De maandlasten bijhouden
Of u nou veel of weinig geldzorgen heeft, het kan voor iedereen nuttig zijn om de maandlasten bij te houden. Mocht u schulden hebben dan kunt u in uw overzicht gaan kijken waar u op kunt besparen. Als u graag voor iets wilt sparen kunt u zo kijken hoelang u ongeveer zal moeten sparen. Het kost weinig tijd, maar het kan u veel opleveren.
Waarom de maandlasten bijhouden?
Als u de maandlasten bijhoudt kunt u makkelijk zien waar uw geld naartoe gaat. Zo kunt u goed in de gaten houden waar u eventueel geld op zou kunnen besparen of waar u eventueel meer uit zou kunnen geven.
Als u bijvoorbeeld de boodschappenkosten aan de hoge kant vindt zou u een streefbedrag vast kunnen stellen. Gaf u normaal 200 euro aan boodschappen uit voor twee personen, probeer het dan een keer voor 180 euro. Haal het bedrag aan boodschappen eventueel contant in huis. Bewaar alle bonnetjes van de boodschappen en kijk zo of u uit kunt komen en wat u allemaal heeft gekocht. Als u wat puzzelt met de maandlasten valt er meestal wel ergens op te besparen. Soms lukt het niet op de korte termijn om ergens op te besparen, maar bijvoorbeeld met de energiekosten zult u het op de eindafrekening gaan merken.
Hoe bij te houden?
Een goede manier om het bij te houden is het invullen van de maandlasten in Excel. Met Excel kunt u gemakkelijk een tabel maken waarbij u met een formule de bedragen van elkaar af kunt trekken of bij elkaar op kunt tellen. U kunt ook kiezen voor het downloaden van Open Office. Dit werkt bijna hetzelfde als Excel, maar Open Office is gratis verkrijgbaar via het internet.
In het bestand vult u in hoe u het geld krijgt en hoeveel. Dit is een voorbeeld van wat u zou kunnen invullen:
Inkomsten | Bedrag |
salaris van u | 1900 |
salaris partner | 1300 |
zorgtoeslag | 50 |
huurtoeslag | 40 |
In Excel of Open Office werkt u in vakjes. Zo zou het salaris van u in A2 kunnen zetten en het bedrag er naast in B2. Het salaris van de partner komt dan in A3 en het bedrag B3. Om het makkelijk op te tellen kunt u in een vakje onder het laatste bedrag de volgende formule gebruiken: =SOM(B2:B5)
Als u dit invult en enter intoetst zullen alle bedragen van vakje B2 tot en met B5 automatisch bij elkaar worden opgeteld.
Vervolgens doet u ditzelfde daaronder met uw uitgaves. U telt alle uitgaves bij elkaar op en ook daar komt een bedrag uit.
Als laatste trekt u de uitgaves van uw inkomsten af. Dit kunt u doen door in een vakje het totaal van inkomsten en het totaal van uitgaves uit te rekenen. Vul in een gewenst vakje het volgende in: =B6(vakje van het totaal aan inkomsten)-B20(vakje van het totaal aan uitgaves)
Wat zijn uw inkomsten?
U kunt het beste uw inkomsten per maand invullen. Dit zijn dus alle inkomsten die u per maand binnenkrijgt. Als u wilt zou u eventueel uw vakantiegeld nog door 12 kunnen delen en ook bij de inkomsten in kunnen vullen. Echter kunt u dat bedrag beter zien als een bonus aangezien u dit niet maandelijks op uw rekening gestort krijgt. Reken bij de inkomsten uw netto salaris. Dit is tenslotte wat u ook daadwerkelijk krijgt. De inkomsten, maar ook de uitgaves kunt u gemakkelijk invullen met behulp van bankafschriften of uw overzicht via internetbankieren.
Wat zijn uw uitgaves?
Dit kan iets lastiger zijn om in vakjes in te vullen. Als u het echt precies wilt doen kunt u ook invullen wat u uitgeeft aan cadeautjes, aan de kapper en hoeveel aan kleding. Als u zoveel mogelijk uitschrijft kunt u uiteindelijk wel het beste zien waar u misschien teveel aan uit geeft. Probeer dan ook alle uitgaves die iets anders zijn dan de andere een apart vakje te geven.
Voor de boodschappen kunt u het beste in een ander Excel of Open office bestand een overzicht maken van wat u uitgeeft. Bewaar dus alle bonnetjes goed om een realistisch overzicht te krijgen. U hoeft niet alle producten te noteren, maar als u de bedrage heeft kunt u zien wat u nu gemiddeld uitgeeft en kunt u proberen dit bedrag een stukje omlaag te brengen.
Globaal overzicht
Als u het een aantal keer precies bijhoudt kunt u na een tijd een globaal overzicht krijgen. Uiteraard heeft u namelijk niet elke maand precies dezelfde inkomsten en uitgaves, maar zo kunt u wel kijken hoeveel u bijvoorbeeld elke maand kunt sparen. Als u met een doel spaart kunt u met behulp van uw in- en uitgaves ook zien hoeveel maanden u ongeveer nodig zult hebben. Hou altijd rekening met de eindafrekeningen van energie, water, gemeentelijke heffingen en belastingdienst. Daarbij krijgt u als u werkt ook nog vakantiegeld, waarmee u eventueel grote rekeningen kunt afbetalen of wat u weg kunt sparen voor uw doel.