Bearer bonds, wat zijn het?

Bearer bonds, wat zijn het? Zo nu en dan kom je het tegen in films: bearer bonds. Dit is echter niet alleen een thema in Hollywood maar ook in de echte financiële wereld. Bearer bonds kunnen je steenrijk maken maar ze maken ook een doelwit van je. Want wie de bonds in handen heeft is de eigenaar ervan maar dit betekent dus ook dat als ze je afhandig worden gemaakt er iemand anders stinkend rijk van kan worden.

Bearer bonds


Wat zijn bearer bonds?

Een bearer bond is een zogeheten debt security die wordt uitgegeven door een zakelijke entiteit zoals een bedrijf of overheid. Het verschilt echter van de gewone obligaties of investment securities in die zin dat hij niet geregistreerd is; er wordt niet geadministreerd wie de eigenaar is of wanneer welke transactie heeft plaatsgevonden. In feite is degene die het papier in handen heeft dus de eigenaar. Dit is met name handig voor investeerders die anoniem willen blijven. Herstel van de waarde in geval van verlies, diefstal of vernietiging is vrijwel onmogelijk. De enige uitzondering daarop zijn de bearer fonds voor United States public debt.

Eerste gebruik

De bearer bond werd voor het eerst gebruikt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De Amerikaanse Reconstructie (18651885) werd hier zelfs grotendeels mee betaald. Na de Eerste Wereldoorlog nam de populariteit van de Bearer Bonds toe doordat er makkelijk mee gehandeld kon worden en de belasting ermee kon worden ontdoken. In Europa en Zuid-Amerika werd het betaalmiddel om dezelfde reden populair. In Centraal-Amerika is dit nog steeds een gebruikelijke betalingswijze van de overheid.

In de Verenigde Staten zijn alle bearer bonds uitgegeven door de U.S. Treasury inmiddels verjaard. Aan de eigenaren ervan wordt niet langer dividend uitbetaald. In de Verenigde Staten heeft de Tax Equity and Fiscal Responsibility Act van 1982 het gebruik van bearer bonds sterk ontmoedigd. De uitgevers ervan worden nu zwaar belast, terwijl geregistreerde bonds nog steeds een belastingvoordeel genieten.

Hollywood

Films maken graag gebruik van het fenomeen. Bearer bonds hebben vaak gigantische waardes, variërend van enkele tonnen tot zelfs een miljard dollar. Het vervoeren van een dergelijk bedrag in biljetten zou erg lastig zijn, maar een waardepapier is natuurlijk makkelijk in een koffertje te vervoeren, en draagt dus bij aan de geloofwaardigheid van diverse plots.

Het bearer bonds mysterie van 2009

Begin juni 2009 kwam er een vreemd verhaal in het nieuws. Een tweetal heren met een Japans uiterlijk werd aangehouden nabij Chiasso toen ze vanuit Italië de grens met Zwitserland per trein wilde passeren. Ze vielen in hun maatpakken al op tussen de doodgewone forensen. Waarschijnlijk heeft de fiscale politie in Italië een tip gekregen, waarna het duo werd meegenomen. In een tas die ze bij zich hadden bleek een dubbele bodem te zitten. Daaronder vond de politie voor $134,5 miljard aan bearer bonds. Het gaat om Amerikaans schatpapier. Dit was haast niet te geloven.

Vanaf dat moment wordt het verhaal omgeven door mysterie. Het lijkt te gaan om zogenoemde Kennedy Bonds; bonds ter waarde van $1 miljard per stuk, aangevuld met US Federal Reserve bonds ter waarde van $500 miljoen. Ondanks dat het niet bevestigd is, gaan er geruchten dat een aantal van de bonds uit 1934 stammen; een tijd waarin de waardepapieren nog niet in zulke hoge nominaties werden uitgegeven. Dus zou het dan om vervalsingen gaan?

Maar ook de hoogte van het bedrag doet diverse bellen rinkelen. $134,5 miljard Amerikaanse dollar was exact het bedrag van het Conjunctuurpakket van de Amerikaanse regering TARP (Troubled Asset Relief Program) op dat moment. Wilde Amerika dit naar Zwitserland smokkelen en zwijgt het nu om haar eigen foute praktijken niet aan het licht te doen komen? Daar is in ieder geval het laatste woord nog niet over gesproken....Anno 2020 is dit mysterie nog steeds niet opgehelderd en dat zal waarschijnlijk wel zo blijven.
© 2009 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bruce Springsteen: songwriter van hits voor anderenBruce Springsteen: songwriter van hits voor anderenBruce Springsteen brengt in 1973 zijn eerste twee albums uit die aanvankelijk weinig opzien baren. Nadat hij in 1975 het…
Hoe rentegevoelig zijn obligaties?Hoe rentegevoelig zijn obligaties?Obligaties zijn rentegevoelig. Wijzigt de marktrente gedurende de looptijd van een obligatie, dan werkt dat door in de k…
Beleggen in variabele rente obligatiesBeleggen in variabele rente obligatiesUw belegging beschermen tegen inflatie met een obligatie? Of profiteren bij een stijgende rente en inflatie van de varia…
Pensioen: geld en crisisPensioen: geld en crisisHet gaat niet goed met ons pensioen bij de pensioenfondsen. Ook pensioengeld wordt risicovol belegd op de beurs en het g…

Samenwonen met samenlevingscontractSamenwonen met samenlevingscontractJe besluit te gaan samenwonen én samen een huis te kopen. Het samen kopen van een huis om te gaan samenwonen is een leuk…
Collectieve schuldenregeling (of WSNP)Collectieve schuldenregeling (of WSNP)Steeds vaker komen mensen financieel in de problemen. De aanvragen tot schuldbemiddeling groeien de pan uit! Maar wat is…
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 23-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.