Echtscheiding en de besloten vennootschap

Echtscheiding en de besloten vennootschap Scheiden doet lijden. Dit is helaas maar al te vaak het geval. Als je ondernemer bent en je hebt een goed draaiende onderneming in een besloten vennootschap, dan kan het scheiden zeker leiden tot een grote, financiële last. Daarom is het slim om je te verdiepen in de fiscale gevolgen en de wijze waarop je wellicht de belastingheffing kunt voorkomen. In dit artikel komen een aantal hoofdpunten aan de orde met betrekking tot scheiden en aanmerkelijk belanghouders.

Echtscheiding en de besloten vennootschap

Scheiden doet lijden. Dit is helaas maar al te vaak het geval. Als je ondernemer bent en je hebt een goed draaiende onderneming in een besloten vennootschap, dan kan het scheiden zeker leiden tot een grote, financiële last. Daarom is het slim om je te verdiepen in de fiscale gevolgen en de wijze waarop je wellicht de belastingheffing kunt voorkomen. In dit artikel komen een aantal hoofdpunten aan de orde met betrekking tot scheiden en aanmerkelijk belanghouders.

Aanmerkelijk belang

Je hebt een aanmerkelijk belang als je ten minste 5% of meer, direct of indirect, van de aandelen of de winstbewijzen in een vennootschap houdt. In het merendeel van de praktijk gevallen kun je voor vennootschap lezen een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.

Huwelijkse gemeenschap

Als je bent getrouwd in gemeenschap van goederen, dan zijn de aandelen voor de helft van je partner. Je partner is dus ook een aanmerkelijk belanghouder. Als door echtscheiding het huwelijk stopt, dan is dit op moment van scheiden een vervreemding van de aandelen door één van beide partners.

Fiscale gevolgen

Mits je binnen twee jaar na ontbinden van de gemeenschap de aandelen hebt verdeeld, je als verkrijgende partner binnenlands belastingplichtig blijft en de aandelen niet tot een ondernemingsvermogen gaan behoren, kun je de belastingclaim op grond van de wet doorschuiven.

Als je later dan twee jaar tot een verdeling komt, moet je over de meerwaarde van de aandelen gaan afrekenen met de Belastingdienst. Stel dat de meerwaarde van de aandelen 1.000.000 is, dan moet je 25% maal 1.000.000 is 250.000 aanmerkelijk belangheffing (Box II inkomstenbelasting) betalen. Kortom, ondanks dat je wellicht de pest aan elkaar hebt, is het verstandig dit soort zaken met gezond verstand te blijven benaderen. Als je dit niet doet, kan je onbedoeld een groot bedrag aan belastingheffing kwijt zijn aan de Belastingdienst.

Aandelen minder waard

Het kan voorkomen dat je aandelen minder waard zijn of dat je op kort termijn een hele grote waardestijging verwacht, in dat geval kun je kiezen voor afrekenen met de Belastingdienst. De vervreemdende ex-partner moet in dat geval afrekenen in Box II en aanmerkelijk belangheffing afdragen. Jij als verkrijgende partner krijgt dan wel een nieuwe verkrijgingsprijs voor haar deel van de aandelen.

Voorbeeld

Je bent gehuwd in gemeenschap van goederen. Door allerlei redenen hebben jullie besloten om niet verder te gaan met elkaar. Tijdens het huwelijk heb je een onderneming gestart en zijn de aandelen in een gemeenschap van goederen terecht gekomen. Nu je gaat scheiden is het de vraag wat de fiscale gevolgen zijn voor jou en je ex-partner.

Jullie hebben onderling besloten dat jij als ondernemer alle aandelen krijgt. Je ex-partner draagt daarmee haar aandelen in de besloten vennootschap aan jou over. Conform de hoofdregel is de overdracht van de aandelen van je ex-partner aan jou geen belastbaar feit voor Box II, de aanmerkelijk belangheffing.

Destijds bij het oprichten van de onderneming is een verkrijgingsprijs van de aandelen vastgesteld. Doordat bij de overdracht van de aandelen van je ex-partner aan jou, blijft de oorspronkelijke verkrijgingsprijs in stand. Daardoor behoudt de Belastingdienst haar claim op de meerwaarden in de aandelen in Box II van de inkomstenbelasting.

Indien je in een soortgelijke situatie komt te verkeren, is het altijd verstandig je goed te laten voorlichten door een belastingadviseur. Er zijn namelijk vele uitzonderingen en bijzonderheden, waardoor iedere situatie weer anders is.
© 2011 - 2024 Belastingadvies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanmerkelijk Belang  Box II InkomstenbelastingAanmerkelijk Belang Box II InkomstenbelastingAls u een eigen vennootschap heeft, kwalificeert u als aanmerkelijk belanghouder of directeur grootaandeelhouder (hierna…
Wat houdt het boxenstelsel in?Ons belastingstelsel is verdeeld in drie verschillende boxen. De hoogte van de heffing verschilt per box, en de bedragen…
Aanmerkelijk belang, box twee van ons belastingstelselAanmerkelijk belang, box twee van ons belastingstelselEr is sprake van een aanmerkelijk belang indien iemand een belang heeft van minimaal 5 procent van de aandelen in een on…
Commerciële en niet-commerciële organisatiesCommerciële en niet-commerciële organisatiesAls mensen met elkaar gaan samenwerken om een bepaald doel te behalen, ontstaat er een organisatie. Voorbeelden van orga…

Kansspelbelasting 2020: regels, tarief en grensbedragKansspelbelasting 2020: regels, tarief en grensbedragWin je in 2020 met een kansspel een leuke prijs, dan moet je hierover mogelijk kansspelbelasting betalen. Dit is wel van…
Maandelijks belastingteruggaveMaandelijks belastingteruggaveU kunt de belastingteruggave in termijnen laten uitbetalen door maandelijkse belastingteruggave aan te vragen. Het is oo…
Reactie

Erik Baijens, 05-06-2011
De aandelen van een BV zijn verknocht en vallen niet in de verdeling van de boedel. De waarde van de aandelen komt, igv GvG, voor verrekening in aanmerking. Reactie infoteur, 06-06-2011
Het is een fiscaal verhaal. De aandelen vallen in de gemeenschap, waardoor je met een fiscaal moment van afrekenen zit. Civielrechtelijk is het een ander verhaal als jij inderdaad de ondernemer bent.

Belastingadvies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.