Een aanbetaling voor een product mag niet te hoog zijn

Een aanbetaling voor een product mag niet te hoog zijn Een aanbetaling wordt vaak gevraagd bij de bestelling van een grotere, duurdere aankoop. Ook voor een bouw of verbouwing van een huis wordt vaak al een aanbetaling verlangd. Dat is logisch, want op die manier heeft het bedrijf meer zekerheid dat de koper of de bouwheer het product ook bij levering aanneemt en betaalt. Daarnaast maakt het bedrijf immers ook al kosten door het product te maken of ergens anders te bestellen. Vooral aannemers moeten al vroeg stenen, cement en dergelijke bestellen om tijdig aan het project te kunnen beginnen. De koper heeft overigens dan ook het gevoel dat hij nu recht op de levering heeft. Maar hoe hoog mag een aanbetaling zijn? mag het een derde, de helft of zelfs het hele bedrag gevraagd worden?

Bij een aanbetaling voor een apparaat gaat het meestal om een redelijk bedrag

De meeste bedrijven rekenen voor de aanbetaling op een besteld product 10 of 15% van de aankoopprijs als aanbetaling. Die moet u dan wel meteen bij de bestelling betalen. Soms worden er ook hogere bedragen gevraagd, maar die zijn niet altijd redelijk. Het hangt dan van u zelf af, of u dat bedrag ook vooraf wilt betalen.

De regels van de wet voor een aanbetaling van een product

De wet is echter heel duidelijk: meer dan 50% mag een bedrijf niet als aanbetaling voor een product verlangen. Dit ter bescherming van de koper, want als een bedrijf in de tijd tussen levering en bestelling failliet gaat, heeft de koper meestal het nakijken. Dan worden eerst de vorderingen van de belasting en van de bank betaald. Pas als er daarna nog geld over is, komen de andere schuldeisers aan bod. U hebt echter zelf de regie.

U mag akkoord gaan of ook niet

U kunt akkoord gaan met de hoogte van de aanbetaling, maar kunt ook over de aanbetaling onderhandelen. Als dat niet lukt en u vindt de aanbetaling te hoog, kunt u van de koop afzien. U hoeft dat product immers niet te kopen als u het niet eens bent met de eisen van de verkoper. Zolang u niets hebt ondertekent bent u tot niets verplicht. U bent dan vrij om het product bij een ander te bestellen. Mogelijk heeft die een lagere aanbetaling in gedachten.

Met een aanbetaling voor een product loopt u wel wat risico

Het doen van een aanbetaling is niet altijd zonder risico. Hoe groter de aanbetaling des te meer risico loopt u. Er mag weliswaar van de wet niet meer dan 50% aanbetaling van u als koper gevraagd worden, maar soms zet een verkoper toch een groter percentage op de bestelling. Als u daar uw handtekening onder gezet hebt, zit u daar wel aan vast en moet u dat bedrag op voorhand betalen. U draagt in dat geval bijna het hele risico van de bestelling.

Faillissement van het bedrijf

Gaat het bedrijf, waar u uw bestelling en aanbetaling gedaan hebt, failliet, dan beheert een curator de roerende en onroerende goederen. Uit het geld van de verkoop van de inboedel en de afwikkeling van de lopende zaken worden dan eerst de schulden van het bedrijf betaald. Eerst krijgt de de belasting het achterstallige geld terug, dan krijgt bank de eventuele lening of hypotheek terug en ook de grote schuldeisers worden bediend. Daarnaast haalt ook de curator zijn salaris uit de resten van het bedrijf.

U als koper hebt meestal het nakijken

U als koper bent pas het laatste aan de beurt. Meestal is er tegen die tijd niets meer over en ziet u het geld van uw aanbetaling niet meer terug. Hoe groter het bedrag van de aanbetaling, des te groter is dus uw risico en uw schade als een bedrijf failliet gaat.

Oplichting via internet komt steeds vaker voor

Er zijn steeds meer oplichters die misbruik maken van de aanbetaling voor een product. Daarbij gaat het vaak om de duurdere producten, zoals een aanbouw, een uitbouw van een zolder, een dakraam, of ook de aankoop van witgoed of concertkaarten op internet. Vooral de oplichting via internet heeft een grote vlucht genomen. Het is immers heel gemakkelijk om steeds weer van postadres te wisselen, zodat er bijna geen opsporing mogelijk is. U kunt dan moeilijk verhaal halen bij de oplichter zelf.

Soms zijn er regelingen of garanties betreffende het bedrag van de aanbetaling

Niet alle bedrijven zijn echter corrupt. Een bedrijf kan soms ook gewoon pech hebben. Bepaalde branches hebben daarom regelingen getroffen om aanbetalingen van klanten veilig te stellen, ook als er een van de bij hun aangesloten bedrijven failliet gaat. Op die manier houden ze het aanzien van hun branche hoog en kunnen klanten meer vertrouwen in de branche hebben.

Garantiefonds

Zo hebben de reisorganisaties de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) opgericht. Die keert de aanbetalingen uit als een van de daarbij aangesloten reisorganisaties failliet zou gaan. De meeste, maar niet alle reisorganisaties zijn erbij aangesloten, dus vraag het altijd even na.

Andere regelingen voor een aanbetaling voor een bestelling

Ook andere branches hebben vaak regelingen om het aanbetalingsbedrag te beschermen. Soms kunt u het bedrag van de aanbetaling bij faillissement van het bedrijf terugkrijgen, of daar een tegoedbon voor ontvangen die u in een van de andere aangesloten bedrijven kunt besteden. Vraag bij het doen van een grote aanbetaling voor bouwmateriaal, meubels en dergelijke dan ook altijd of er garanties voor dat bedrag zijn.

Aanbetalingen in de bouw zijn vaak nodig, maar mogen niet te hoog zijn

In de bouw is het gangbaar dat er bij levering van de eerste materialen een derde van het totale bedrag betaald wordt. De aannemer moet immers de materialen al kopen om nog maar te kunnen beginnen. Soms vraagt een aannemer echter al de helft, of zelfs twee derde van het uiteindelijke bedrag, maar dat mag u weigeren. Hij heeft hooguit recht op een derde bij aanvang van de werkzaamheden.

Niet aanbetalen kan ook

U bent er vrij in om een aanbetaling te doen of niet. Het doen van een aanbetaling is niet verplicht, maar u loopt dan wel het risico dat het bedrijf uw bestelling niet wil opnemen en uitvoeren. Het is het recht van het bedrijf om een aanbetaling te verlangen, maar het is uw recht om dat te weigeren, waarna u meestal wel een andere aanbieder moet zoeken.

Ook de aannemer is bang voor een faillissement

Het is wel begrijpelijk als een aannemer u dan als klant weigert. Wie een normale aanbetaling niet wil doen, is voor de aannemer ook niet te vertrouwen. Ook hij is bang dat u later niet kunt of wilt betalen en hij met de schade blijft zitten. Hij zal niet de eerste aannemer zijn die zijn klant op zijn blauwe ogen gelooft en daarna failliet gaat.

U mag na afloop het restbedrag betalen

Meestal is het echter geen probleem en wordt de bestelling goed geregeld. Bij levering van de goederen krijgt u dan tevens de rekening en hoeft u nog slechts het bedrag minus de aanbetaling te overhandigen.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een aanbetaling doenEen aanbetaling doenEen aanbetaling doen: is een aanbetaling verplicht? Een koelkast, een pc of nieuwe keuken: soms kan de verkoper eisen da…
Aanbetaling doen: alleen als er garanties zijnAanbetaling doen: alleen als er garanties zijnHet risico van een aanbetaling doen is soms groot. Is er niets geregeld, dan is iemand al zijn geld kwijt als het desbet…
Waarom moet ik een aanbetaling doen?Waarom moet ik een aanbetaling doen?Wellicht heeft iedereen wel eens iets gekocht, waar eerst een aanbetaling voor gedaan moest worden. Eerder kon de feitel…
De gevolgen van een faillissement van derdenDe gevolgen van een faillissement van derdenEen faillissement van een bedrijf, instelling of een persoon, kunt u als particulier door benadeeld worden. Een eigendom…
Europese betalingen doen middels IBANEuropese betalingen doen middels IBANVanaf 2011 is iedereen verplicht om bij betalingen binnen Europa een IBAN-nummer te gebruiken. Per 2014 dient het bij ie…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 12-05-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.