Hoeveel pensioen krijg ik na pensionering?
Tijdens de werkzame periode bouw je een vermogen op om je pensionering te financieren. Door de steeds verdere versobering van de AOW is het belangrijk om zelf aanvullende rechten op te bouwen. Dit kan in de vorm van een pensioen bij de werkgever, maar je kunt zelf ook een vermogen opbouwen. In dit artikel lichten wij een aantal manieren van vermogensopbouw nader toe.
In stapjes wordt de AOW leeftijd verhoogd naar 67 jaar. Een nog verdere stijging van de pensioenleeftijd is niet uit te sluiten. Vanaf pensioengerechtigde leeftijd heb je recht op een AOW-uitkering. De bedrag wordt eventueel aangevuld met opgebouwde pensioenrechten. Deze bedragen bij elkaar opgeteld moet voldoende zijn om na je pensionering van rond te komen. Dit bedrag kan nog aangevuld worden met een periodieke uitkering uit een lijfrenteverzekering of lijfrente banksparen. Als extra aanvulling kan spaargeld en overwaarde in de eigen woning worden gebruikt. Vóór pensionering kun je er al achter komen in hoeverre je wel of geen pensioentekort hebt.
Hoeveel pensioen is er opgebouwd?
Werknemers die noot gewisseld zijn van werkgever, kunnen uit de jaarlijkse overzichten van de huidige pensioenfonds of verzekeraar de pensioenrechten aflezen. Werknemers die meerdere werkgevers hebben gehad krijgen niet van alle pensioenrechten jaarlijks een overzicht. Toch kun je inzage krijgen. Dit doe je door in te loggen via Mijnpensioenoverzicht.nl. Door in te loggen met je DigiD kun je de opgebouwde rechten raadplegen. Het overzicht is inclusief de AOW. De extra voorzieningen in de vorm van een lijfrenteverzekering en lijfrente banksparen is niet in het overzicht opgenomen.
Heb je voldoende pensioen opgebouwd?
Indien in de pensioenregeling een indexering verwerkt zit, worden de bedragen verhoogd aan de hand van de inflatie. Voor jezelf moet je inschatten in hoeverre de uitkering na pensionering hoog genoeg is om van rond te komen. De laatste jaren vóór de pensionering is het niet meer mogelijk om nog een aanvulling op te bouwen. Daar moet je ruim op tijd mee beginnen. Je pensioen aanvullen kun je doen in de vorm van lijfrente.
Aanvulling in de vorm van lijfrente
Naast de AOW en de werknemerspensioen, kun je een lijfrentekapitaal opbouwen als aanvulling. Onder voorwaarden is de betaalde premie aftrekbaar van het inkomen. Met het opgebouwde kapitaal kan op de pensioendatum een periodieke uitkering worden aangekocht. Op het moment dat het wordt uitgekeerd zal er belasting over geheven worden. De truc is om de premie of inleg nu af te trekken tegen een hoog belastingpercentage, en de uitkering na pensionering moet in een lager belastingschijf vallen.
Pensioengat dichten met spaargeld
Een andere mogelijkheid om een pensioentekort op te lossen is door spaargeld achter de hand te hebben. Het nadeel hiervan is de jaarlijkse belasting over het tegoed. Voor zover het kapitaal boven de vrijstelling komt, moet je per jaar 1,2 procent belasting betalen. Op de spaarrekening moet je dus een hoog rendement maken om de belastingheffing en de inflatie te verslaan. Een alternatief is om te gaan beleggen. Hierbij heb je kans op een hoog rendement, maar je kunt ook meerdere jaren achter elkaar negatieve rendementen maken. Met een beleggingshorizon van tientallen jaren is het beleggen te overwegen. Gemiddeld levert een beleggingsrekening meer op dan een spaarrekening. Houd wel rekening met de risico’s.
Huis verkopen en leven van de overwaarde
Door je huis te verkopen krijg je een vrij te besteden kapitaal uitgekeerd. Dit bedrag kun je als aanvulling gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je na verkoop wel huur moet betalen. Je moet namelijk wel vervangende woonruimte hebben.
© 2015 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pensioen: wat nu fiscaal?Als u 65 bent (gaat naar 67 jaar), dan gaat u met pensioen. Naast een hoop vrije tijd, betekent pensioen ook iets voor j…
De koopjeskalenderIedereen weet wel ongeveer wanneer de winterkleding in de uitverkoop gaat en wanneer de zomerkleding flink afgeprijsd in…