Waarom is innovatiebeleid noodzakelijk voor een land?

Waarom is innovatiebeleid noodzakelijk voor een land? Innovatie is de enige manier om omzet en winsten levendig te houden. Het is van belang dat ondernemers en bedrijven tijdig geld in ontwikkeling gaan investeren, zodat daarmee toekomstige afzet kan worden gegarandeerd. Bij het uitblijven daarvan snijdt een economie of land zich stevig in het eigen groei potentiaal. Waarom is het van groot belang dat op klein en landelijk niveau wordt geïnvesteerd in het algemene innovatiebeleid om zo een land draaiende te houden?

Innovatiebeleid noodzakelijk


Normaal doen ondernemingen mee

Investeringen voor toekomstige productafzet zijn van levensbelang voor iedere onderneming, zodat via innovatie nieuwe mogelijkheden en kansen worden gevonden. Het vormt de basis, waarmee meer economische ontwikkeling kan worden bereikt. In praktisch ieder vakgebied is het dus nodig om innoverend te zijn, zodat men concurrenten bijhoudt. Dit geldt zondermeer in het landsbelang en dus dient men ook op landelijk niveau een en ander stimuleren. De economie valt of staat middels tijdige investeringen in ontwikkelingen. Anders zullen anderen – lees andere landen – het voortouw overnemen.

Hoe werkt innovatiebeleid?

Indien men als onderneming of overheid een productieve toekomst wil hebben, dient men reeds in te spelen op mogelijk toekomstige afzet. Dat houdt in dat reeds eerder moet zijn geïnvesteerd in ontwikkelingen, zodat daar op een later moment van kan worden geprofileerd. Op ondernemingsniveau houdt het in dat men tijdens de werkelijke ontwikkeling van een idee relatief veel kosten moet maken om middels arbeid en know-how inzet een idee realiteit te laten worden. De kosten zijn dus relatief hoog, echter de opbrengsten kunnen ook hoog zijn. Zodra het nieuwe ontwikkelde product wordt geïntroduceerd kan niet de ontwikkelingsprijs worden gevraagd, echter een reële prijs om de afzetmarkt te kunnen penetreren. Daartoe worden dus lage prijzen toegepast, zodat de consument wordt getriggerd om te kopen en een groot marktaandeel kan worden bedongen. Daarnaast heeft de onderneming grote leer-voordelen aangaande de ontwikkelingsslag, waardoor men “grote” voorsprong heeft in de concurrentieslag met anderen.

Bij economische groei reeds investeren

Tijdige investering in ontwikkeling van onderwijs, onderzoek, bedrijfs- en productontwikkelingen vormen dus de basis van een gunstige marktwerking in de toekomst. "Investeer nu zorgt voor opbrengsten in de toekomst" is dus een belangrijke slogan om te houden. Om de tegenslagen van slechte cijfers op te kunnen vangen dient men inventief te zijn. Dat houdt in dat vooraf investeringen op dat gebied moeten zijn gedaan. Zodoende kan een winstgevende toekomst worden veilig gesteld. Het is dus noodzaak dat een bedrijf en een land bij economische vooruitgang reeds een aanzienlijk deel van de beschikbare middelen beschikbaar worden gesteld voor innovatie en ontwikkeling.

Invloed van economische neerval

Gaat het economisch minder met een bedrijf dan is het een rationeel besluit om minder tot geen geld meer uit te geven aan onderzoek. De balans van de onderneming laat het op een gegeven moment niet meer toe om teveel geld uit te geven. Dat is dus ook de reden, waarom investering in onderzoek gedurende een groeiende economie moeten worden gedaan. Dit is van invloed op micro- en macroniveau zoals bedrijven en het complete land.

Te laat gereageerd

Indien men investeringen voor ontwikkeling relatief laat heeft gedaan dan kan de onderneming of het land achter het net vissen. De opbrengsten zullen daarmee te laat komen en dus kan bij economische terugval geen profijt worden gehaald uit die investeringen. Toch zullen investeringen nuttig zijn, omdat daarmee een positieve toekomst wordt veiliggesteld. Het is daarbij de afweging of de te late investering wel of niet wordt doorgevoerd juist omdat er sprake is van economische tegenslag.

Overheidsbestedingen noodzakelijk

Om een land ondanks de tegenvallende economische resultaten toch goed te laten draaien dient tijdig geïnvesteerd te worden in ontwikkeling. Des te eerder een land aan het infuus voor ontwikkeling wordt gezet des te gunstiger het is voor de toekomst. Dat houdt in dat ondernemingen tijdig moeten investeren en daartoe moet het investeringsklimaat via overheidsbestedingen tijdens mindere tijden worden gestimuleerd. Daarmee kan een situatie worden gerealiseerd, waarbij vele bedrijven en het land in een gunstig investeringsklimaat terechtkomt. Daarmee kan de algehele economie een behoorlijke stimulans worden gegeven, zodat een slecht draaiend land een opleving kan doormaken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De reserves van een ondernemingReserves zijn ontvangsten of ingehouden bedragen wat boven de waarde van aandelen zijn, of als de activa een te hoge waa…
Duurzame ontwikkeling van vastgoedDuurzame ontwikkeling van vastgoedWanneer een bedrijf zich interesseert voor verduurzaming van de huisvesting, wil zij natuurlijk direct weten welke ingre…
Voor- en nadelen van investerenVoor- en nadelen van investerenInvesteren is belangrijk voor het succes van een onderneming, dit is basiskennis voor iedere ondernemer. Door te investe…
Micro-, Meso- en Macro-economieMicro-, Meso- en Macro-economieUitleg over de vraag: Wat is economie? In dit artikel het 7de antwoord: Economie is (oa) Micro economie, Macro economie…

Tijdelijk contract loopt af: heb ik recht op WW?Tijdelijk contract loopt af: heb ik recht op WW?Wanneer je je baan verliest dan heb je mogelijk recht op ww. Je moet dan wel aan een aantal eisen voldoen omtrent de je…
Energierekening omlaag brengenEnergierekening omlaag brengenHet maandelijkse voorschot aan de energiemaatschappij neemt een grote hap weg van het besteedbaar inkomen. Door te bespa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Woodsy, Rgbstock
  • Basisboek Markt- en Micro-economie, Van Gend en Van Bergeijk, Wolters-Noordhoff BV, 1997, Derde druk, Groningen.
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 15-10-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.