Hoe houdt u uzelf aan een budget?

Hoe houdt u uzelf aan een budget? Bent u in staat zich te houden aan uw budget? Of heeft u hulp nodig om controle te krijgen over uw uitgaven als het gaat over bijvoorbeeld uw huishouden? Het plannen van een begroting is een goede manier om bij te houden waar uw geld voor bedoeld is, maar u moet zich daar dan wel aan houden. En dat kan nog weleens lastig zijn. Leer hoe u uzelf tot minder uitgaven kan verleiden met onderstaande tips.

Budget opstellen

Zorg dat u op papier (of nog handiger: in Excel) krijgt wat uw maandelijkse uitgaven zijn, welke inkomsten er zijn, hoeveel u zou willen sparen en hoeveel u vrij zou willen besteden. Gebruik voor elke maand een pagina. Let erop dat alles in het overzicht wordt opgenomen, zoals kwartaalabonnementen, energieafrekeningen, verjaardagen, autokosten en ga zo maar door. Het is verstandig om ook maandelijks een bedrag te sparen voor onverwachte kosten op een aparte spaarrekening. Denk hierbij aan een kapotte koelkast, autoreparatie etcetera.

Op elke pagina maakt uw een kolom met de geraamde kosten en daarnaast een kolom waar u de werkelijke kosten in bijhoudt. Zo komt u er uiteindelijk achter waar u toch meer geld heeft uitgegeven dan de bedoeling was. Door deze aanpak van budgettering zult u op de lange termijn meer instaat zijn een realistisch beeld te krijgen van uw uitgaven en dus wat uw zwakke punten zijn.

Vrij te besteden

Wanneer u een duidelijk beeld heeft van wat er overblijft nadat de rekeningen zijn voldaan en uw keukenkasten vol zijn, geef uzelf dan een bepaald bedrag wat besteed kan worden aan drankjes in de kroeg, kleding, accessoires, gadgets en dergelijke. Als u uzelf een vast bedrag geeft, heeft u minder kans tekort te komen op andere kosten.

Bedenktijd

Zodra u een bepaalde drang voelt iets te kopen, stop dan even en doe een stap terug. Geef uzelf zelf minimaal een dag bedenktijd alvorens een ongeplande aankoop te doen. De kans is groot dat u het item al snel vergeten bent. Is dit het geval, dan is het iets wat u niet nodig heeft. Als u er toch over na blijft denken, stel uzelf dan de volgende vragen;
  • Heb ik het echt nodig?
  • Heb ik zoiets al?
  • Zal ik echt gelukkig zijn na aanschaf van dit item?
  • Zal ik dit deze maand nog gebruiken?
  • Vind ik het elders misschien voor minder geld?

Bron: Firkin, OpenclipartBron: Firkin, Openclipart

Laat uw pinpas en creditcard thuis

U kent uzelf het beste. Komt u in een situatie waarin u geneigd bent om makkelijk geld uit te geven, laat dan uw bankpassen thuis. Zo voorkomt u impulsaankopen. Pas wanneer een aankoop is gepland neemt u de passen mee.

Budget voor speciale aankopen

Zet geld apart voor dringende zaken zoals autoreparaties, maar ook voor zaken die misschien niet echt nodig zijn, maar u wel graag wilt. Denk hierbij aan een nieuwe jas, een fiets of een vakantie. Bedenk waar u maandelijks op kan bezuinigen om hiervoor een bedrag opzij te zetten.

Het in kaart brengen van uw uitgaven zal veel duidelijkheid geven en uiteindelijk kosten besparen!
© 2013 - 2025 Ma-lin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Minder uitgeven bij kopen of verkopen huisMinder uitgeven bij kopen of verkopen huisHet kopen en verkopen van een huis zijn kostbare transacties. Er kan veel geld bespaard worden door kritisch te kijken n…
Energie besparen, zo doe je dat!Energie besparen hoeft niet duur te zijn. Het kan ook op een kosteloze en gemakkelijke manier. Met handige tips bespaart…
Hoe maak je een budget voor je gezinAls u precies wilt weten wat er elke maand binnenkomt, wat u uitgeeft,en wat u overhoudt, moet u een begroting opstellen…
Besparen op benzine, diesel of LPGBesparen op benzine, diesel of LPGDoor de stijgende kosten van brandstof wordt het autorijden steeds duurder. Op deze uitgaven kunt u besparen. In dit art…

Deurwaarder en incassobureaus: uw rechten en plichtenDeurwaarder en incassobureaus: uw rechten en plichtenU heeft een brief ontvangen van een deurwaarder of incassobureau. Of dat nu terecht of onterecht is, wat zijn eigenlijk…
Cadeau budgettips Sinterklaas en KerstVeel mensen zien toch een beetje op tegen de decembermaand. Het is een erg gezellige, maar ook dure periode. Mensen met…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Firkin, Openclipart
Ma-lin (15 artikelen)
Laatste update: 20-11-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.