Boekhouden voor beginners: Bijhouden inkomsten en uitgaven

Boekhouden is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Je kunt natuurlijk kiezen voor een cursus boekhouden voor beginners of je verdiepen in een boek voor boekhouden voor dummies. Maar met de basis voor het bijhouden van je inkomsten en uitgaven kom je meestal al een eind in de goede richting. Wat is een balans? Wat is een verlies- en winstrekening? Hoe houd je eenvoudig bij wat je binnenkrijgt in de vorm van winst of inkomen en wat je aan de andere kant moet uitgeven aan kosten of investeringen?

Wat is een balans?

Een balans is in principe een overzicht van wat je bezit of nog gaat ontvangen en wat je aan de andere kant moet betalen aan kosten of schulden. Een balans ziet er voor een particulier anders uit dan voor een bedrijf. Bij een particulier is een balans simpelweg de verhouding tussen inkomsten en uitgaven. Bij een bedrijf ziet de balans er wat ingewikkelder uit. Aan de debetkant vind je de bezittingen, zoals onroerend goed en apparatuur, en wat je tegoed hebt van debiteuren. Aan de creditkant vind je het eigen vermogen, de schulden, en voorzieningen voor investeringen en uitgaven in de toekomst.

Wat is een verlies- en winstrekening?

Bij een particulier is de verlies- en winstrekening eigenlijk gewoon de meest voorkomende manier van boekhouden. Je houdt bij wat je binnenkrijgt aan inkomen en trekt daar je vaste lasten, vaste uitgaven en rente op leningen of een hypotheek, alimentatie of andere verplichtingen vanaf. Wat je overhoudt na deze berekening, is je beschikbare inkomen wat je kunt gebruiken om uit te geven aan bijvoorbeeld kleding, uitgaan of vakanties.

Bij een bedrijf is de verlies- en winstrekening niet veel anders, alleen houd je hier relatief meer rekening met wanneer je precies inkomen of uitgaven verwacht te maken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je geld van een debiteur pas volgend jaar krijgt, terwijl je de goederen of diensten al dit jaar hebt geleverd. Of dat je de energierekening pas begin volgend jaar hoeft te betalen, terwijl je de elektriciteit om je bedrijfspand van stroom te voorzien al dit jaar hebt afgenomen. Wanneer je de inkomsten en uitgaven van dit jaar van elkaar aftrekt heb je de bruto winst, waarover je nog belasting moet betalen.

Hoe kun je eenvoudig je inkomsten en uitgaven bijhouden?

Voor particulieren en eenmansbedrijven kun je voor je boekhouding meestal volstaan met het bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Je houdt per jaar of per maand bij wat je binnenkrijgt aan inkomsten, omzet of inkomen. Daar trek je vervolgens vaste lasten, crediteuren, verplichtingen, schulden en investeringen vanaf. wat je overhoudt is in principe je bruto winst of je besteedbaar inkomen. Bij particulieren ga je er dan wel vanuit dat de werkgever al inkomstenbelasting heeft ingehouden op het loon en dat je dus aan het rekenen bent met je netto inkomen.

Op Internet zijn er veel, vaak zelfs gratis tools en excelsheets, te krijgen waarmee je eenvoudig inkomsten en uitgaven kunt bijhouden. Voor eenvoudig boekhouden, zijn die enorm handig en ruim voldoende voor je persoonlijke administratie.

Wanneer moet je kiezen voor een cursus boekhouden of een accountant?

Wanneer je een groter bedrijf start, zul je ofwel zelf meer moeten leren over boekhouden of zul je een accountant in de arm moeten nemen. Naarmate je bedrijf groter is, je meer diffuse inkomsten en uitgaven hebt en echt gaat werken met debiteuren, crediteuren, investeringen en afschrijvingen is er meer achtergrondkennis over boekhouden nodig. Je kunt dan niet meer toe met een rekentool maar hebt een perfect kloppende financiële administratie nodig voor jezelf maar ook voor de belastingen. In dit geval is een cursus boekhouden of uitbesteden van je administratie zeker een aanrader maar eigenlijk een must.
© 2011 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Basiskennis boekhoudenBasiskennis boekhoudenBoekhouden staat bekend als saai, droog en vervelend. Je kunt er echter ook een grote sudoku-puzzel in zien, en dan is h…
Studeren voor het PDB, het Praktijkdiploma boekhoudenStuderen voor het PDB, het Praktijkdiploma boekhoudenVelen voor jou hebben al gestudeerd voor het felbegeerde Praktijkdiploma boekhouden, het PDB en dit ook behaald. Met dit…
Een goede boekhouding is onderdeel van het succesEen goede boekhouding is onderdeel van het succesEen goede boekhouding is van cruciaal belang voor het succes van een bedrijf. Het inschakelen van een accountantskantoor…

Een balans maken (boekhouden)Op de balans van iedere onderneming staan drie onderdelen, namelijk bezittingen, schulden en eigen vermogen.Hoe stel je…
Boekhouden voor dummiesBoekhouden voor dummiesHet boek Boekhouden voor dummies is bedoeld voor mensen die weinig ervaring hebben met boekhouden, maar daar wel meer ke…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 16-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.