Wat zijn "onderaandelen"?

Iedereen is bekend met het fenomeem het aandeel, maar velen kennen niet of hebben nog nooit van een onderaandeel gehoord. Onderaandelen komen ook niet veel voor, maar zijn heel handig in geval van scheiding of verdeling van de gemeenschap.

Algemeen

“Artikel 2:79 BW
Lid 2. Onderaandelen zijn de onderdelen, waarin de aandelen krachtens de statuten zijn
of kunnen worden gesplitst.
Lid 3. De bepalingen van deze titel over aandelen en aandeelhouders vinden overeenkomstige toepassing op onderaandelen en houders van onderaandelen voor zover die bepalingen niet anders blijkt.”


De onderverdeling van aandelen kan geschieden bij oprichting, maar een latere onderverdeling in onderaandelen is ook mogelijk indien de statuten daarvoor de mogelijkheid bieden. Er is dus een statutaire basis nodig om aandelen te kunnen onderverdelen. Bij de rechtsvorm de besloten vennootschap zijn onderaandelen echter niet mogelijk (2:190 BW).

De verdeling

Onderaandelen hoeven geen evenredige delen van een aandeel te zijn, een onevenredige verdeling is mogelijk. Het staat dus niet vast dat een aandeel verdeeld moet worden in twee aandelen van beiden de helft. Daarnaast staat ook niet vast in hoeveel onderaandelen een aandeel verdeeld kan worden. De statuten behoeven namelijk niet te specificeren wat de nominale waarde van elk onderaandeel dient te zijn.

Een houder van een onderaandeel heeft in beginsel dezelfde rechten als een aandeelhouder, zij het naar evenredigheid. Artikel 2:117 BW geeft hier echter wel een beperking aan, ingevolge dit artikel kunnen onderaandeelhouders pas een stem uitbrengen in de vergadering van aandeelhouders, indien zij individueel of tezamen met anderen een zodanig aantal onderaandelen houden, dat deze tezamen het nominale bedrag van één aandeel omvat. Het is niet vereist dat de betreffende onderaandelen oorspronkelijk van hetzelfde aandeel zijn afgesplitst.

Onderaandelen versus splitsing van aandelen

Onderaandelen zijn vanuit het oogpunt van financiële aanspraken vergelijkbaar met gesplitste gewone aandelen, maar een essentieel verschil is dat de houder van een onderaandeel niet zelfstandig de vergaderrechten van art. 2:117 BW kan uitoefenen, dit volgt uit het artikel zelf en uit art. 2:118 BW Bij splitsing van aandelen ontstaat er dus nieuwe volwaardige aandelen en bij onderverdeling niet.
© 2011 - 2024 Leveen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Echtscheiding en de besloten vennootschapEchtscheiding en de besloten vennootschapScheiden doet lijden. Dit is helaas maar al te vaak het geval. Als je ondernemer bent en je hebt een goed draaiende onde…
Preferente aandelen & voordelen van preferente aandelenPreferente aandelen & voordelen van preferente aandelenOver preferente aandelen hoort u niet zo vaak, maar preferente aandelen hebben een aantal voordelen boven de gewone aand…
Economie: De AEX-index uitgelegdDe meeste mensen komen als ze aan de AEX denken niet verder dat het iets met de aandelenbeurs in Amsterdam te maken heef…
Aanmerkelijk belang, box twee van ons belastingstelselAanmerkelijk belang, box twee van ons belastingstelselEr is sprake van een aanmerkelijk belang indien iemand een belang heeft van minimaal 5 procent van de aandelen in een on…

Handige berekeningstoolsHandige berekeningstoolsOp het internet treft u handige sites aan om te berekenen waar u recht op hebt, of die op een andere manier handig zijn…
Bladcadeau, hoe en wat?Bladcadeau, hoe en wat?Heb je een bladcadeau gekregen voor je verjaardag, met kerst of gewoon zomaar, maar weet je niet wat je ermee kan en wat…
Bronnen en referenties
  • Asser* 2-II
Leveen (67 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.