Geld en samenwonen

Geld en samenwonen Onder samenwonenden komt nogal eens ruzie voor over geld. Uit onderzoek blijkt dat geld en samenwonen bij ongeveer 60 procent van de stellen voor stevige discussies zorgt. Ben je ook van plan om te gaan samenwonen? Lees dan dit artikel en je weet hoe je door eenvoudige maatregelen te nemen ergernissen over geld kunt voorkomen. Hoe zit het met fiscaal partnerschap en erfrecht?

De gezamenlijke rekening

Als je gaat samenwonen dan is het erg handig om een gezamenlijke rekening te openen. Op deze rekening storten jullie allebei maandelijks een bedrag. Van de gezamenlijke rekening betaal je alle vaste lasten.Wat op je eigen rekening blijft staan kun je gebruiken voor uitgaven waarover jij zelf beslist. Probeer het gezamenlijke bedrag dat jullie storten naar rato van inkomen te bepalen, zodat ieder een eerlijk deel bijdraagt.

De administratie

Om een goed overzicht van alle inkomsten en uitgaven te krijgen moeten jullie allebei de administratie doen. Je krijgt dan een goed beeld van de geldstromen waardoor er minder ruzie kan ontstaan over waar het geld blijft. Bovendien weet je door samen rekeningen te betalen hoe je er financieel voor staat.

Sparen

Door iedere maand geld te sparen voorkom je problemen als je ineens vooronverwachte uitgaven komt te staan. Op de gezamenlijke rekening kun je iedere maand automatisch een bedrag sparen. Zorg ervoor dat de maandelijkse bedragen die jullie beide storten op de gezamenlijke rekening toereikend zijn.

Maak duidelijke afspraken

Het is erg belangrijk dat je praat over geld en samenwonen. Met elkaar de uitgaven en inkomsten bespreken neemt een hoop onduidelijkheid weg waardoor ruzies over geld tot het verleden behoren. Eén van de belangrijkste afspraken die je onderling moet maken is het maandelijkse bedrag dat een ieder stort op de gezamenlijke rekening. Dit moet naar rato van inkomen gebeuren om het zo eerlijk mogelijk te houden. Als één van de inkomens wijzigt zul je ook de verhouding van de maandelijkse storting moeten herzien om het eerlijk te houden.

De financiële voordelen van samenwonen

Als je samenwoont kun je genieten van veel financiële voordelen. Deze voordelen zie je vooral terug in het fiscaal partnerschap en het erfrecht.

Fiscaal partnerschap

Fiscaal partnerschap kun je toepassen als je in een jaar meer dan zes maanden hebt samengewoond. Als je ervoor kiest om fiscaal partnerschap toe te passen bij de belastingaangifte dan kun je uitgaven verdelen en inkomens optellen voor bepaalde fiscale drempels. Ieder jaar zul je opnieuw moeten bekijken wat het meest gunstige is. Door hier goed naar te kijken kun je een hoop geld verdienen.

Vanaf 1 januari 2011 wordt het begrip fiscaal partnerschap gewijzigd. Voor ongehuwde samenwoners houdt dit in dat zij automatisch fiscaal partner zijn. Je kunt dan niet meer kiezen of je wel of geen fiscaal partnerschap wilt. Je wordt als fiscaal partner aangemerkt wanneer er sprake is van:
  • een notarieel samenlevingscontract
  • ongehuwd samenwonen op hetzelfde adres en er is een gezamenlijk kind
  • ongehuwd samenwonen op hetzelfde adres en samen een eigen woning bezitten
  • ongehuwd samenwonen op hetzelfde adres en elkaar voor de pensioenregeling als partner hebben aangemerkt

Je moet voldoen aan minimaal één van de voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen voor fiscaal partnerschap.

Erfrecht bij samenwonen

Als je een samenlevingscontract hebt afgesloten dan heb je bij overlijden van één van de partners te maken met een belastingvoordeel. Je betaalt minder erfbelasting. De voorwaarden om hiervoor in aanmerking te kunnen komen zijn:
  • langer dan zes maanden in een jaar samenwonen op hetzelfde adres
  • er is sprake van een notarieel samenlevingscontract

Als je voldoet aan deze voorwaarden dan valt de nabestaande in tariefgroep 1. Dit is de groep waarbinnen gehuwden en eerstegraads bloedverwanten vallen. Het effect daarvan is dat je dan kunt genieten van de hoogste belastingvrijstelling van ongeveer 600.000. Je betaalt dan minder erfbelasting. Als er geen notarieel contract aanwezig is dan moet er sprake zijn van een gezamenlijke huishouding van minimaal vijf jaar.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samenwonen en belasting betalenSamenwonen en belasting betalenWelke gevolgen heeft samenwonen financieel voor de belasting die u moet betalen (inkomstenbelasting, erfbelasting)? Gaat…
Erven en samenwonen in 2020 en 2021: gevolgen partnerErven en samenwonen in 2020 en 2021: gevolgen partnerWie erft er van wie, als u gaat samenwonen? Wie in 2022 of 2023 gaat samenwonen, een LAT-relatie heeft of eerder ging sa…
Samenwonen: gevolgen voor de belasting en inkomsten?Samenwonen: gevolgen voor de belasting en inkomsten?Wie gaat samenwonen moet rekening houden met het feit dat dit gevolgen kan hebben voor de belasting en voor je inkomsten…
Fiscaal partnerschap 2019 & 2020Fiscaal partnerschap 2019 & 2020Fiscaal partnerschap reikt verder dan getrouwd zijn, geregistreerd zijn als partners en gezamenlijk belastingaangifte do…

Banksparen - de beste optie voor een Gouden Handdruk?Banksparen - de beste optie voor een Gouden Handdruk?Banksparen kan een zeer gunstige manier zijn om het meeste profijt van je ontslagvergoeding of gouden handdruk te hebben…
Alimentatie verhogen of verlagenAlimentatie verhogen of verlagenAlimentatie verhogen of verlagen, dat is vaak een punt tussen twee ex-echtelieden. In veel gevallen betaalt iemand die a…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.