Spek de clubkas – Club van 100
Veel sportverenigingen hebben tegenwoordig last van financiële tekorten, of de sportieve ambities matchen niet met de mogelijke investeringen die het bestuur kan doen. Daarnaast moet er geïnvesteerd worden in veel kleine dingen en veel kleine dingen bij elkaar kosten vaak een heleboel. Taak voor een club om daar creatief mee om te gaan. Om de clubkas te spekken is het nog geen eens zo’n gek idee om een club van 100 op te richten.
Door middel van het beantwoorden van een aantal vragen wordt duidelijk wat de club van 100 precies is en hoe het kan worden toegepast binnen jouw vereniging. Het is het een mooie manier om nieuwe projecten binnen de club te realiseren. Hieronder de vragen.
Wat is een club van 100?
De club van 100 is niet zozeer een club waarin honderd mensen zitten, of waarin alle leden van de club minimaal honderd jaar zijn. De club van 100 is een soort partnerschap met de vereniging. Je betaalt jaarlijks honderd euro, die gebruikt wordt voor investeringen in de club. Dit geld verdwijnt niet zomaar in de clubkas. Dit geld wordt gebruikt voor projecten binnen de club, waarvan alle leden profijt hebben. Het is dus niet zo dat je het trainingskamp van de selectie betaalt of de achterstallige rekeningen die de club nog niet heeft betaald, worden van dit geld gefinancierd. Nee dit geld moet echt geïnvesteerd worden in projecten zoals een jeugdkamp of bijvoorbeeld kostenbesparingen door middel van het plaatsen van LED-verlichting over het hele complex. Dat is het idee achter de investeringen van de club van 100.
Maar wat krijgt de club van 100 ervoor terug?
Het allergrootste pluspunt van de club van 100 is dat juist zij mogen bepalen waar het geld in wordt gestoken. Vindt een overgrote meerderheid dat er geïnvesteerd moet worden in nieuwe ballen voor elk team? Dan gaat het geld van de club van 100 daar ook daadwerkelijk in geïnvesteerd worden. Bovendien steun je natuurlijk enorm je vereniging en zal je een enorme dankbaarheid ontvangen van de gehele club en het bestuur in het bijzonder. Vaak spelen clubs in competitieverband en wordt er voor het bezoeken van wedstrijden van het eerste een vergoeding gevraagd. In overleg met het bestuur kan besloten worden dat alle leden van de club van 100 gratis toegang verkrijgen tot wedstrijden van het eerste team. Uiteraard krijgt ook iedereen de vermelding als lid van de Club van 100.
Voor wie is de club van 100?
Deze vraag is eigenlijk doodsimpel te beantwoorden, want de club van 100 is voor iedereen. Van jong tot oud, van lid tot niet lid. Het gaat erom dat degene die lid wordt van de club van 100 de vereniging graag een handje wil helpen. Zij dragen een warm hart toe aan de club en kunnen op deze manier ook meepraten over de investeringen die de club doet. De enige vereiste is dat de deelnemer jaarlijks 100 euro betaalt. Uiteraard mag dat ook meer zijn. Elke 100 euro die een lid betaalt, levert één stem op. Die stemmen zijn van belang voor het kiezen van het meest geschikte project. Maar kijk uit, uiteraard mag iedereen zoveel mogelijk investeren in de club van 100. Maar geef ze niet te veel stemmen, want dan zijn ze te machtig. Beperk het tot een aantal van drie stemmen per persoon. Zo voorkom je dat een lid zijn zin kan doordrijven, enkel omdat hij heel veel betaalt.
Wie is er verantwoordelijk voor de club van 100?
Uiteraard kun je de verantwoordelijkheid bij het bestuur leggen, maar het bestuur heeft het vaak al druk. Bovendien is het niet eens zo gek om geheel buiten het bestuur om eens te gaan denken over nieuwe projecten, projecten waar het bestuur misschien niet eens op was gekomen. Of die in de ogen van het bestuur niet belangrijk zijn, maar die in de ogen van de leden juist wel van belang zijn. Daarom is het verstandig om twee of drie personen, buiten het bestuur om, verantwoordelijk te maken als een soort commissie voor de club van 100. Zij kunnen alles regelen en zorgen dat de projecten ook daadwerkelijk worden uitgevoerd, bovendien verzorgen ze de communicatie naar de leden van de club van 100 toe.
Dit is weer een manier om geld te genereren voor clubs in financieel noodweer, of clubs die achter hun ambities aan lopen. Natuurlijk hoeft het bedrag niet per se honderd euro te zijn, mocht je dat te veel vinden, dan is het natuurlijk ook mogelijk om een club van 50 of een club van 25 op te richten.