Geld naar het buitenland sturen, hoe doe je dat?

Geld naar het buitenland sturen, hoe doe je dat? Soms is het nodig dat iemand in het buitenland plotseling geld nodig heeft. Ook zijn er mensen in Nederland die anderen in het buitenland ondersteunen met een geldelijke bijdrage. Hoewel betalingsverkeer in ons land heel goed is geregeld, zijn er ook heel veel landen op de wereld waar mensen geen bankrekening hebben, of waar banken niet functioneren zoals hier. Maar hoe stuur je het geld dan naar het buitenland en wat is de goedkoopste manier als mensen in het buitenland geen bankrekening hebben? Small World en Western Union zijn daar voorbeelden van. En het loont om beide te vergelijken, want de koersen verschillen soms enorm. Een eigen systeem opzetten kan overigens ook heel goed werken en is veel goedkoper.

Geld per post naar het buitenland sturen

Natuurlijk kun je geld per post naar het buitenland sturen. Gewoon in een enveloppe. Maar de kans is groot dat dit geld niet aankomt. Zeker als het gaat om landen waar de armoede toch al groot is, is de kans op een succesvolle postbestelling klein (dat is postbestelling in veel landen toch sowieso al). Dus geld met de post versturen is niet een goede optie.

Geld overmaken per bank naar het buitenland

Geld kan dus beter overgemaakt worden per bank. Dit kan op verschillende manieren.
  1. Contant geld storten aan de balie van de bank en dan via een formulier aangeven voor wie het geld is, hoe het moet worden overgemaakt en waar het geld naar moet worden overgemaakt. Wie op die manier geld overmaakt, krijgt van de bank een stortingsbewijs.
  2. Zelf geld overmaken van bankrekeningnummer naar bankrekeningnummer. Binnen Europa is het heel eenvoudig om geld over te maken van de ene bankrekening naar de andere bankrekening. Daarvoor is dan wel het internationale bankrekeningnummer (IBAN) van degene die het geld krijgt nodig. Het International Bank Account Number (IBAN) identificeert de rekeninghouder, het land waarin hij is gevestigd en de bank waarbij hij is aangesloten. Door de IBAN kunnen banken betalingen volledig automatisch verwerken en hoeft iemand dus niet een hele waslijst met vragen in te vullen.

Waar vind je het IBAN en BIC nummer?

In Nederland staat zo’n IBAN nummer op elk rekeningafschrift, maar wie iemand anders het in het land van ontvangst niet, dan moet hij of zij dat even vragen bij zijn bank. Verder is voor het overmaken van geld binnen de EU de BIC-code nodig van de buitenlandse bank van de ontvanger. BIC is een Bank Identifier Code (BIC). Elke bank heeft zo’n code. Met deze code komen internationale betalingen terecht bij de bank van degene die het geld krijgt. De BIC wordt ook wel SWIFT adres of SWIFT code genoemd.

Extra kosten als er geen IBAN en BIC bekend zijn

Wie een overboeking wil doen naar landen binnen de Europese Economische Ruimte moet beschikken over een BIC en IBAN van degene waar het geld naartoe gaat. Dit is namelijk wettelijk verplicht. Is niet duidelijk wat de goede IBAN en BIC zijn, dan is die informatie alleen te krijgen via de bank van degene waar het geld heengaat. Wie geld wil overmaken, maar geen IBAN en BIC heeft, heeft grote kans dat de buitenlandse bank de opdracht weigert. Vaak gaat de opdracht dan terug, maar wordt er wel geld in rekening gebracht voor het werk dat is verzet.

Wat zijn de IBAN en BIC?

De IBAN en BIC zijn in Nederland te vinden op de afrekeningen van de rekeningen van mensen. Elke bank heeft daarvoor een eigen code. Bij de Rabobank begint bijvoorbeeld de BIC code met RABO, bij de ING begint de code met ING.

IBAN code

Een IBAN code is gebaseerd op het rekeningnummer van de rekeninghouder. Daar wordt een bankcode, een landencode en een controlegetal aan toegevoegd. Een voorbeeld van een goede IBAN-code is NL69INGB0001234567. De IBAN begint altijd met de landcode. Dat is NL. Daarna volgt een controlegetal en daarna wordt een bankcode genoemd. Daarna wordt het rekeningnummer genoemd. Als dit minder dan 10 getallen zijn worden er nullen aan de code toegevoegd.

Hoe lang doet een bankoverschrijving binnen de Europese Unie erover?

Wie een overschrijving doet naar een ander land binnen de Europese Unie kan er op rekenen dat het bedrag binnen 3 dagen verwerkt is. Als het geld wordt overgeschreven in euro’s dan mag de bank daar niet meer geld voor berekenen dan voor een gewone binnenlandse overschrijving.

Kosten van het overmaken van geld per bank naar het buitenland

Geld overmaken naar een land binnen de EU per bank kost net zoveel als een gewone overboeking binnen Nederland. Dat verschilt overigens per bank. Maar wie geld stuurt naar een land buiten de Europese Unie moet daar voor betalen. Dat kan voor rekening van degene komen die het geld stuurt en dat wordt aangeduid als “franco”. Wie de ontvanger laat betalen, maakt het geld "niet-franco" over. Is er heel snel geld nodig en is het dus een spoedopdracht dan worden ook daar weer extra kosten voor berekend.

Geld sturen naar iemand in het buitenland die geen bankrekening heeft: Western Union

Feit is dan wel dat niet iedereen in een ver vreemd land een bankrekening heeft. In dat geval is dat dus geen optie en kan beter voor bijvoorbeeld de diensten van Western Union of Small World worden gekozen. Deze bedrijven zorgen er voor dat mensen geld cash kunnen ophalen bij een kantoor. Zij moeten zich dan legitimeren en een nummer kunnen overhandigen van de transactie. Kloppen beide gegevens, dan krijgt de persoon in kwestie het geld direct mee als hij of zij daarvoor tekent. De zender krijgt dan via e-mail bericht dat het geld is opgehaald. Voor het versturen van geld naar het buitenland met Western Union worden kosten in rekening gebracht die hoger worden naarmate het bedrag ook hoger wordt dat verstuurd wordt. Bovendien is de koers altijd extreem laag. De zender betaalt dus veel, de ontvanger krijgt weinig. Op de site van western Union is direct te zien hoe hoog dat bedrag is. Om in aanmerking te komen voor een account moeten overigens wel de nodige papieren ingescand worden zoals een ID bewijs. Ook worden transacties gecheckt. Maakt iemand wel heel vaak geld over, dan wordt er vaak gekeken of er niet iets anders aan de hand is.

Geld versturen per Smallworld

Smallworld is een andere organisatie waarmee je geld naar het buitenland kunt versturen. Het versturen van geld kost ook geld, maar er zijn regelmatig acties waarbij het gratis is om geld te versturen. Bijvoorbeeld met de kers en met officële feestdagen in een bepaald land. Ook de eerste transactie die gemaakt wordt via Small World is gratis. Small World geeft bovendien een betere koers dan Western Union.

Zet zelf een systeem op

Reis je vaak af naar een land of heb je hulpprojecten ergens dan kan het ook lonen om zelf een systeem op te zetten. Met een website en een reisschema waarvoor mensen zich kunnen aanmelden, wordt gezorgd voor het meenemen van contant geld dat in het land zelf dan omgewisseld kan worden en dus een hogere koers geeft en waar geen kosten aan verbonden zijn. Een voorbeeld van zo'n systeem is bijvoorbeeld Gambia Transfer.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Western Union: Eenvoudig geld overmaken naar het buitenlandWestern Union: Eenvoudig geld overmaken naar het buitenlandMet Western Union kun je snel en eenvoudig geld overmaken naar iemand in het buitenland. Western Union heeft in bijna al…
Western Union: geld naar internationale rekening overmakenWestern Union: geld naar internationale rekening overmakenGeld overmaken moet altijd op een betrouwbare en veilige manier verlopen. Daartoe biedt Western Union reeds jaar en dag…
Geld overmaken naar ChinaGeld overmaken naar ChinaGeld overmaken naar China neemt fors toe want meer en meer goederen worden in China besteld. Denk bijvoorbeeld aan het i…
Erfenis - testament en wilsrechtenErfenis - testament en wilsrechtenBij het overlijden rijst de vraag wat de positie is van de langstlevende ten opzichte van de kinderen. Door hertrouwen v…
Bronnen en referenties
  • Sociaal Raadslieden
  • Western Union
  • ING
  • Gambia Transfer
  • Smallworld
Reactie

Frank, 26-07-2014
Voor mensen die zo goedkoop mogelijk geld willen overmaken naar het buitenland, kijk eens naar TransferWise. Ik maak nu al bijna 2 jaar gebruik van hun service en heb zodoende al heel wat geld bespaard op mijn overboekingen naar Engeland. Zij zijn goedkoper, sneller en transparanter dan je bank. Reactie infoteur, 27-07-2014
Ze zijn alleen niet werkzaam in alle landen. Dat is een probleem.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 13-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.