Banksparen - de beste optie voor een Gouden Handdruk?

Banksparen - de beste optie voor een Gouden Handdruk? Banksparen kan een zeer gunstige manier zijn om het meeste profijt van je ontslagvergoeding of gouden handdruk te hebben. Hier een eenvoudige beschrijving van hoe het werkt.

Banksparen - is dat niet erg ingewikkeld?

Als je na een langdurig dienstverband ontslagen wordt, en je een ontslagvergoeding of gouden handdruk is toegezegd, dient de vraag zich aan: Hoe kan ik er het meeste profijt van hebben?

Misschien ben je geneigd om het maar te laten uitbetalen als loon. Dan betaal je er gelijk loonbelasting en Premies Volksverzekeringen over en ben je daarna vrij om dit netto bedrag op een spaarrekening of deposito te zetten of te gebruiken. Het kan echter de moeite waard zijn om de uitbetaling even uit te stellen en je eerst in de mogelijkheden te verdiepen.

Een redelijk nieuwe mogelijkheid die niet over het hoofd mag worden gezien, is het banksparen. Sinds 1 januari 2010 is het mogelijk om een bedrag te storten in een zogenoemd bankspaarproduct. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt eigenlijk wel mee en bij de banken werken adviseurs die je financiele situatie op een rijtje kunnen zetten, zodat je kunt beslissen of het iets voor jou is. Hier alvast de belangrijkste punten.

Hoe werkt Banksparen?

De ex-werkgever stort het bruto-bedrag op een geblokkeerde bankrekening. Dit bedrag hoeft niet het hele bedrag van de ontslagvergoeding te zijn, zolang het maar minimaal 10.000 euro is. Over het (bruto!) bedrag op de geblokkeerde rekening wordt rente bijgeschreven door de bank. Deze rente kan in de loop der jaren wijzigen, want het is officieel een variabele rente, maar het huidige percentage is wat hoger dan de rente op de gemiddelde standaard spaarrekening.

Als je op een gegeven moment een aanvulling op je inkomen wilt hebben, kun je een zogenoemde leefrente laten uitkeren. Dit kan voor een deel of voor het hele bedrag zijn. De leefrente is een maandelijkse uitkering voor een periode van een aantal jaar. Het minimum aantal jaar dat je hierbij in acht moet nemen, is afhankelijk van je leeftijd (zie tabel hieronder). Als je bijvoorbeeld 48 bent, ben je verplicht om het gespreid over minimaal vier jaar te laten uit te keren. Meer dan vier jaar mag ook. Het is ook mogelijk om een lijfrente aan te kopen, maar daarbij moet je goed opletten omdat een lijfrente een verzekeringsproduct is, waarvoor heel andere voorwaarden gelden en waar kosten aan verbonden zijn. Een leefrente is een bankspaarproduct met de daarbij behorende voorwaarden en zonder kosten. Als na uitkering van de leefrente een restant overblijft in het bankspaarproduct, krijg je daarover ook rente, totdat je besluit om weer een leefrente te laten uitkeren.

Tabel

Bij een leeftijd Spreiding uitkering
Onder de 25 jaar17 jaar
Tussen 25 en 30 jaar14 jaar
Tussen 30 en 35 jaar11 jaar
Tussen 35 en 40 jaar 8 jaar
Tussen 40 en 45 jaar 5 jaar
Tussen 45 en 50 jaar 4 jaar
Tussen 50 en 55 jaar 3 jaar
Tussen 55 en 60 jaar 2 jaar
Vanaf 60 jaar 1 jaar

Als aanvulling op het pensioen of eerder laten uitbetalen?

Als je het geld in het bankspaarproduct laat staan, kun je het uiterlijk in het jaar waarin je 65 wordt, laten uitkeren als leefrente. De minimale periode is dan 1 jaar (zie Tabel), maar je kunt het ook over een langere periode uitsmeren.

Waar kan ik terecht voor een bankspaarproduct?

Er zijn in ieder geval drie banken die bankspaarproducten aanbieden. ABN-AMRO Bank heeft de Gouden Handdrukopbouwrekening, RABO Bank het Gouden Handdruksparen en SNS Reaal heeft de Gouden Handdrukrekening en het Gouden Handdruk Inkomen, waarmee de SNS Bank zowel een soort met variabele rente als een met vaste rente aanbiedt. Binnenkort verwachten ook de ABN-AMRO Bank en de RABO Bank een variant met vaste rente te kunnen aanbieden. In verband met eventuele verschillen is het zaak om de Algemene voorwaarden van het bankspaarproduct goed door te lezen, voordat je beslist. Deze zijn op de websites van de betreffende banken te vinden. Ook een adviseur van de bank kan je daarbij helpen.

Belastingvoordeel

De belastingvoordelen van een bankspaarproduct zijn tweeledig.
  1. Als je bij de inkomstenbelastingaangifte vermogensbelasting betaalt (box 3) wordt dit, voor dit bedrag uitgesteld. Zolang het op de geblokkeerde bankspaarrekening staat, hoeft er geen vermogensbelasting over worden betaald.
  2. De betaling van loonbelasting en pvv wordt uitgesteld. Als je de ontslagvergoeding direct als loon laat uitbetalen door de werkgever, moet deze loonbelasting en pvv over het hele bedrag heffen. Dit kan ongunstig uitpakken, als hierdoor een deel van je inkomen in een hogere belastingschijf valt. Soms blijkt dit pas bij je inkomstenbelastingaangifte. Door de spreiding van de uitkering wordt het deel dat in een hogere tariefschijf valt, lager of nihil (Let op: dit is afhankelijk van je overige inkomsten).

Als je de uitkering pas na je 65e laat ingaan, valt zelfs je hele inkomen onder een lager belastingtarief.

En wat als ik later toch iets anders met mijn geld wil doen?

Het is mogelijk om het bedrag bij een andere bank of verzekeringsmaatschappij en eventueel in een ander product onder te brengen, maar dit brengt kosten met zich mee. De huidige kosten bedragen 150 euro.
Lees hiervoor de voorwaarden van de betreffende bank.

Als ik overlijd, wat krijgen mijn nabestaanden dan?

Als de begunstigde overlijdt, moet door zijn/haar huwelijks-/geregistreerde partner en de kinderen onder de 30 jaar de uitkering in periodieke termijnen direct worden gestart. Als de erfgenamen niet in deze catagorie vallen, krijgen ze het bedrag in een keer uitgekeerd. In beide gevallen wordt bij uitkering meteen loonbelasting en pvv ingehouden.

Goed opletten

Er zijn een paar dingen waarop je goed moet letten.
  1. Het geld mag nog niet op je eigen rekening hebben gestaan. Het moet rechtstreeks of via een notariskantoor, van de bankrekening van de werkgever naar het bankspaarproduct worden gestort.
  2. De werkgever mag de vergoeding niet geven als (verkapte) VUT-regeling. Het mag een vergoeding voor gederfde inkomsten of pensioenopbouw zijn, maar… als het een vergoeding is om de ex-werknemer in staat te stellen vervroegd met pensioen te gaan, mag het geld niet in een bankspaarproduct worden gestort.

De voordelen en nadelen op een rijtje

Voordelen

  • flexibiliteit: het kan een aanvulling op het pensioen zijn en indien nodig ook een eerdere aanvulling op het inkomen
  • belastingvoordelen wat betreft vermogensbelasting en inkomstenbelasting
  • de rente wordt over het brutobedrag berekend
  • gunstig rentepercentage
  • er zijn geen kosten aan verbonden (tenzij je besluit het bedrag voortijdig over te zetten naar een ander product)

Nadelen

  • als het geld eenmaal gestort is in het bankspaarproduct, is het slechts gespreid over een minimum aantal jaren op te nemen (zie tabel)
  • de rente is variabel (evenals bij een gewone spaarrekening) en dus afhankelijk van de markt en wat de bank, als gevolg daarvan, biedt

Tot slot

Banksparen is niet iets dat geschikt is voor iedereen, maar het is een zeer goede keuze voor veel mensen die een ontslagvergoeding of gouden handdruk gaan krijgen. Het is echter altijd raadzaam om de persoonlijke financiele situatie, wensen en mogelijkheden met een financieel adviseur te bespreken.
© 2010 - 2024 Valicia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Banksparen met je gouden handdruk of ontslagvergoedingBanksparen is populairder dan ooit. Mensen zijn bang geworden voor koopsompolis en de lijfrente en kiezen massaal voor b…
Stamrecht banksparen: Ontslagvergoeding en stamrechtWanneer je wordt ontslagen, krijg je vaak een ontslagvergoeding of gouden handdruk mee ter compensatie. Voorheen konden…
Banksparen in 2021Banksparen in 2021Wat is er met banksparen nog mogelijk in 2021? Wie al een hypotheek had op basis van banksparen of zijn gouden handdruk…
Banksparen: Wat is banksparen en waarom is het zo populair?Banksparen: Wat is banksparen en waarom is het zo populair?Banksparen is een manier om fiscaal aantrekkelijk een eindkapitaal bijeen te sparen voor de aflossing van je hypotheek o…
Geld en samenwonenGeld en samenwonenOnder samenwonenden komt nogal eens ruzie voor over geld. Uit onderzoek blijkt dat geld en samenwonen bij ongeveer 60 pr…
Bronnen en referenties
  • www.abn-amro.nl www.rabobank.nl www.snsbank.nl
Valicia (4 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.