Hoe beheer je jouw financiën tijdens een recessie?

Hoe beheer je jouw financiën tijdens een recessie? Hier vind je nuttige tips om jouw financiën op orde te houden tijdens een recessie. Een financieel adviseur is vaak te duur. Hier krijg je financieel advies om financieel goed door een recessie heen te komen.

Beheer jouw financiën in een recessie

Het beheren van de financiën is voor heel veel mensen één van de moeilijkste taken in hun leven. Tijdens een recessie kunnen deze mensen wel goed financieel advies van een financieel adviseur gebruiken om hun financiën in deze moeilijke tijden goed te beheren. Maar ook deze financieel adviseur zal kosten in rekening brengen en deze zijn vaak niet gering. Hier krijg je financieel advies in de vorm van een aantal belangrijke en nuttige tips om jouw financiën goed te beheren tijdens een recessie.

Wat is een Recessie?

Voordat ik begin met waar je wel en waar je niet jouw geld aan moet uitgeven tijdens een recessie, wil ik eerst even kort uitleggen wat een recessie precies is. Er is sprake van een recessie als de economie van een land minimaal twee achtereenvolgende kwartalen krimpt ten opzichte van de vorige drie maanden. Anders gezegd is er sprake van een recessie als er twee achtereenvolgende kwartalen een daling van het bruto nationaal product (BNP) is. Het bruto nationaal product is de waarde van alle geproduceerde goederen en diensten in een land in één jaar. Algemeen wordt aangenomen dat een recessie zes tot achttien maanden duurt, maar deze periode lijkt vaak veel langer als je van minder geld moet zien rond te komen.

Een aantal nuttige tips om jouw financiën te beheren tijdens een recessie

1) Houd goed overzicht in jouw financiën

Door een goed overzicht te houden in jouw financiën weet je op ieder moment wat er gebeurt en hoe je er financieel voorstaat. Dit overzicht kun je o.a. krijgen door er een gewoonte van te maken om jouw bankrekening regelmatig te checken. Maak ook een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven. Probeer om altijd de rekeningen op tijd te betalen waarmee je voorkomt dat er rentekosten, aanmaningskosten en boetes bovenop de te betalen bedragen komen. Maak ook een overzicht van de te verwachten inkomsten en uitgaven voor de komende periode.

2) Denk na voor elke cent die je uitgeeft

Zorg ervoor dat je de dagelijkse uitgaven zoveel mogelijk beperkt. Dit kun je doen door je af te vragen voor elke uitgave of je dat wat je wilt kopen wel echt nodig hebt. Geef alleen geld uit aan jouw dagelijkse behoeften. Concentreer je alleen op de dagelijkse behoeften. Denk dus goed na voor elke cent die je uitgeeft. Elke cent is van essentieel belang tijdens een recessie totdat er financieel weer betere tijden komen.

3) Een creditcard verhoogt de schulden

Zolang jij een creditcard bij je draagt ben je er zeker van dat je geld gaat uitgeven aan onnodige dingen. Dit zal weer bijdragen aan een verhoging van jouw schulden. Laat jouw creditcard thuis en berg deze op zodat je deze niet regelmatig tegenkomt. Je kunt best één creditcard hebben maar gebruik deze puur en alleen als laatste redmiddel en alleen voor een noodzakelijke aankoop.

4) Stop met geld lenen

Stop met geld lenen van wie dan ook. Zolang je geld blijft lenen zul je nog verder wegzakken in de nare gevolgen van een recessie. Wanneer je geld blijft lenen kun je nooit goed uit een recessie komen met een stabiele financiële situatie. Zo blijf je ook na de recessie in moeilijke financiële tijden dus: stop met geld lenen.

5) Probeer extra inkomsten te genereren

Zoek naar extra bronnen van inkomsten naast jouw huidige inkomen. Het maakt niet uit of dit kleinere bedragen zijn, maar blijf uitkijken naar mogelijkheden om jouw inkomen te verhogen. Tijdens een recessie geldt zeker dat iets is beter dan niets. Zorg dat je jouw tijd niet zinloos doorbrengt maar probeer iets te doen waarmee je geld kunt verdienen. Het zal je zeker helpen, ook op de langere termijn.

Met goed financieel beheer kom je beter door een recessie

Het is een kwestie van moeten. Je moet jouw financiën goed beheren tijdens een recessie omdat er geen andere mogelijkheid is om er financieel goed uit te komen. Jouw financiën goed beheren en zorgen voor wat extra inkomsten lijken de enige manier om een recessie financieel goed te overleven.
© 2009 - 2024 Wubbo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen financieel planner en financieel adviseurVerschil tussen financieel planner en financieel adviseurIedereen kan zich financieel adviseur noemen, maar dat zegt nog niets over de kennis en kwaliteit die de adviseur verstr…
Nuttig Persoonlijk Financieel AdviesNuttig Persoonlijk Financieel AdviesPersoonlijk financieel advies kan veel mensen helpen om hun financiën onder controle te krijgen. Een financieel adviseur…
nieuws uitgelichtFinancieel rijbewijs voor de consumentVolgens minister De Jager, zouden consumenten een financieel rijbewijs moeten halen om in de toekomst complexe financiël…
Financieel advies en vermogensbeheer voor particulierenFinancieel advies en vermogensbeheer voor particulierenOp allerlei gebieden kan er financieel advies verstrekt worden en dat kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de keuze voo…

Wat doe je met gevonden geld of waardevolle spullen?Wat doe je met gevonden geld of waardevolle spullen?Bijna iedereen is het wel eens overkomen: iets waardevols vinden op straat. Mogelijk vind je geld, een verloren horloge…
Kredietcrisis: Voorzie in uw eigen voedselvoorzieningEen nieuwe tv kopen is niet nodig om in leven te blijven. Eten wel. Hoe kom je tijdens de kredietcrisis aan je eten? Ver…
Wubbo (61 artikelen)
Gepubliceerd: 17-01-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.