Spelers op de vastgoedmarkt

Spelers op de vastgoedmarkt De vastgoed markt wordt niet gedomineerd door één partij, er zijn verschillende belanghebbenden. Allen hebben hun eigen motivatie, beweegredenen en manieren van investeren. Bij het ontwikkelen, beheren en beleggen in vastgoed zijn verschillende partijen betrokken. Alle partijen hebben bepaalde belangen. De belangen van de diverse partijen botsen regelmatig. Toch dienen de partijen samen te werken om het realiseren van grote projecten mogelijk te maken.

De projectontwikkelaar

De projectontwikkelaar ontwikkelt voor eigen risico bouwprojecten voor de markt. Daarbij tracht hij zoveel mogelijk opbrengsten te behalen en daarbij zo weinig mogelijk kosten te maken. De ontwikkelaar optimaliseert zijn bouwprogramma door het realiseren van hogere dichtheden, het realiseren van minder huurwoningen, of het bouwen voor hogere prijzen in combinatie met lagere dichtheden. Daarbij probeert de ontwikkelaar de planonderdelen die opbrengsten opleveren zo vroeg mogelijk te realiseren en onderdelen die hoge kosten met zich meebrengen zo laat mogelijk. De projectontwikkelaar reduceert zijn risico door het project in een zo vroeg mogelijk stadium te verkopen. De koper koopt de woning in dit geval op basis van het ontwerp.

De bouwer

De bouwer maakt beduidend andere afwegingen dan de projectontwikkelaar, al komen de doelen van beide partijen overeen, beiden proberen de winst uit de vastgoedontwikkeling te maximaliseren en het risico te minimaliseren. Waar de projectontwikkelaar het bouwbudget tracht te minimaliseren, streeft de bouwer juist naar een zo groot mogelijk bouwbudget. Vervolgens probeert de bouwer zo weinig mogelijk van het beschikbare budget ook daadwerkelijk te investeren. Het geld dat hij daaraan overhoudt is zijn inkomen.

De belegger

Waar de projectontwikkelaar zich richt op het realiseren in koopwoningen is de belegger vooral geïnteresseerd in huurwoningen in de vrije sector. De belegger wil rendement halen uit het verhuren van de woningen. Na verloop van tijd (10 a 25 jaar, afhankelijk van de markt) zal de belegger de woningen alsnog willen verkopen. Bij een goede kwaliteit van de omgeving brengen huurhuizen meer op, daarom zal de belegger ook in de openbare ruimte willen investeren. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen institutionele beleggers (zoals pensioenfondsen) en particuliere beleggers. Waarbij institutionele beleggers opbrengsten willen behalen die hoger zijn dan de financiële lasten waaraan zij moeten voldoen.

De corporatie

Corporaties zijn privaatrechtelijke ondernemingen die een maatschappelijke functie kennen. De belangrijkste taken van de corporatie zijn:
  • Het op peil houden van de bouwkundige kwaliteit van woningen
  • Zorg dragen voor groepen die niet zelf in hun huisvesting kunnen voorzien
  • Het betrekken van bewoners bij het gevoerde beleid en beheer
  • Zorg dragen voor de leefbaarheid van de wijk
  • Het verhuren van nieuwe huurwoningen is volgens de berekeningen van de corporaties sterk verliesgevend.

Crisis

In tijden van crisis wordt de vastgoedmarkt verstoort. Alle bovengenoemde partijen ondervinden hier hinder van:
Projectontwikkelaar. Deze partij zal de eerste klappen te verwerken krijgen. Er is onvoldoende vraag naar hun projecten, waardoor zij onvoldoende voorverkoop kunnen realiseren en dus een groter risico lopen. Daarbij zullen de financiers hun voorfinanciering intrekken als er te weinig voorverkoop is. Bouwers. Zij krijgen de klap pas te verwerken als de huidige opdrachten gerealiseerd zijn, na deze werken krijgen zij namelijk geen of nauwelijks nieuwe opdrachten. Beleggers lijken in eerste instantie weinig te merken. Het enige wat hen misschien opvalt is dat er meer projecten worden aangeboden. Na verloop van tijd zullen zij merken dat de koopwaarden dalen. Beleggers worden terughoudender en gaan minder en in kleinere projecten investeren. Corporaties ondervinden alleen hinder in hun eigen verkoopprojecten. Daarnaast zijn er ook minder huurders die interesse hebben in de koop van hun huurwoning. Door het wegvallen van deze vraag vervalt de financieringsmogelijkheid van corporaties voor het ontwikkelen van sociale huurwoningen. Corporaties zullen dus geen of slechts beperkt nieuwe projecten starten.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in vastgoed: de mogelijkhedenBeleggen in vastgoed: de mogelijkhedenBeleggers kunnen op vele manieren investeren in de vastgoedmarkt. Je kunt natuurlijk zelf een pandje of meerdere panden…
Alternatief investeren in je pensioenAlternatief investeren in je pensioenEen flink aantal Nederlanders maakt zich zorgen over hun pensioen. Pensioenfondsen staan onder druk en traditionele mani…
Vastgoed beleggen in vastgoedfonds of vastgoed cvVastgoed beleggen in vastgoedfonds of vastgoed cvSuccesvol beleggen in vastgoed en in de vastgoedmarkt, dat kan zeker. Ook met een vastgoed cv. Het is wel opletten en so…

Fasen van de vastgoedontwikkelingFasen van de vastgoedontwikkelingAan de daadwerkelijke ontwikkeling van vastgoed gaat heel wat voorbereiding vooraf. Er moet een 'idee' zijn, een locatie…
Telebankieren ING en de mogelijkhedenTelebankieren ING en de mogelijkhedenElke Nederlandse bank biedt tegenwoordig de mogelijkheid om de bankzaken via het internet te regelen. De ING bank is hie…
Bronnen en referenties
  • Vastgoed als belegging
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.