Bijverdienen met een Wajong uitkering

Bijverdienen met een Wajong uitkering Ben je gedeeltelijk of volledig afgekeurd en ontvang je om die reden een Wajong uitkering? Mogelijk zit je dan met vragen omtrent de mogelijkheid om bij te verdienen. Het kan natuurlijk gebeuren dat je een werkzaamheid vindt waarmee je wat geld kunt bijverdienen. Sommige mensen denken dat het bedrag dat je bijverdient volledig wordt ingehouden op je Wajong uitkering en je er dus niets aan overhoudt. Dit is niet het geval. Wanneer je werkt met een uitkering dan hou je er wel degelijk iets aan over.

De Wajong uitkering

De naam Wet Wajong staat voor Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten en is bedoeld voor mensen die op jonge leeftijd een langdurige ziekte of handicap hebben gekregen. Dit geldt wanneer je voldoet aan één van de onderstaande voorwaarden:
  • Je had toen je 17e was een langdurige ziekte of handicap.
  • Je kreeg voor je 30ste verjaardag een langdurige ziekte of handicap en in het jaar vóór dat je deze ziekte of handicap kreeg, volgde je gedurende minimaal zes maanden een opleiding.

Is een van deze situaties op jou van toepassing dan moeten alle drie de volgende zaken ook van toepassing zijn:
  • Je bent woonachtig in Nederland.
  • Het is onwaarschijnlijk dat je binnen een jaar van je ziekte of handicap herstelt.
  • Je kunt als gevolg van je (langdurige) aandoening meer dan 52 aaneengesloten weken niet meer dan 75% van het minimumloon of minimum jeugdloon verdienen.

Bijverdienen met een Wajong uitkering

Het doel van de wet is om hulp te bieden bij het vinden en behouden van betaald werk. Kun je bijvoorbeeld maar voor 50% werken, dan vult de Wajong de rest aan. Het kan ook zo zijn dat je helemaal niet in staat bent om betaald werk te verrichten. In dat geval krijg je een hogere uitkering. Ontvang je een uitkering en vind je werk waardoor je meer kunt bijverdienen dan aanvankelijk was ingeschat dan moet je doorgeven aan het UWV. De hoogte van je maandelijkse uitkering zal dan aan de hand van die gegevens worden aangepast. Het is niet zo dat het gehele inkomen dat je verdient wordt afgetrokken van de uitkering. Je gaat er dus wel degelijk op vooruit wanneer je betaalde arbeid gaat verrichten. De volgende voorbeelden laten dit zien. Let erop dat gerekend wordt met het SV-loon. Ben je zelfstandig ondernemer dan wordt gekeken naar je winst.

Voorbeeld 1

Je bent ouder dan 23 jaar en zit in de arbeidsongeschiktheidsklasse van 80% of meer. De hoogte van je uitkering is in dat geval 1.108 euro en dit wordt dus niet aangevuld door loon. Stel je gaat door oppaswerk 500 euro in de maand verdienen. De uitkering wordt in dat geval bijgesteld naar 749 euro. Aangevuld met je loon kom je dan uit op een maandelijks inkomen van 1.249 euro, waarmee je er dus in totaal 141 euro op vooruit gaat.

Voorbeeld 2

Je bent ouder dan 23 jaar en zit in de arbeidsongeschiktheidsklasse van 45% tot 55%. De hoogte van je uitkering is in dat geval 517 euro en dit wordt aangevuld door loon dat je geacht wordt zelf te kunnen dienen. Stel je hiernaast nog eens 500 euro in de maand extra gaat verdienen (SV-loon). De uitkering wordt in dat geval bijgesteld naar 310 euro. Aangevuld met je loon kom je dan uit op een maandelijks inkomen van 1.300 euro. Hoe groot de vooruitgang in dit geval voor je is, is afhankelijk van hoeveel je al verdiende voor de toename van je loon uit arbeid.

Rekenhulp

Bovenstaande berekeningen zijn voorbeelden. Wil je een beter veel krijgen van wat het voor jouw financiële situatie betekent wanneer je gaat bijverdienen met je Wajong uitkering? Gebruik dan de rekenhulp van het UWV. Deze wordt jaarlijks geüpdatet met de bedragen die op dat kalenderjaar van toepassing zijn. Bovenstaande voorbeelden zijn gebaseerd op de bedragen in 2013. Zorg dat je weet wat je arbeidsongeschiktheidsklasse is. Dit deze staat in de brief met de beslissing over je uitkering of in het rapport van de arbeidsdeskundige.

Lees verder

© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loondispensatie (Wajong)Loondispensatie houdt in dat de werkgever een werknemer met een Wajong of WWB uitkering minder loon hoeft te betalen dan…
Uitkering: WW, AOW, ANW, WIA, WAO, Wajong 2019 en 2020Uitkering: WW, AOW, ANW, WIA, WAO, Wajong 2019 en 2020Twee keer per jaar op 1 januari en op 1 juli wordt het minimumloon verhoogd, dat betekent ook een stijging van uitkering…
UWV Tegemoetkoming arbeidsongeschiktenUWV Tegemoetkoming arbeidsongeschiktenMensen die arbeidsongeschikt zijn krijgen jaarlijks een tegemoetkoming van het UWV. De tegemoetkoming van het UWV wordt…

Wat is het flankerend beleid?Wat is het flankerend beleid?Om mensen met een woekerpolis de mogelijkheid te bieden om over te stappen naar een alternatieve verzekering, is in 2011…
Financiële vragen voor je toekomstige partnerFinanciële vragen voor je toekomstige partnerZitten jij en jouw (toekomstige) partner financieel gezien wel op dezelfde lijn? Een groot gedeelte van de ruzies tussen…
Bronnen en referenties
  • UWV
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 23-10-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.