Goud - Herkomst & Goudgehalte (Karaat)

Goud - Herkomst & Goudgehalte (Karaat) Goud is een edelmetaal dat ontstaat uit vloeibaar magma en is één van de bodemschatten. Goud kan als stofgoud, goudklompjes (nuggets) of als goudader voorkomen. Puur goud is warm geel van kleur en 24 karaats (100% Karat), aangegeven met K. Karaat en het keurmerkgetal geven aan hoe puur het goud is. Zo is 18 karaats 75% goud en 25% ander metaal. Andere goud-kleuren zijn: wit goud, rood goud, groen goud, grijs en blauw goud. Lees hier alles over goud, goudgehalte, goudwaarde en karaat.

Ontstaan en Herkomst Goud - Goudstof Goudklompje Goudader

Ontstaan/Herkomst Goud. Goud is één van de bodemschatten, komt vaak voor op plaatsen waar vroeger vulkanen zijn geweest en ontstaat uit heet, vloeibaar magma dat binnenin de aarde zit. Als magma afkoelt wordt het hard en rotsachtig. Soms ontstaat dan goud dat op diverse manieren in de aarde voor kan komen:
Stofgoud - De benaming voor goud in hele kleine deeltjes
Goudklompjes - Goud in klompjes, ook ‘nuggets’ genoemd
Goudader - Goud dat in een lange, smalle laag in de grond zit.

Goudaders - Rivieren Zeeën Oceanen. Goudaders liggen vaak op plaatsen waar vroeger vulkanen zijn geweest. Op de bodem van sommige rivieren wordt goud gevonden, doordat het water dat van de bergen afkomt de goudkorreltjes meevoert. Wanneer het rivierwater langzaam stroomt of stilstaat, zakken de gouddeeltjes naar de bodem. In zeeën en oceanen zit ook goud. Gemiddeld bevat elke kubieke meter (1000 liter) zeewater ongeveer 0,03 milligram goud.

Waar wordt het meeste Goud gevonden?

Goudvondsten in de Wereld. In de vorige eeuw (1900 - 2000) werd in Afrika het meeste goud gevonden. Ook wordt veel goud gevonden in de Verenigde Staten, Australië, China, Canada, de Russische Federatie, Peru, Oezbekistan, Indonesië en Brazilië. Een Europees land waar het meeste goud uit de grond wordt gehaald is Roemenië. In Nederland zit er geen goud in de bodem. Goud heeft gedurende de geschiedenis van de mens altijd een belangrijke rol gespeeld. Men vermoedt dat het het eerste metaal is dat de mens kende. Zo zijn gouden sieraden al bekend uit de Steentijd en gouden munten werden reeds gebruikt tijdens de 7de eeuw v.Chr.

Kenmerken van Puur Goud - 24 Karaats

 • Puur goud kan niet roesten of corroderen
 • Goud kan gesmolten worden en gevormd worden naar bijna elk ontwerp
 • Puur goud heeft een warme gele kleur
 • Goud heeft een hardheid van 2,5 tot 3 op de schaal van Mohs
 • Een andere kleur komt door menging met andere materialen, legering genoemd
 • Menging met andere metalen wordt ook gedaan om het goud te verstevigen
 • Het goudgehalte van de legering wordt aangeduid in karaat (zie hieronder)
 • Karaat is een getal dat aangeeft hoeveel vierentwinstigste deel uit goud bestaat
 • Zuiver goud is 24 karaats, 12 karaats goud bestaat uit de helft goud en de helft uit een ander metaal.

Goudgehalte Goudwaarde - Karaat Keurmerkteken

Goudgehalte - Goudwaarde . Om de goudwaarde uit te drukken wordt het begrip Karaat (de letter K ) gebruikt. Hoe hoger het getal is dat met karaat aangegeven wordt, hoe hoger het goudgehalte oftewel hoe puurder het goud.

Een lager karaatsgetal geeft aan dat het om een gedeeltelijk gouden samenstelling gaat, waarbij een bepaald gedeelte of percentage een ander materiaal of metaal is (zie elementen & metalen).

Wat betekent Karaat - Hoeveel Karaats is?

Karaat - Karaats. Karaat met een K geeft de puurheid van het goud aan. (Carat met een ‘C’ geeft de afmeting van een edelsteen aan, zie verder * onderaan). Zuiver of puur goud komt niet vaak voor, daar het erg zacht is. Dit is de reden dat er veelal sprake is van een legering met andere metalen, waardoor er van het goud iets vervaardigd kan worden. De legeringen (toegevoegde metalen) maken dat de kleur, hardheid of kneedbaarheid van het goud beter wordt. Karaat staat voor de kwaliteitsaanduiding van goud, waarmee de verhouding van goud tot de legering (toegevoegde metaal) bedoeld wordt. Dit wordt ook wel goudgehalte genoemd. Karaat is dus het aantal delen goud op 24 delen van een legering oftewel: 24-karaats goud is zuiver goud (24/24). Hieronder zie je het op een rijtje.

KaraatVerhoudingDelenPercentage
24 Karaat1000/100024/24100 %
22 Karaat916/100022/2491,6 %
20 Karaat833/100020/2483,3 %
18 Karaat740/100018/2475 %
14 Karaat585/100014/2458,5 %

Nederlandse Waarborg Garantie - Goud en Keurmerkteken

De Nederlandse Waarborg Garantie betreft een check van alle objecten van edelmetaal in Nederland. Er wordt een keurmerkteken oftewel stempel gegeven aan ieder gouden voorwerp of sieraad.

Staat er bijvoorbeeld het keurteken (in de vorm van het getal) 833 vermeld, dan betreft het 20 Karaats goud. Zo is goud met het getal 585 14 Karaat etc. In Nederland mag 24 Karaat tot 14 Karaat goud genoemd worden. In Engeland mag 9 Karaat ook goud heten. In Nederland vindt men dit percentage goud in de legering te laag om dit als goud te betitelen.

Goudkleuren - Geel Goud - Wit Goud - Rood Goud - Groen Goud - Blauw en Grijs Goud

 • Geel Goud. Geelgoud is in principe de natuurlijke en pure kleur van goud. Ook kunnen door een kleine hoeveelheid andere materialen kleurvariaties verkregen worden. Over het algemeen is dit 50% koper en 50% zilver
 • Wit Goud. Witgoud heeft een wat koelere uitstraling en bevat legeringen als nikkel, zink, koper, tin, paladium of manganese. Witgoud is door deze toevoeging altijd een beetje duurder dan geelgoud
 • Rood Goud. Bij Roodgoud, met een warme romantische uitstraling is er meestal sprake van een legering met koper
 • Groen Goud. Groengoud is goud met een grote hoeveelheid zilver of cadmium
 • Blauw Goud. Blauwgoud is goud met wat ijzer
 • Grijs Goud. Grijsgoud heeft een toevoeging van 5 tot 20% ijzer.

Edelstenen en Karaat. * Carat met een C staat voor Caraat bij Edelstenen, maar dit wordt ook wel als Karaat aangegeven. Bij edelstenen geeft het woord karaat het gewicht aan van de steen. Sinds 1907 wordt het gewicht van edelstenen gegeven in metrische karaat, met de volgende waarden: 1 metrische karaat = 1 karaat = 0,2 gram of 5 karaat = 1 gram.

Goud en Gezichtsbehandeling

Gold Facial - Huidverjonging door Goud. In dit artikel wordt ingegaan op de toepassing van 24 Karaat goud als verjongings- c.q. anti-verouderingsbehandeling van de huid.
© 2008 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld voor je gouden sieradenGeld voor je gouden sieradenGoud is op dit moment een populaire middel om je geld in te beleggen. Andersom is er ook veel vraag naar goud en kun je…
Het inruilen van (oud) goudHet inruilen van (oud) goudHeb je thuis nog wat goud liggen? Een erfenis missschien, of wat sieraden die je niet meer gebruikt? Hier wat tips die j…
Keurmerk goud en keurmerk zilverKeurmerk goud en keurmerk zilverWat is echt zilver of echt goud en waaraan ziet u dat? Het keurmerk voor goud of zilver geeft aan wat het gehalte aan go…
Goud, welk goud koopt uGoud, welk goud koopt uGoud trekt vele kopers en verkopers. Goud houdt zijn waarde. Juwelen van goud zijn een zekere investering in onzekere ti…
Simpel geld besparenSimpel geld besparenWe voelen het allemaal in onze portemonnee. Sinds de invoering van de Euro is alles duurder geworden, ook al zegt de reg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sipa, Pixabay
 • Blooming, W.A. Science and scientific facts. London: Kingfisher Books Limited
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 16-03-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.