Vakantiehuis kopen in het buitenland: kosten en tips

Vakantiehuis kopen in het buitenland: kosten en tips Iedereen droomt weleens van het kopen van een vakantiehuis in het buitenland. bij het kopen van een vakantiehuis in het buitenland komen veel regels en kosten op uw pad. Waar moet u op letten bij het kopen van een vakantiehuis in het buitenland. Onderstaande tips kunnen u helpen om de aandachtspunten van het kopen van een vakantiehuis in het buitenland inzichtelijker te maken.

Doe onderzoek op internet

Hierdoor krijgt u een goed inzicht in de mogelijkheden van het droomland van uw keuze. Doe onderzoek naar de prijscategorie, ligging, grootte en bouwkundige staat van een vakantiehuis in het buitenland. Bekijk ook hoe aankoopproces in het land van uw keuze precies werkt.

Maak een lijst van uw prioriteiten en wensen

Het maken van een lijst met prioriteiten en wensen is heel belangrijk denk hierbij aan:
  • Reistijd naar uw vakantiehuis in het buitenland
  • Maximumprijs van uw vakantiehuis in het buitenland
  • Gewenste locatie van uw vakantiehuis in het buitenland
  • Aantal slaapkamers
  • Bouwkundige conditie
  • Bijkomende servicekosten
Dit zorgt ervoor dat u rationeel naar uw wens van een vakantiehuis in het buitenland kunt blijven kijken en emoties niet de overhand krijgen.

Besteed bijzondere aandacht aan de locatie

Een vrijstaand huis in een rustige omgeving lijkt misschien ideaal maar vergeet niet dat u dan telkens een auto nodig heeft om ergens te komen. Indien u overweegt om een vakantiehuis aan zee aan te schaffen bedenk dan wel dat deze huizen het prijzigst zijn. Het kan goedkoper zijn om een stuk het binnenland in te gaan en de auto te pakken naar het strand.

Denk ook aan het netwerk van lokale voorzieningen in de plaats van uw vakantiehuis. Een eigen zwembad klinkt misschien ideaal maar het kan veel goedkoper zijn om gebruik te maken van een lokaal openluchtzwembad. Tevens maakt u zo contacten met de lokale bevolking wat u kan helpen bij het integratieproces.

Gebruik uw vakantie om u te verdiepen in de regio van uw voorkeuren

De wereld is groot en divers en elk land heeft zijn eigen charme en cultuur. Zelfs binnen een land zijn er grote verschillen in cultuur en klimaat zoals bijvoorbeeld in Frankrijk tussen het noordelijke Bretagne en de zuidelijke Côte d'Azur.
Ga het liefst op zoek naar uw vakantiehuis buiten het toeristische seizoen. Dan is het goedkoper en krijgt u een beter idee hoe het er in dat jaargetijde uitziet.

Maak vooraf online afspraken voor bezichtigingen

Zo kunt u op een dag misschien wel meerdere objecten bekijken en kunt u efficiënter met de tijd omgaan. Tevens zorgt dit voor meer overzicht tussen de overeenkomsten en verschillen van meerdere vakantiehuizen.

Verdiep u goed in de financiële-, juridische- en fiscale aspecten van een vakantiehuis in het buitenland

Het aankoopproces van een vakantiehuis in het buitenland loopt via een notaris. Hij of zij zorgt voor een vlekkeloze overdracht en draagt aanschafbelastingen af. Doe onderzoek naar de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van een notaris. Tevens dient u opmerkzaam te zijn op het verschil tussen een aankoop- en verkoopnotaris en het belang voor uw portemonnee. De hoogte van notariskosten verschilt per land.

Doe een bouwkundig onderzoek voor u tot aankoop overgaat

Onderzoek altijd de fundering en overige zaken van het vakantiehuis in het buitenland. En zorg bij eventuele gebreken voor compensatie door de verkopende partij in de vorm van het repareren van de schade of een lagere aanschafprijs. Onderzoek altijd de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van de onderzoeker.

Onderzoek de betaalopties

Bij het overmaken van de aankoopprijs van het vakantiehuis in het buitenland kan het zijn dat u moet betalen in een andere valuta dan de Euro. Het effect van stijgende of dalende wisselkoersen kan enorm zijn, let hier goed op. Let tevens goed op de kosten die een bank in rekening brengt, het kan lonen om gebruik te maken van een andere bank.

Doe onderzoek naar het plaatselijke rechtssysteem en uw rechten en plichten aangaande het contract

Vele landen bieden de mogelijkheid om clausules op te nemen in het contract om in geval van problemen onder het contract uit te komen. Tevens zijn er mogelijkheden wat betreft bedenktijd en een financieringsvoorbehoud. Zorg dat u uw rechten en plichten begrijpt en gebruik zo nodig de diensten van een lokale en betrouwbare Engels sprekende advocaat en jurist.

Inspecteer het aan te kopen vakantiehuis in het buitenland vlak voor het ondertekenen van het definitieve contract

Bekijk of de afspraken met betrekking tot levering en de staat van levering door de verkopende partij zijn gehonoreerd. Doe dit zeer grondig. Na het tekenen van het definitieve aankoopcontract kunt u vaak niet meer terug. Tevens kunt u de verkoper dan niet meer aanspreken op tekortkomingen van het object en deze verplichten deze tekortkomingen te repareren en te herstellen.
© 2014 - 2024 Infoq, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantiehuis in Frankrijk kopenVakantiehuis in Frankrijk kopenFrankrijk. We gaan er graag heen op vakantie vanwege de mooie bezienswaardigheden, het lekkere eten en de ontspannen sfe…
Een vakantiehuis kopen als investeringGeld investeren in een vakantiehuis kan een flink rendement opleveren, maar u moet wel goed weten waar u aan begint. U m…
Belasting op vakantiehuis en BelastingdienstBelasting op vakantiehuis en BelastingdienstHelaas betaalt u ook in 2021 en 2022 belasting op uw vakantiehuis of vakantiewoning in box 3 van de inkomstenbelasting e…
Een particulier vakantiehuis hurenEen particulier vakantiehuis hurenEr zijn diverse manieren waarop je vakantie kan vieren. Zo kan je bijvoorbeeld een keuze maken tussen verblijven in een…

Retourpinnen: alleen bij aankoop met pinpas of creditcardJe kent het wel: je hebt een aankoop gedaan, maar thuis ben je toch niet tevreden. Op alle producten geldt dan dat je ze…
Sociale zekerheid geldt ook voor ZZP-ersSociale zekerheid geldt ook voor ZZP-ersEr komen steeds meer ZZP-ers. Werknemers kiezen er om diverse redenen voor om zelfstandig verder te gaan. Er moet wel st…
Bronnen en referenties
  • Wikihow
Infoq (35 artikelen)
Laatste update: 30-07-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.