat de schuldeiser incassokosten mag berekenen. Kan je de rekening niet betalen omdat je financieel niet uitkomt? Ga dan altijd in gesprek met de schuldeiser. Bijna altijd is er een betalingsregeling mogelijk.

Staffels

Is de vordering niet hoger dan 266,67, dan mogen de incassokosten niet meer dan 40 (excl. BTW) bedragen. De BTW over de incassokosten mag alleen door het incassobureau worden gevraagd, dus niet door het bedrijf waarbij je oorspronkelijk de rekening had openstaan, de eigenlijke schuldeiser.

Vorderingen die hoger zijn dan 266,67 zijn opgedeeld in staffels:

  • Over de eerste 2500 (vanaf 266,67) wordt max. 15% gerekend voor incassokosten
  • Over de volgende 2500,10%
  • Over de volgende 5000, 5%
  • Over de volgende 190.000, 1%
  • En over het meerdere, 0,5%
  • Het maximum bedrag dat een incassobureau als kosten mag rekenen is 6775.

Gerechtsdeurwaarder

Wanneer een gerechtsdeurwaarder aanbelt, is er een andere situatie dan wanneer je een incassobureau aan je broek hebt. Een deurwaarder is een benoemd ambtenaar. Hij wordt ook door schuldeisers ingeschakeld bij wanbetaling maar moet zich aan specifieke wettelijke regels houden. Een deurwaarder brengt in tegenstelling tot incassobureaus officiële documenten uit zoals een dagvaarding. Ook voert hij het vonnis van de rechter uit (denk aan in beslaglegging op eigendommen).
Deurwaarders zijn verplicht van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (www.kbvg.nl). De KBvG heeft een wettelijke tuchtprocedure.

Goed opletten

Bedenk dat gerechtsdeurwaarders vaak ook een incassopraktijk runnen. Om de eis aan de schuldenaar door te geven, gebruiken ze vaak het briefpapier van de deurwaarder. Een deurwaarder dient zich te allen tijde aan de gedrags- en beroepsregels te houden van zijn beroepsgroep. Wanneer je een klacht hebt, kun je dat voorleggen aan de voorzitter van de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders in Amsterdam. Kijk ook op www.kbvg.nl.
© 2013 - 2020 Lierop69, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kosten incassobureau of gerechtsdeurwaarder betalenKosten incassobureau of gerechtsdeurwaarder betalenDe kosten van een incassobureau of gerechtsdeurwaarder en deurwaarder kunnen ook in 2020 te hoog zijn. Bovendien kan de…
Verschil tussen deurwaarder en incassobureau?Verschil tussen deurwaarder en incassobureau?Ten onrechte wordt vaak gedacht dat het inschakelen van een incassobureau hetzelfde is als het inschakelen van een gerec…
Kosten van incasso vaak te hoog: WIK wet incassokostenKosten van incasso vaak te hoog: WIK wet incassokostenHoeveel incassokosten zijn er in 2019 en 2020 wettelijk toegestaan? De aanmaningskosten en incassokosten van een incasso…
Schulden, openstaande rekeningenmijn kijk opSchulden, openstaande rekeningenIedereen heeft er weleens mee te maken. Er ligt een rekening die betaald moet worden. Dan is er sprake van een schuld di…

Vakantiewerk 2019 en 2020 (regels)Vakantiewerk 2019 en 2020 (regels)In de vakantie van 2020 en 2021 wat geld bijverdienen, welk soort werk mag als je 13 jaar, 14 jaar 15, 16, 17 of 18 jaar…
Berekening zorgtoeslag 2021Berekening zorgtoeslag 2021Hoeveel zorgtoeslag 2021 krijgt u? De berekening van hoogte van de zorgtoeslag 2021 kunt u eenvoudig zelf met een rekenm…
Bronnen en referenties
  • Consumentenbond.nl
  • www.nvio.nl
  • www.kbvg.nl

Reageer op het artikel "Alles over incassopraktijken en kosten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lierop69
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!