Wanneer heb ik recht op een bijstandsuitkering?

Wanneer heb ik recht op een bijstandsuitkering? De bijstandsuitkering is een vangnet voor Nederlanders die geen andere manier van inkomsten hebben of die te weinig verdienen om van het inkomen rond te komen. Er worden wel voorwaarden gesteld aan het recht op een bijstandsuitkering. Werknemers die hun baan verliezen zullen in de meeste gevallen eerst aanspraak kunnen maken op een WW uitkering. Lukt het niet om binnen de uitkeringsperiode van de WW een andere baan te vinden, dan kan er recht bestaan op een bijstandsuitkering. Zelfstandigen hebben geen vangnet in de vorm van een WW uitkering. Zij zullen bij te weinig inkomsten gelijk moeten aankloppen bij de gemeente voor een uitkering. Hoewel iedere Nederlander recht heeft op een bestaansminimum worden er wel eisen gesteld aan de rechten. Vermogen kan het recht op een uitkering wegnemen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een bijstandsuitkering?

Om te bepalen of je recht hebt op deze uitkering moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Er wordt vooral gelet op de noodzaak van een uitkering. Je moet geen andere bron van inkomsten hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een uitkering of een bijbaan. Verdien je niet voldoende (onder bestaansminimum), dan bestaat er eventueel aanvulling tot het bijstandsniveau.
De voorwaarden zijn:
  • Je bent minimaal 18 jaar oud;
  • Je woont in Nederland;
  • Je zet je in om een baan te vinden;
  • Samen met het inkomen van je partner zit je onder het bijstandsniveau;
  • Er bestaat geen recht op een andere uitkering;
  • Je bezit geen vermogen of overwaarde vanaf een bepaald bedrag;
  • Je zit niet in de gevangenis of in de huis van bewaring.

Hoeveel spaargeld mag ik bezitten om toch recht te hebben op een bijstandsuitkering?

Een gezin mag maximaal beschikken over 11.700 (2014) aan vermogen. Voor een alleenstaande gaat het om de helft van dit bedrag ( 5.850). Onder vermogen wordt meer verstaan dan alleen het spaargeld. Hierbij kun je bijvoorbeeld ook denken aan een auto, een boot, beleggingen en overwaarde in de eigen woning. Je moet eerst interen op het vermogen voordat er recht bestaat op een bijstandsuitkering.

Van geval tot geval moet beoordeeld worden hoe ver de gemeente moet gaan om waarde uit bezittingen uit te winnen. Een nieuwe auto met een waarde van 20.000 moet waarschijnlijk verkocht worden. Een auto met een dagwaarde van een paar duizend euro mag je houden. Dit vergroot namelijk ook de kans op een baan. Ook bij andere bezittingen die eventueel gezien kunnen worden als vermogen moet er een afweging gemaakt worden.

In hoeverre telt overwaarde in mijn huis mee om het recht op een bijstandsuitkering te bepalen?

Overwaarde is geen geld dat eenvoudig uit de woning kan worden gehaald. De hoogte van overwaarde is ook slechts een inschatting. De werkelijke overwaarde kan namelijk alleen worden vastgesteld na verkoop van het huis. Aan overwaarde wordt 49.400 vrijgesteld. Hierbij maakt het niet uit hoe de gezinssamenstelling is. Voor een alleenstaande geldt hetzelfde vrijgestelde bedrag.

Het aanvragen van een bijstandsuitkering?

Als je financiële ondersteuning in de vorm van een bijstandsuitkering nodig hebt, moet je aankloppen bij de gemeente. Zij kunnen het aanvraagproces voor je in gang zetten. In bepaalde gevallen moet je aankloppen bij het UWV of bij de Sociale Verzekeringsbank, maar de gemeente kan je verder helpen met het aanvraagtraject, of ze kunnen jou in ieder geval de juiste richting wijzen.
© 2014 - 2020 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Moet ik mijn auto verkopen in de bijstand?Moet ik mijn auto verkopen in de bijstand?Begin 2015 is er in Amsterdam in de Postcode Loterij een prijs van tientallen miljoenen op een postcode gevallen waar na…
Uitkering en studiefinancieringUitkering en studiefinancieringStudiefinanciering is voor de inkomstenbelasting geen inkomen, maar de studiefinanciering kan wel als inkomen worden gez…
Spaargeld en bijstandsuitkeringOp het moment dat u in de bijstand terecht komt, mag u niet beschikken over veel eigen geld. Indien u dat wel hebt moet…
Huis verkopen in de bijstandHuis verkopen in de bijstandMensen denken vaak dat ze hun huis moeten verkopen zodra ze in de bijstand komen. De kans hierop is echter klein.

Tweedehands spullen, hoe kan je ze het beste verkopen?Tweedehands spullen, hoe kan je ze het beste verkopen?Veel mensen hebben te veel spullen in huis. De zolder staat stampvol en je denkt erover om heel het zwikkie maar bij het…
De Bpaid betaalkaart van Bpost: voordelen en nadelenDe Bpaid betaalkaart van Bpost: voordelen en nadelenDe Bpaid betaalkaart van Bpost is een belangrijke speler op de markt van de prepaid cards in België. De Belgische post b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/vraag-en-antwoord/wanneer-heb-ik-recht-op-bijstand.html

Reageer op het artikel "Wanneer heb ik recht op een bijstandsuitkering?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juul
Gepubliceerd: 21-06-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!