Spek de clubkas – Diner
Veel sportverenigingen hebben tegenwoordig last van financiële tekorten, of de sportieve ambities matchen niet met de mogelijke investeringen die het bestuur kan doen. Daarnaast moet er geïnvesteerd worden in veel kleine dingen en veel kleine dingen bij elkaar kosten vaak een heleboel. Taak voor een club om daar creatief mee om te gaan. Om de clubkas te spekken is een diner nog geen eens zo’n gek idee.
Dit is weer eens wat anders dan de standaardconcepten als bijvoorbeeld een sponsorloop. Het is een creatief proces, waarin eigenlijk de gehele club haar steentje moet/kan bijdragen. Naast dat het geld zal genereren, ga je ook betrokkenheid bij de club creëren en dat is in een tijd waarin vrijwilligers schaars zijn, ideaal. Maar dan nu naar het werkelijke idee en hoe daarmee geld is te genereren. Allereerst een conceptuitwerking. Hoe ziet het eruit, vervolgens zal stap voor stap worden uitgelegd hoe het in zijn werk gaat.
Het idee
Alle ouders van alle leden, of iedereen die zich betrokken voelt bij de club, zijn uitgenodigd om te dineren bij de vereniging. De kantine en het terras worden omgetoverd tot een heus restaurant en de bediening zal deze avond bestaan uit eigen leden. Dat geldt ook voor de ‘koks van de dag’. Omdat bij een uitgebreid driegangendiner ook een wijntje hoort, zullen er een aantal leden als taxichauffeurs dienen. En de kinderen van de ouders dan? Ook daar kunnen leden van de club op gaan passen. Zo is alles tot in de puntjes geregeld. Het beste idee is om dit in de warme zomeravonden van het jaar te organiseren, dan kun je namelijk ook gebruik maken van het terras van de club.
Leden inzetten
De club moet zich zoveel mogelijk bezig houden met het realiseren van dit project. Zorg er dus voor dat je tijdig begint met het organiseren van deze leuke avond. Schakel de 14 tot 18-jarige leden in om op te passen op kinderen. Laat ze in tweetallen werken, dat is gezelliger. Het is wel zo dat zij dit op vrijwillige basis doen, want uiteindelijk willen we de clubkas gaan spekken en niet de portemonnees van de kinderen. Dit geldt ook voor de taxichauffeurs, schakel zo veel mogelijk jongeren in met een rijbewijs. Uiteraard verdienen zij wel benzinegeld. Anders zul je weinig vrijwilligers kunnen binnenhalen. Dan hebben we ook nog de categorie dames tussen de 19 en 24 jaar, zij zijn bij uitstek geschikt om in de bediening te staan, maar jonger en ouder kan natuurlijk ook geen kwaad. En dan zijn er nog de koks. De wat oudere leden die houden van koken kunnen voor het avondmaal gaan zorgen. Zorg wel dat er niet te veel verschillende menu’s zijn, dan zie je door de bomen het bos niet meer.
Het diner
We pakken groots uit, een driegangendiner, waarbij bij elke gang drie mogelijkheden zijn. Zorg dat iedereen van tevoren reserveert, zodat je weet wat je wel en niet moet inslaan qua eten. Een overschot aan eten is niet goed, een tekort natuurlijk ook niet. Communiceer altijd zo, dat iedereen wel het idee heeft dat ze erbij moeten zijn, natuurlijk is er ook maar een beperkte capaciteit binnen de kantine, dus vol is vol. Ga niet afwachten of mensen reserveren, maar benader mensen om te komen eten. Mensen hebben vaak moeite om nee te zeggen. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk. Hoe meer de mensen kiezen, hoe goedkoper het wordt, relatief gezien dan. Maak bijvoorbeeld:
- Driegangendiner exclusief drankjes voor twee personen: 70 euro
- Driegangendiner inclusief drie drankje per persoon voor twee personen: 75 euro
- Plus oppas: 10 euro
- Plus taxi: 10 euro
- Plus taxi en oppas: 15 euro
- Plaats op het terras: 10 euro (afhankelijk van het weer natuurlijk, hoe warmer, hoe hoger de prijs)
En zo is er nog wel meer te spelen met de prijzen. Maar dat is naar eigen inzicht, hou er ook rekening mee dat er een beperkt aantal oppassers en taxichauffeurs zijn, dus ook hier geldt weer: op is op. Probeer bovendien sponsors te regelen die de onkosten vergoeden. Zo zou je bijvoorbeeld een sponsor kunnen zoeken die alle menukaarten drukt, of bijvoorbeeld een sponsor die het leuk vindt om alle tafels en stoelen te financieren. Of je vernoemt een menu naar de sponsor en krijgt zo bijvoorbeeld het menu: ‘Bedrijf X’, daar tegenover staat dan natuurlijk wel een vergoeding van het eten. Bijvoorbeeld 50% van de inkoopprijs wordt betaald door bedrijf X. Het is maar net hoe goed je het kunt regelen.