Rol van banken op Geldmarkt, Kapitaalmarkt en Valutamarkt

Rol van banken op Geldmarkt, Kapitaalmarkt en Valutamarkt Banken zijn spelers op de financiële markten, zoals de Kapitaalmarkt, Geldmarkt en Valutamarkt. Wat houden deze markten precies in en welke invloed hebben ze op ons dagelijks leven.

Financiële markten

Banken doen transacties die te maken hebben met aandelen, obligaties en andere, soms ingewikkelde, financiële producten die op financiële markten worden verhandeld. Deze marken zijn: Geldmarkt, Kapitaalmark en Valutamarkt. Een financiële markt is een virtuele handelsplaats waarop dus financiële producten worden verhandeld. Op deze markten komen vraag en aanbod van vermogen bij elkaar en worden ingewikkelde financiële producten verhandeld met als doel risico’s in te dekken, of deze juist aan te gaan met als doel geld te verdienen.

Spelers op de financiële markten

Ten eerste professionele partijen, zoals banken en institutionele beleggers. Daarnaast niet professionele partijen, meestal incidenteel en vaak vertegenwoordigd door banken die daarbij overigens een zorgplicht t.o.v hun opdrachtgever hebben.

Geldmarkt

Op de geldmarkt reguleren banken hun liquiditeitsposities en handelen zij in interbancaire deposito’s. Op deze markt vinden transacties plaats met een korte looptijd. De prijs van alle geldmarkttransacties is gebaseerd op de interbancaire korte rente tarieven. Partijen met korte liquiditeitsoverschotten zetten geld uit bij partijen met een tekort aan liquiditeiten. De partijen die hun geld tijdelijk afstaan ontvangen daarvoor een vergoeding: rente. Banken zijn de voornaamste spelers op de geldmarkt. Banken doen doorlopend uitzettingen (deposito’s) op de geldmarkt en sluiten daarvoor leningen af (deposito’s). Daarnaast worden ook zogeheten derivaten (ingewikkelde financiële producten) met een korte looptijd verhandeld.

Kapitaalmarkt

Op de kapitaalmarkt bemiddelen banken onder andere bij beursemissies en sluizen zij effectenorders door van hun klanten naar de beurs. Zij maken ook zelf gebruik van de kapitaalmarkt. Aan de ene kant door de toevertrouwde middelen te beleggen in aandelen en obligaties en aan de andere kant door zelf vermogen aan de kapitaalmarkt te onttrekken door het uitgeven van langlopende waardepapieren. Op de kapitaalmarkt worden vermogenstitels(schuldbewijzen en aandelen) met een lange looptijd verhandeld. Er opereren op de kapitaalmarkt partijen die permanente liquiditeitstekorten of overschotten hebben.

Daarnaast worden op de kapitaalmarkt ook zogeheten derivaten (ingewikkelde financiële producten) verhandeld. Op de kapitaalmarkt vervullen banken voornamelijk de rol van intermediair. Zij bemiddelen bijvoorbeeld bij beurstransacties van particulieren en begeleiden beursemissies van bedrijven. Daarnaast zijn banken ook aanbieders van vermogen op de kapitaalmarkt. Zij beleggen de aan hen toevertrouwde middelen in bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Aan de andere kant trekken banken soms ook vermogen aan op de kapitaalmarkt door zelf aandelen of obligaties uit te geven. Ten slotte handelen banken ook voor eigen rekening in kapitaalmarktproducten.

Valutamarkt

De plaats waar verschillende geldsoorten tegen elkaar worden geruild. Het enige product dat op de valutamarkt echt wordt verhandeld is de contante affaire (of spot deal). dat is een transactie waarbij een partij een bepaalde hoeveelheid valuta koopt, in ruil voor een andere valuta. De twee partijen maken de bedragen over op de tweede werkdag na het sluiten van de transactie.

Een groot deel van de valutamarkt bestaat uit transacties tussen banken onderling. Daarnaast sluiten banken ook transacties af met grote ondernemingen, institutionele beleggers, overheden en particulieren.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Economie: Redeneren van markt naar markt met Vraag en AanbodEconomie: Redeneren van markt naar markt met Vraag en AanbodRedeneren is een belangrijk onderdeel om Economie te begrijpen. Redeneren is uitleggen waarom de stijging/daling van iet…
De vermogensmarktDe vermogensmarktVermogensmarkt: markt waar vraag en aanbod van geld bij elkaar komen. De overschothuishoudingen dragen hun besparingen o…
Vertrouwen: het belangrijkste kapitaal van een bankVertrouwen: het belangrijkste kapitaal van een bankZonder vertrouwen is een bank reddeloos verloren. Een bank kan op papier op basis van rationele cijfers nog zo gezond en…
Invloed van rente op beleggenInvloed van rente op beleggenDe geldmarkt rente of “korte rente” wordt bepaald door de ECB (Europese Centrale Bank). De kapitaalmarktrente of “lange…

Argentijnse economische crisisArgentijnse economische crisisDe Argentijnse economische crisis trof Argentinië tussen 1999 en 2002. De voortekenen en na-effecten waren al langer mer…
Wat is de Worldbank?Wat is de Worldbank?‘Onze droom is een wereld zonder armoede!’, dit motto werd in 1995 gelanceerd door de toenmalig president van de Worldba…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 19-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.