Wat is PayPal en hoe veilig is het?

Wat is PayPal en hoe veilig is het? PayPal is een betaalsysteem dat werkt via internet, via een PayPal-account. Bij heel veel webwinkels, in apps, of voor privébetalingen kun je gebruik maken van deze betaalmogelijkheid. In Nederland maken al 2,7 miljoen mensen gebruik van dit betaalsysteem. Hoe werkt PayPal nou precies, hoe kun je ermee betalen en is het veilig?

Wat is PayPal?

PayPal is een betaalsysteem voor betalingen via internet, dat is opgericht in 1998 door Peter Thiel en Max Levchin in Californië. Sinds 2002 is PayPal een onderdeel geworden van eBay. In Nederland kan het betaalsysteem sinds 2006 gebruikt worden. PayPal kan gebruikt worden door personen en door webwinkels. In 2010 hadden 2,7 miljoen mensen een PayPal-rekening en naar schatting is dit aantal sindsdien alleen maar gegroeid. Met PayPal is het mogelijk om met een e-mailadres overal op de wereld financiële transacties uit te wisselen.

Hoe werkt het?

Om PayPal te kunnen gebruiken heb je een e-mailadres nodig. Met je e-mailadres maak je op de website een PayPal-account aan en hiermee een PayPal-rekening. Vanaf een bankrekening of creditcard kun je geld zetten op de PayPal-rekening. Ook anderen kunnen geld sturen naar jouw bankrekening. Je kunt gebruik van de PayPal website via de computer of een ander apparaat, maar je kunt ook geld overmaken en ontvangen via de PayPal-app. Via heel veel websites kun je bij de betaalmogelijkheden ook automatisch worden doorverwezen naar PayPal. Als je nog geld van iemand tegoed hebt, kun je via PayPal heel makkelijk een betaalverzoek sturen om diegene aan het verschuldigde bedrag te herinneren.

Voor bedrijven is het mogelijk om een speciaal zakelijk PayPal-account aan te maken, hiermee is het mogelijk om bij een groot aantal transacties korting te krijgen op de provisie. In Nederland is dan ook een groot aantal bedrijven en winkels aangesloten bij PayPal.
Op de website geeft PayPal aan dat het in de toekomst ook mogelijk wordt om offline in fysieke winkels met PayPal te betalen.

Kosten

Een account en een rekening aanmaken bij PayPal is geheel gratis. Het enige wat je nodig hebt is een e-mailadres en een bankrekening of creditcard. Betalen met PayPal is ook gratis, maar de ontvanger van de betaling moet aan PayPal provisie betalen. Deze provisie is in 2015 3,4% van het overgeschreven bedrag + 35 cent om de kleine overgemaakte bedragen te dekken. Soms is het wel zo dat je bij webwinkels voor sommige betaalmogelijkheden een klein bedrag (bijvoorbeeld 85 cent) extra moet betalen, dus kunnen de enige bijkomende kosten zijn.

Hoe veilig is PayPal?

PayPal is erg veilig, omdat er geen bankgegevens van de verzender of ontvanger worden verstrekt, alleen een e-mailadres en de eventuele naam van het PayPal-account. Je moet wel altijd uitkijken met het koppelen van een bankrekening of creditcard aan een PayPal-account, als je hier niet mee uitkijkt kun je snel het slachtoffer worden van internetoplichting. Internetcriminelen kunnen de inlogpagina's van betaalsystemen vaak heel echt-lijkend namaken, waardoor je onbewust je gegevens verstrekt terwijl je denkt dat je gewoon aan het inloggen bent. Ook is het belangrijk dat je altijd via een beveiligde internetverbinding gebruikmaakt van PayPal om te voorkomen dat je gegevens gestolen worden en vanzelfsprekend moet je nooit je inloggegevens van je PayPal-account aan iemand verstrekken. Als je klaar bent met je PayPal-transactie, zorg dan dat je altijd weer uitlogt.

Een consument die iets koopt en betaalt met PayPal, wordt altijd beschermd. Als je een product niet of niet in de goede staat ontvangt, kun je door het afgeven van een retourbewijs je geld terugkrijgen of komt je betalingsverplichting te vervallen. Hierdoor loop je dus nooit het risico om te moeten betalen voor producten die je niet of niet goed hebt ontvangen. Als verkoper moet je dus altijd zorgen dat de producten die je verstuurt, traceerbaar zijn zodat je altijd kunt bewijzen dat je het product hebt verstuurd.

Lees verder

© 2015 - 2020 Loes_e, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Online betalen met PayPal, de risico'sOnline betalen met PayPal, de risico'sOnline betalen met PayPal, veilig betalen maar het heeft ook enkele risico's. Steeds meer mensen hebben een PayPal accou…
PayPal account aanmaken - Stap voor stap instructiesPayPal account aanmaken - Stap voor stap instructiesEen paypal account aanmaken maakt het mogelijk om online te betalen. Naast je credit card is PayPal een heel handige man…
Oplichting op MarktplaatsOplichting op Marktplaats; bijna iedereen kent wel iemand die er ooit mee te maken heeft gehad. Die nieuwe telefoon voor…

Wat doet een budgetcoach?Wat doet een budgetcoach?Steeds meer mensen in Nederland hebben financiële zorgen. Sommigen hebben nooit geleerd hoe ze met geld om moeten gaan,…
Verschil schuldhulpverlening en budgetcoachingVerschil schuldhulpverlening en budgetcoachingSteeds meer mensen hebben moeite om rond te komen en het aantal mensen met schulden in Nederland is sinds 2008 behoorlij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: CopyrightFreePictures, Pixabay
  • https://www.paypal.com/nl/home
  • https://www.paypal.com/nl/webapps/mpp/about

Reageer op het artikel "Wat is PayPal en hoe veilig is het?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Arthur, 15-11-2018 13:12 #5
Als je aankoop niet goed is krijg je retourbon als je het terugstuurt en daarmee je geld terug.
wat als je niets ontvangt en je wilt je geld terug? je hebt geen bewijs dat je niets ontvangen hebt. Reactie infoteur, 12-12-2018
Dat kun je ook aangeven bij de helpdesk, dan komen ze met een oplossing.

Linda, 10-04-2018 16:42 #4
Paypal veilig!

ik ben opgelicht en 688 armer
iemand heeft mijn paypal gehackt ik weet het niet wat er gebeurt is maar plots ging er 801 en 633 van mijn rekening

de 688 krijg ik niet terug van paypal
ondanks ik eerder mailde dat ik het gedaan heb dat ik niet gekocht heb kreeg ik toch deze mail van paypal rarara

"Dear Linda,

After reviewing your PayPal account and investigating your recent payment(s), we couldn't identify any access by a third party.

We've determined that your account displays a consistent payment history and for this reason, we cannot reverse the payment(s).

If you haven't received the item/service you bought or are dissatisfied with the quality your purchase, please get in touch with the seller. If you can't find an amicable resolution with the seller you may have the option to open a PayPal dispute."

ik heb meerdere keren naar het mailadres gestuurd dat ik kon zien bij paypal maar krijg geen reactie
hoe kan ik de aankoop betwisten als ik niets gekocht heb

ik heb mijn gegevens aan niemand doorgegeven

zij moeten toch kunnen zien wanneer er ingelogd is geweest en vanwaar

maar neen ze doen niets

is er iemand die mij kan helpen?

Vertongen,luc, 07-03-2018 23:11 #3
Geachte,
Ik heb een motor te koop staan op 2de hands.be, gisteren vond ik een koper, die stelde voor om via PayPal te betalen. Ik heb een account aan gemaakt, maar hoe kan ik ervan overtuigd zijn dat het veilig is, ik ben helemaal niet vertrouwd met PayPal en heb er nog nooit gebruik van gemaakt. Kunnen jullie mij daar mee helpen.
Mvg,
Luc Vertongen

De Potter, 16-04-2016 21:19 #2
Ik word verondersteld om 4 coupons van 100 te betalen om de Paypal rekening te activeren. Klopt dit? Alhoewel ik mijn account aangemaakt heb in België, word ik aangesproken door Paypal.fr voor alle mails aangaande een verkoop. Reactie infoteur, 19-04-2016
Mij lijkt dat dit zeker niet klopt en dat hier sprake is van phishing! Ik denk dat je hierover het beste contact op kunt nemen met de klantenservice van paypal

Laenen, 09-04-2016 07:35 #1
Ik heb een betaling gedaan van 100 euro aan een fischingmail, wat zijn de gevolgen? Reactie infoteur, 09-04-2016
Volgens mij kun je hiervoor terecht bij je bank, tot aan een bepaald bedrag kunnen zij dit vaak voor je terug halen

Infoteur: Loes_e
Gepubliceerd: 15-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Special: Financiele producten
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 5
Schrijf mee!