Freelance werken met een WW-uitkering

Freelance werken met een WW-uitkering Wanneer je werkloos wordt en een WW-uitkering ontvangt wil je het liefst zo snel mogelijk weer aan de slag. Wellicht verbreed je je horizon en onderzoek je naast de mogelijkheid van een nieuwe baan in loondienst ook de optie van freelancen. Dit kan tegenwoordig met veel verschillende beroepen. Het ontvangen van freelance-inkomsten heeft echter wel invloed op de hoogte van je WW-uitkering. Het gaat namelijk ten koste van je beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt en levert bovendien oneerlijke concurrentie op met freelancers die het zonder uitkering doen.

Wat is freelancen?

Werken als freelancer is heel anders dan werken in loondienst. In plaats van je netjes elke dag op kantoor te melden en met een afdeling mee te draaien moet je zelf op zoek naar je opdrachten en voer je die vaak vanuit huis uit. In plaatst van met een arbeidsovereenkomst werk je met een opdracht. Dit is in tal van beroepen mogelijk. Denk aan werkzaamheden als journalist, fotograaf, klusser of schilder. De Belastingdienst geeft op haar website geen definitie van het begrip freelancen. Dat komt omdat het geen juridisch begrip is.

Wil je freelancewerkzaamheden gaan verrichten dan moet de Belastingdienst beoordelen of je ondernemer bent. Heb je bijvoorbeeld maar één opdrachtgever dan voldoe je niet aan de definitie van ondernemer. Word je wel ondernemer dan dien je je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Via hen krijg je dan ook een Btw-nummer. Word je geen ondernemer dan dien je het formulier Opgaaf startende onderneming (niet ingeschreven in het Handelsregister) te downloaden via de website van de Belastingdienst en deze in te vullen. Binnen een paar dagen krijg je dan een reactie. Wat er feitelijk gaat gebeuren is dat een belastinginspecteur een schatting maakt van hoeveel Btw je op jaarbasis zou moeten afdragen.

Wanneer het aannemelijk is dat je minder dan € 1.345 euro aan Btw verschuldigd zult zijn op jaarbasis dan krijg je een ontheffing en hoef je je opdrachtgever geen Btw te rekenen. Moet je wel Btw rekenen maar blijkt het uiteindelijk te gaan om minder dan € 1.883 euro op jaarbasis, dan kun je via de kleineondernemersregeling in aanmerking komen voor belastingvermindering. Mogelijk krijg je alle betaalde Btw terug.

Werken als freelancer terwijl je een WW-uitkering ontvangt

Ben je op zoek naar een nieuwe baan in loondienst dan is een freelance klus wellicht de weg daar naartoe. Je laat zien wat je kunt en wanneer er een vacature komt ben jij al in the picture. Deze constructie is echter niet alleen maar leuk en handig. Er gaan nog weleens verhalen rond over de mogelijkheid als freelancer bij te verdienen terwijl je WW-uitkering onaangetast blijft. Dit is helaas een fabeltje. Om recht op WW te houden is het belangrijk om werknemer te blijven. Het is belangrijk om het UWV om advies te vragen wanneer je een freelance klus aangeboden krijgt die je graag wilt accepteren om te voorkomen dat het ongewenst invloed heeft op je uitkering.

Of het korten of stopzetten van de WW-uitkering in jouw geval een risico is, is niet direct te zeggen. Werk je niet als zelfstandige en ook niet als werknemer maar zit je als freelancer in een schemergebied dan moet je werkcoach van het UWV deze situatie beoordelen. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar het soort arbeidsrelatie dat bestaat tussen jou en je opdrachtgever.

Gedeeltelijk freelancen en beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt

De hoogte van je uitkering wordt mede bepaald door het aantal arbeidsuren dat je verloren hebt. Stel je werkte 40 uur in de week en je verliest je baan dan verlies je 40 arbeidsuren en wordt jouw uitkering berekend op basis van dit feit. Ga je freelancen, maar niet voor 40 uur maar slechts voor 10 uur. Dan ben je voor 25% van de uren die je verloren hebt niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt en wordt de hoogte van je uitkering met 25% teruggebracht. Verdien je met freelancen meer dan is het verschil wel voor jou. Of dit voor jou gunstig is, is dus volkomen afhankelijk van de beloning die je krijgt voor de freelance-opdracht.

Het kan zijn dat je naast je vroegere werkzaamheden in loondienst al als zelfstandige werkte. Zet je die werkzaamheden voor hetzelfde aantal uren voort dan wordt dit niet gekort op de WW-uitkering. Die uren besteedde je immers al aan iets anders dan werken als werknemer. Gaat je meer uren als freelancer werken? Dan bent je voor die extra uren zelfstandige in plaats van werknemer geworden. Daarom trekt het UWV deze uren af van je WW-uitkering.

Inzetten op ondernemerschap

Freelance je niet met het doel weer in loondienst aan de slag te gaan maar wil je echt een onderneming beginnen om in de toekomst mee in je levensonderhoud te gaan voorzien? In dat geval is er een aparte regeling. Lees in de de UWV-folder 'Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen' meer over de mogelijkheden WW te blijven ontvangen als voorschot.

Lees verder

© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Freelancer of ZZP’er wordenFreelancer of ZZP’er wordenInschrijven als ZZP’er of freelancer biedt voordelen ten opzichte van de situatie dat u extra inkomsten bij de belasting…
De voordelen en nadelen van freelancer zijnVeel mensen willen tegenwoordig freelancer zijn maar velen weten niet wat het precies inhoud. Wat zijn de voordelen en n…
Zelfstandig en Zwanger: de ZEZ-uitkeringZelfstandig en Zwanger: de ZEZ-uitkeringAls vrouwelijke zelfstandige heb je sinds juni 2008 recht op een zwangerschapsuitkering. Dit betaalde verlof wordt onder…
ZZP'er worden: starten als ZZP'erEen vast contract is tegenwoordig een zeldzaamheid. Op de arbeidsmarkt is er weinig zekerheid. Steeds meer mensen beslui…

Zorgpremie 2020 stijgt, zorgtoeslag 2020 omhoogZorgpremie 2020 stijgt, zorgtoeslag 2020 omhoogWat doet de zorgtoeslag 2020, hoe werkt die? De zorgpremie 2020 stijgt om een aantal gevallen in 2020 als u niet oversta…
Makkelijk geld verdienenMakkelijk geld verdienenDe droom van het snelle geld spreekt veel mensen aan. Maar wist u dat achter dit oerverlangen een heel eenvoudig princip…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst
  • Kamer van Koophandel
  • Lancelots
  • Intermediair
Dessal (1.118 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.