Tijdelijk contract loopt af: heb ik recht op WW?
Wanneer je je baan verliest dan heb je mogelijk recht op ww. Je moet dan wel aan een aantal eisen voldoen omtrent de je arbeidsverleden en de reden van het verlies van je baan. Heb je een tijdelijk contract, bijvoorbeeld voor de duur van een jaar of voor zes maanden en loopt dit af, dan kun je ook recht hebben op een ww uitkering. Ook hiervoor geldt dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om een uitkering te kunnen ontvangen. De duur hiervan is tenminste drie maanden.
Tijdelijk contract en recht op WW
Wanneer heb je recht op een ww uitkering?
Een
WW-uitkering is een uitkering die bestemd is voor mensen die hun baan verloren zijn en niet direct kunnen doorstromen naar een nieuw contract bij een andere werkgever. Dit lukt natuurlijk niet altijd, zeker niet wanneer er sprake is van een krappe arbeidsmarkt. Er zijn echter wel een aantal eisen waaraan je moet voldoen vooraleer je recht hebt hebt op een ww-uitkering. Het gaat om de volgende eisen:
- Je bent werkloos geworden en hebt daarbij tenminste 5 werkuren per week verloren ten opzichte van de vorige situatie
- De uren die je bent verloren krijg je niet doorbetaald
- In de 36 weken voorafgaand aan het verlies van je baan heb je minstens 26 weken gewerkt
- Het is niet je eigen schuld dat je je baan bent kwijtgeraakt door bijvoorbeeld wangedrag of door zelf ontslag te hebben genomen
- Is er een nieuwe baan voor je beschikbaar ben je direct inzetbaar
- Je bent verzekerd voor de WW
Heb je ook recht op ww wanneer je tijdelijke contract afloopt?
Bij het vaststellen van je recht op WW wordt niet gekeken naar het type contract dat je had voor het verlies van je baan. Of dit een contract voor onbepaalde tijd was, een jaarcontract of een nog korter lopend contract maakt niets uit. De belangrijkste vraag is of je voldoet aan alle bovengenoemde voorwaarden. Voor mensen met een kortlopend tijdelijk contract is vooral de
26-weken-eis nogal eens een struikelblok. Wanneer je bijvoorbeeld een contract had voor vijf maanden (22 weken) en je hebt daarvoor tijden niet gewerkt, dan kom je niet aan het minimum van 26 weken waarin gewerkt moet zijn om recht te hebben op een ww-uitkering.
Er zijn gevallen waarin je ontslag niet direct verwijtbaar is maar waarbij de WW-uitkering toch geweigerd wordt. Dit kan gebeuren wanneer je recent een vast contract of een contract van lange duur hebt ingewisseld voor een tijdelijk contract en dit nu afloopt. Er kan dan gezegd worden dat het je eigen schuld is dat je werkloos geworden bent omdat je je vaste contract ook had kunnen houden maar er zelf voor hebt gekozen een risicovolle weg in te slaan. Ook kan er besloten worden om om die reden te korten op de duur van de uitkering.
Lopend contract maar toch werkloos
De situatie kan zich ook voordoen dat je feitelijk werkloos wordt terwijl je nog een lopend contract hebt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je een 0-urencontract hebt, er geen afspraken gemaakt zijn over het aantal te werken uren en je werkgever aangeeft dat hij (een bepaalde periode lang) geen werk meer voor je heeft. Ondanks dat je dus niet zonder contract zit heb je toch geen werk en ook geen inkomen. Voor het UWV maakt dit niet uit. Wanneer je minimaal vijf arbeidsuren per week verliest maak je al aanspraak op een ww-uitkering, mits je aan de overige voorwaarden voldoet.
Hoe lang duurt een ww-uitkering na een tijdelijk contract?
Hoe lang je recht kunt blijven houden op een WW-uitkering na het aflopen van een tijdelijk contract is grotendeels afhankelijk van de rest van je
arbeidsverleden. Een WW-uitkering duurt sowieso minimaal drie maanden. Je kunt dus in principe al drie maanden WW-uitkering ontvangen na zes maanden (26 weken) gewerkt te hebben. Dit kan vervolgens verlengd worden indien je voldoet aan de jaren-eis.
Heb je naast het uitgediende tijdelijk contract in de vijf jaren voorafgaand aan het aflopen hiervan tenminste vier jaar over tenminste 52 dagen loon ontvangen? Als dat het geval is dan voldoe je aan de jaren-eis en kan je uitkering langer dan drie maanden duren. Hiervoor wordt dan gekeken naar je arbeidsverleden. Voor elk jaar dat je gewerkt hebt krijg je een maand extra WW. Sinds 1 januari 2016 wordt de maximale duur van de WW afgebouwd van 38 maanden naar 24 maanden.
Lees verder