CPO: Je eigen droomhuis bouwen met subsidie

CPO: Je eigen droomhuis bouwen met subsidie Mensen die met anderen een huis willen bouwen, kunnen door Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) hun droom met behulp van de overheid financieren. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap zorgt voor huizen die anders nooit tot stand waren gekomen. De subsidie die in het kader van het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap wordt gegeven kan een prachtig begin vormen.

Subsidie voor het samen bouwen van woningen

Een reeks woningen helemaal nieuw bouwen met anderen of samen een bestaand pand opknappen dat er heel slecht uitziet en dat is geschikt voor woningbouw, kan met behulp van subsidie worden gedaan. In Friesland bijvoorbeeld is voor dergelijke initiatieven bijna 415.000 euro subsidie voor mensen die dergelijke zaken willen opstarten.

Wat is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)?

CPO of Collectief Particulier Opdrachtgeverschap betekent dat een groep mensen particulier bouwgrond aankopen en vervolgens opdracht geven tot het bouwen van een eigen woning. De groep moet dan een vereniging of stichting vormen. Bovendien moeten de huizen voor eigen gebruik worden gebouwd en het maken van winst mag niet het doel zijn. De subsidie kan maximaal 40.000 euro bedragen. Dat geld moet ingezet worden voor de procesbegeleiding, coördinatie en advisering van de groep mensen die samen een huis wil bouwen. Dat kan pas als ze samen een stichting of vereniging zijn gaan vormen.

Samen een huis bouwen is goedkoper

Doordat een groep mensen samen de opdracht geeft tot het ontwerp en de bouw van woningen, betekent dat een groot voordeel ten opzichte van de reguliere woningbouw. Zo vallen de kosten van een projectontwikkelaar en een makelaar weg en dat scheelt al veel geld. Bovendien kunnen het heel persoonlijke en op maat gesneden huizen zijn met bijvoorbeeld heel veel aandacht voor kwaliteit en duurzaamheid.

Ruimten creëren voor gezamenlijk gebruik bij samen een huis bouwen

Bij CPO initiatieven kan ook gedacht worden aan woningen die met elkaar in verbinding staan door bijvoorbeeld een gezamenlijke ruimte. Dat kan een speelruimte zijn voor kinderen, of een binnentuin voor bijvoorbeeld mensen die al wat ouder zijn. Het kan ook een gezamenlijke keuken, een atelierruimte of een gedeelte zijn waar zorg kan worden geboden.

Subsidie voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Een subsidie voor de bouw van één of meerdere huizen in het kader van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap moet aangevraagd worden bij de provincie waarin iemand wil gaan bouwen. Kijk daarvoor op de diverse websites van de provincie. De werkelijke kosten moeten altijd inzichtelijk worden gemaakt bij de bouw in het kader van de CPO.

Gemeente adviseert bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Overigens wordt van de gemeente waarin de persoon of groep woont advies gevraagd op grond van de subsidie op grond van de Stimuleringsregeling collectief particulier opdrachtgeverschap. De gemeente moet dus bij de aanvraag van de CPO-groep een advies bijvoegen van het college van B&W waarin een aantal vaste zaken zijn opgenomen zoals:
  1. Het aantal woningen (moet minimaal 10 zijn en is dat niet het geval dan moet een motivering voor liggen waarom het er minder zijn)
  2. Het aantal koopwoningen en huurwoningen
  3. De bevestiging dat de helft van de mensen die meedoet voor het eerst een woning koopt
  4. Dat er professionele begeleiding is bij het realisatie van het CPO-project.
  5. Of er al dan niet een bouwvergunning is afgegeven door de gemeente voor het CPO-project
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwbouw huis zelf bouwenNieuwbouw huis zelf bouwenAls je een nieuwbouwhuis zelf bouwt, moet je risico's grotendeels uitsluiten. Hoe zit het met een te late oplevering en…
Prefab huis bouwenEen prefab huis bouwen houdt in dat een huis wordt opgebouwd uit vooraf geproduceerde onderdelen. Een prefab huis bouwen…
Huis bouwen: Wat zijn de kosten voor bouwen van een huis?Wat kost het nou eigenlijk om zelf een huis te bouwen? En wat kost het om een huis voor je te laten bouwen? Wat kost een…
Bouwen van een bungalowBouwen van een bungalowHet bouwen van een bungalow is een stuk goedkoper dan het bouwen dan een huis. U kunt sterk op de kosten besparen door m…

Financiële termen en productenFinanciële termen en productenVoor de meeste mensen is in grote lijnen wel bekend wat er bij de bank plaatsvindt. De grote lijnen zijn ook echt de gro…
Wat is Pinpas Skimming en hoe kun je het voorkomen?Het komt steeds vaker voor: bankpassen en creditcards die worden geskimd. Hoe gaat dit in zijn werk en wat kun je er teg…
Bronnen en referenties
  • Jouster Courant Provincie Fryslân Provincie Brabant
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.