Uitleg en verschillen in gas- en energierekeningen

Uitleg en verschillen in gas- en energierekeningen Jaarlijks krijgt u een jaarafrekening van uw gas- en energieleverancier toegestuurd. Er wordt vanalles op berekend, maar het valt niet mee om er wijs uit te worden. Daarnaast wordt de energierekening per energieleverancier vaak ook nog eens anders opgebouwd, waardoor het lastig vergelijken wordt met die van andere leveranciers. In dit artikel wordt u meer uitgelegd over de kosten van uw jaarafrekening en de grootste verschillen in kosten tussen energieleveranciers.

Waar is uw energierekening uit opgebouwd?

Op uw jaarafrekening van uw energieleverancier worden over het algemeen de volgende kosten berekend:
 • Leveringskosten gas en elektriciteit (kosten voor verbruik, energiebelasting en vastrecht)
 • Netwerkkosten
 • Meterkosten
 • Service- en administratiekosten
 • Btw
 • Voorschot

Leveringskosten gas en elektriciteit

U betaald aan uw energieleverancier voor het leveren van gas en stroom. De leveringskosten bestaan uit meerdere kostenposten. Per leverancier kunnen deze verschillend zijn. De hoogte van de leveringskosten zijn dan ook erg bepalend voor het verschil in de totale kosten per leverancier.

Kosten voor verbruik
De belangrijkste kosten hiervan zijn natuurlijk de kosten voor het verbruik van gas en stroom zelf. Dit zal per huishouden en per jaar weer anders zijn. Andere variabele leveringskosten zijn de kosten voor de geleverde diensten.

U kunt meestal kiezen tussen variabele of vaste leveringskosten. Heeft u gekozen voor een vaste prijs, dan zijn de kosten hiervoor het hele jaar hetzelfde. Maar heeft u gekozen voor een variabele prijs dan is de kans groot dat de prijs schommelt gedurende het jaar. Het kan daarom zijn dat de kosten die u daarover ziet staan op uw jaarafrekening gemiddelde leveringstarieven zijn.

Energiebelasting
Daarnaast betaald u energiebelasting over het verbruik. Dit is voor iedereen hetzelfde. De hoogte is echter wel afhankelijk van de hoeveelheid die u verbruikt. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit:

Energiebelasting per kWh stroom:
 • 2009: € 0,1085
 • 2010: € 0,1114

Energiebelasting per m2 gas:
 • 2009: € 0,1580
 • 2010: € 0,1629

De energiebelasting wordt ingehouden door de energieleverancier maar wordt door hun afgedragen aan de Belastingdienst.

Heffingskorting
De heffingskorting is een korting op de door u te betalen energiebelasting. De overheid heeft dit ingesteld omdat ieder huishouden energie als basisbehoefte nodig heeft, zogezegd ‘onvermijdelijk verbruik’ van energie. De heffingskorting geldt voor elke aansluiting. De hoogte is voor iedereen gelijk maar wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.

Hoogte heffingskorting energie:
 • 2009: € 379,16,-
 • 2010: € 379,16

Deze bedragen worden door de energieleverancier meegenomen in de berekening van de door u te betalen energiebelasting op uw jaarafrekening.

Vastrecht
Vastrecht zijn vaste kosten die u betaald aan uw energieleverancier, per maand, kwartaal of jaar, voor de levering van gas en stroom. Dit zijn kosten die u altijd kwijt bent ongeacht hoeveel u verbruikt. Deze kosten kunnen per leverancier verschillen. Soms wordt vastrecht los vermeld van de leveringskosten.

Netwerkkosten

U heeft een netwerkbeheerder die het transportnetwerk voor energie beheert. Hij is regio gebonden, waardoor u niet kunt kiezen welke netwerkbeheerder u wilt hebben, deze ligt gewoon vast. Als u dus van energieleverancier veranderd blijft deze gelijk. Alleen wanneer u verhuisd kan uw netwerkbeheerder veranderen. Voor het beheer van het energienetwerk betaald u netwerkkosten. De overheid ziet er op toe dat deze kosten reëel zijn aangezien er geen concurrentie is. U betaald deze kosten aan uw leverancier die deze op zijn beurt weer betaald aan de netwerkbeheerder.

Meterkosten

De meterkosten worden ook betaald aan de netwerkbeheerder, maar in dit geval niet voor het beheer van het netwerk. Onder deze kosten vallen de kosten voor meteropname, meterhuur, meterbeheer en meteronderhoud. Ook deze betaald u via uw energierekening aan de leverancier, en uw leverancier betaald het door aan uw netwerkbeheerder. Het kan zijn dat deze kosten op uw rekening mee worden geteld met de netwerkkosten.

Service- en administratiekosten

Aan sommige energieleveranciers zult u service- en administratiekosten moeten betalen. Dit zijn vaste kosten die u betaalt voor services zoals storingen en vragen beantwoorden, en administratiekosten spreken voor zich.

Btw

Over uw gehele rekening betaald u 19% btw. Dit geldt ook voor de kosten van energiebelasting, ook daar betaald u gewoon 19% btw over.

Voorschot

Vooraf heeft uw energieleverancier een maandelijks voorschot voor u berekend. Dit houdt in dat u dit voorschot ook maandelijks aan uw energieleverancier betaald, waardoor u niet aan het eind van het jaar een hele grote rekening krijgt. Op uw jaarafrekening worden de betaalde voorschotten van de uiteindelijke kosten afgehaald. Mogelijk krijgt u dan geld terug, maar het kan helaas ook zo zijn dat u meer heeft verbruikt dan verwacht en u nog wat moet nabetalen. Aan de hand van uw nieuwe energieverbruik wordt een nieuw voorschot voor het komend jaar berekend.

Energieleveranciers vergelijken

U kunt energieleveranciers op meerdere punten vergelijken, zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van de te leveren gas en stroom, en hun service. Maar wanneer u kijkt naar de kosten dan zijn er een aantal kosten die u niet hoeft te vergelijken aangezien deze gelijk blijven ongeacht welke energieleverancier u heeft, namelijk: energiebelasting, heffingskorting, netwerkkosten, meterkosten en btw.

De kosten die wel veel kunnen verschillen zijn dan:
 • leveringskosten (kosten voor verbruik en vastrecht, en niet de energiebelasting)
 • service- en administratiekosten

Van het verbruik ligt over het algemeen het gasverbruik een stuk hoger dan het stroomverbruik. Daarom speelt de hoogte van de leveringskosten voor gas een grotere rol in de totale kosten van uw rekening.

Vaak worden de leveringskosten op verschillende manieren weergegeven, bijvoorbeeld incl. of excl. btw en of energiebelasting. Dit maakt het vergelijken wat lastig. Probeer bij het vergelijken voor elke leverancier van hetzelfde uit te gaan. Indien nodig kunt u zelf bijvoorbeeld de energiebelasting er van afhalen. Pas wanneer u deze kosten gelijk hebt dan kunt u de kosten daadwerkelijk goed vergelijken. Zo kunt u per energieleverancier de kosten voor levering vermenigvuldigen met het te verwachten verbruik en hierbij het vastrecht en eventuele service en administratiekosten bij optellen. De overige kosten zijn toch overal gelijk dus die hoeft u niet mee te nemen.

Uiteraard kunt u ook gebruik maken van energieprijzen vergelijkingssites. Let er hierbij wel op dat hier vaak acties tussen zitten, en dat u wellicht na het eerste jaar veel meer gaat betalen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Vissies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stroomprijzen: de prijs van elektriciteitStroomprijzen: de prijs van elektriciteitHet kan voordelig zijn om prijzen te vergelijken tussen de verschillende Nederlandse energieleveranciers. De stroomprijz…
Energieprijzen vergelijken levert veel geld opEnergieprijzen vergelijken levert veel geld opEen gemiddeld huishouden (2,2 personen) verbruikt ongeveer 3500 KwH (kilowattuur) aan elektriciteit en 1.600 m3 aan gas.…
Wat betekenen de termen op je energierekening?Wat betekenen de termen op je energierekening?Heb je wel eens een poging ondernomen om je energierekening te controleren? Grote kans dat je het een keer geprobeerd he…

Een jaarrekening makenEen jaarrekening makenOok voor bijvoorbeeld een stichting of vereniging moet er elk jaar weer een jaarrekening worden gemaakt. Kan dit gemakke…
Tim, het digitale huishoudboekje van de INGTim is het digitale huishoudboekje van de ING. Wie goed zicht heeft op zijn uitgaven, weet ook waar hij op moet bezuinig…
Bronnen en referenties
 • Essent.nl
 • Energieleveranciers.nl
Reactie

Thonon, 22-09-2011
Ik merk dat ik meer betaal voor; aansluit-, vastrecht- enzovoorts kosten, dan dat ik daadwerkelijk aan stroom of gas verbruik. Mijn vraag is; op welke verdeelsleutel worden huishoudens berekend? Hoe komt de leverprijs tot stand? Zelf zit ik bij Liander. Ik zou graag inzicht hebben in de prijsopbouw. Waarom betaal ik wat? En hoe wordt een en ander berekend? Ik kijk uit naar uw antwoord. Reactie infoteur, 23-09-2011
Beste Thonon,
Met vragen over de prijsopbouw, kunt u het beste terecht bij Liander zelf. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang of het om een individuele meter gaat of om een gezamelijke meter bij bijvoorbeeld een huurwoning. In het laatste geval kan daar ook een eigen verdeelsleutel voor gebruikt worden door de huurcommissie zelf.

Vissies (41 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.