Schuldsanering, wat is dat?

Schuldsanering, wat is dat? Wanneer de schuldenlast te hoog wordt en u dit niet meer zelf kunt afbetalen kunt u ervoor kiezen om een beroep te doen op de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen oftewel de WSNP. Deze hulpverlening, meestal de Kredietbank, helpt u alles op een rijtje te zetten en een betalingsplan voor te stellen en indien dit niet lukt via de rechter een aanvraag laten doen voor Schuldsanering. Maar wat houdt de schuldsanering eigenlijk in?

Hoe start met met Schuldsanering?

Allereerst dien je jezelf te wenden tot de gemeentelijke Sociale dienst of de Kredietbank. Er wordt een inventaris van de schulden gemaakt en door middel van een minnelijke schikking wordt nog geprobeerd uw schulden of een deel hiervan zonder tussenkomst van de rechtbank af te lossen.

Wanneer niet alle schuldeisers akkoord gaan met deze schikking wordt het dossier doorgestuurd naar de rechtbank. Hier wordt een verzoek ingediend voor een toelating in de schuldsanering. Een schuldsaneringsverklaring en verzoekschrift dient ingediend te worden bij de rechtbank.

Schuldsanering en afwijzing?

Helaas kan het zijn dat u een afwijzing krijg. Dit kan gebeuren wanneer de rechter bepaald dat u wel degelijk zelf uw schulden kunt aflossen. Ook kan het zijn dat u de schuldeisers te erg zult benadelen of de rechter van mening is dat u zich niet aan de afspraken, die voortkomen in de schuldsanering, zal gaan houden.

Een andere reden voor afwijzing kan zijn wanneer u in de voorgaande tien jaren een fallissement heeft gehad. Of wanneer u al een schuldsanering heeft gehad en nu opnieuw in de problemen bent gekomen.

Natuurlijk dient u ook al moeite te hebben gedaan om zelf alles af te lossen en dit voor de aanvraag.U mag er ook niet moedwillig voor gezorgd hebben dat u zoveel schulden heeft gekregen.

Schuldsanering, toelating en regels

Als u toegelaten wordt in de Wsnp zat dit een traject beslaan van drie tot vijf jaar. Er zijn een aantal verplichtingen en regels waar u zich deze gehele periode aan moet houden. Op deze manier zullen de schulden voor een zo een groot mogelijk gedeelte kunnen worden afgelost aan de schuldeisers.

Schuldsanering: Informatie verplichting

 • U dient alle informatie die van toepassing kan zijn op de WSNP aan de bewindvoerder te melden en direct.
 • U dient alle informatie waarom gevraagd wordt door de bewindvoerder direct over te dragen.
 • U dient zich altijd te houden aan de regels die de bewindvoerder u zal opleggen.

Schuldsanering: Arbeids-en Sollicitatieplicht

 • U mag tijdens de Schuldsanering geen Full-time opleidingen meer volgen.
 • U dient alle moeite te doen om meer inkomsten tijdens de schuldsanering te krijgen.
 • Wanneer u geen werk heeft bent u verplicht zo veel mogelijk te solliciteren. U dient deze sollicitaties ook te bewijzen met brieven enz. Dit geldt ook wanneer u een vrijstelling heeft van de sociale dienst.

Schuldsanering: bezittingen en giften.

 • U mag absoluut geen nieuwe schulden maken.
 • Oude schulden mogen enkel met toestemming van de schuldbemiddelaar met voorrang betaald worden.
 • Vaste lasten, zoals gas water en electra, dienen correct en op tijd betaald te worden, of worden door de bewindvoerder betaald om hier zeker van te zijn.
 • Men mag u verplichten mee te werken aan een budgetbeheer via de gemeente of andere dienst.

Schuldsanering: Poststukken

De eerste dertien maanden wordt alle post, geadresseerd aan u of inwonenden bij u, doorgestuurd naar de bewindvoerder. Deze zal dan de post openen en lezen. Er worden afspraken gemaakt over het doorsturen van uw post nadat de bewindvoerder deze heeft gelezen en goedgekeurd. Het kan ook zijn dat u de post dient af te halen.

Schuldsanering: Registratie en Publicatie

De toelating en ook het einde van de schuldsanering wordt geregistreerd bij CIR en gepubliceerd in de Staatscourant.
Indien u een schone lei heeft verkregen zal een eventuele BKR toetsing nog vijf jaar na de schone lei vermeld blijven waardoor u waarschijnlijk geen nieuwe lening of hypotheek zult kunnen aangaan.

Het lijkt allemaal veel en het zal u waarschijnlijk overdonderen, maar soms is de Schuldsanering de enige juiste en haalbare oplossing. Schaamte is zeker niet nodig, zeer veel Nederlandse gezinnen en ook de Belgische, zitten tegenwoordig in de schuldsanering.
© 2009 - 2024 Steffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betalingsregeling treffen met schuldeisersBetalingsregeling treffen met schuldeisersAls u een deel van uw schulden kunt aflossen, kunt u in sommige gevallen een betalingsregeling treffen met uw schuldeise…
Gevolgen schuldsanering (WSNP)De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) biedt schuldenaars de mogelijkheid op een schuldenvrije toekomst. De s…
Wettelijke schuldsanering, stappenplanWettelijke schuldsanering, stappenplanWie zijn schulden niet meer kan betalen, bijvoorbeeld door verlies van baan en teruggang in inkomen, kan doorgaans een b…
Saneringskrediet: schuldhulpverleningSaneringskrediet: schuldhulpverleningDoor diverse oorzaken kunnen financiële problemen ontstaan. Indien men niet zelf in staat is de schulden te betalen, kan…

Hoe oplichting voorkomen?Hoe oplichting voorkomen?Criminelen proberen hun kost te verdienen met illegale praktijken. Een vorm van illegaal geld verdienen is oplichting. D…
Bronnen en referenties
 • Kredietbank Roermond, vrienden, kennissen
Steffie (51 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.