Wanneer kunt u woningrenovatie uitstellen en wanneer niet?

Wanneer kunt u woningrenovatie uitstellen en wanneer niet? Woningrenovatie is niet goedkoop en daarom stellen mensen het vaak wat langer uit dan wenselijk is. Vooral de renovatie van een huis op leeftijd kost altijd meer geld, dan u van tevoren denkt. De keuken is verouderd, evenals de apparatuur die erin zit. Het dak lekt soms en de schoorsteen heeft last van doorsijpelend regenwater. Het toilet en de badkamer zijn nodig aan renovatie toe en de ramen hebben wel HR glas, maar niet de nieuwste soort HR glas. Vaak is er echter te weinig geld om goed te renoveren en de banken geven niet gemakkelijk een tweede hypotheek of een verhoging van uw huidige hypotheek. Wanneer kunt u een renovatie uitstellen en wanneer nier niet? Welke renovaties zijn echt noodzakelijk en welke kunt u gerust nog even laten wachten?

Een goede woningrenovatie kost altijd geld

Er zijn renovatieklussen die noodzakelijk zijn, maar ook klussen die nog wel even kunnen wachten of die met weinig kosten geklaard kunnen worden. Een verouderd toilet is geen drama, als het maar schoon is. Een oude badkamer kan nog goede diensten leveren. Een keuken, waar alleen de scharnieren van de deurtjes niet goed meer werken, is al snel geholpen met een stel nieuwe scharnieren. Die kunnen vaak nog bij de fabrikant of de importeur besteld worden. Op die manier hoeft een renovatie niet altijd duur te worden.

Wanneer u krap bij kas bent, alleen het noodzakelijke renoveren

Wie plotseling wat minder goed bij kas is, laat de bovenstaande renovatieprojecten met een gerust hart links liggen. Dat is ook geen probleem. Een probleem wordt het pas als men de noodzakelijke renovatieprojecten gaat uitstellen, waardoor er in de loop van maanden of jaren meer schade gaat ontstaan. Dan is het niet verstandig om de renovatie van dat onderdeel uit te stellen.

Een water doorlatende schoorsteen op het dak van uw huis

Na verloop van tijd kan het metselwerk van een wat oudere schoorsteen water doorlaten, waardoor het metselwerk zelf sterk achteruit gaat en er eventueel zelfs een waterlekkage naar de zolder kan ontstaan. In dat geval moet er nodig wat aan gedaan worden. U kunt de schoorsteen dan laten afbreken en compleet opnieuw laten opmetselen, maar dat kost veel geld. Er moeten dan behalve de nieuwe bouwmaterialen voor de schoorsteen immers ook veiligheidsmaatregelen genomen worden in de vorm van een hekwerk om de werkplek en er moet een lift gezet worden om aan- en afvoer van het materiaal te regelen.

Impregneren kan ook, maar houdt minder lang

U kunt het ook goedkoper regelen door de schoorsteen bijvoorbeeld te laten impregneren. Daarbij wordt de hele schoorsteen behandeld met een waterafstotend materiaal. Dat helpt natuurlijk niet eeuwig, maar het lekt dan echt niet meer en u bent voorlopig geholpen. Impregneren helpt altijd een aantal jaren (vaak meer dan de 4 jaren die de leverancier aangeeft) en is stukken goedkoper. Hebt u nu geen geld om de schoorsteen te laten vervangen, dan is dit een goede tweede keus.

Wanneer kunt u de renovatie van het dak beter niet uitstellen

Het dak is een van de belangrijkste onderdelen van uw huis. Het vernieuwen van een dak is duur en kost altijd een aantal duizenden. Gaat het alleen om de isolatie van een oud dak, maar lekt er nog niets, zet dan zelf isolatie aan de binnenkant van het dak vast, of leg isolatie op de zoldervloer en laat het dak verder met rust.

Vernieuw een versleten dak

Lekt het dak en is het echt versleten, dan moet het vernieuwd worden, want hoe meer lekken er in de loop van de tijd gedicht moeten worden, des te meer waterschade heeft u. Uw huis wordt daardoor steeds minder waard. Al dat dichtmaken van de diverse lekken kost immers ook elke keer weer opnieuw geld. Het uitstellen van deze renovatie kost dan op den duur meer dan het vervangen.

De goedkoopste dakdekker is niet altijd de beste

Neem ook niet meteen de goedkoopste dakdekker, maar vraag familieleden en vrienden naar ervaringen met een goede dakdekker. Vraag daarna die dakdekker naar zijn voorgaande projecten en ga daar eens kijken. Praat ook met de klanten die in dat huis wonen. Een nieuw dak kost immers een hoop geld en u mag dan best wat voorzichtig te werk gaan. Een goedkope dakdekker is dan niet altijd de beste. Als het dak nadien blijkt te lekken, hebt u er soms meer werk en kosten aan, dan wanneer u de duurdere variant gekozen had.

Let op de compleetheid van de offerte

Vraag prijzen op bij diverse dakdekkers en vergelijk de offertes. Ligt een offerte duizend of meer lager dan de andere offertes, bekijk dan de werkzaamheden. Vaak laten dakdekkers bijbehorende werkzaamheden buiten de prijs van de offerte, maar geven daar naderhand een meerwerk rekening voor. U betaalt dan aan het eind van de rit vaak zelfs meer dan bij de duurdere dakdekkers, die vaak wel die werkzaamheden al meegerekend hadden.

Scheuren in de muren van het huis

Bijna elk huis heeft scheurtjes, want bijna elk huis “werkt”. Aan gewone scheurtjes hoeft u niets te doen. U smeert ze dicht met een flexibele dichting en dat was het dan. Als de grond onder uw huis echter niet stabiel is en de scheur in een muur steeds breder en dieper wordt, moeten er echter wel degelijk maatregelen genomen worden, anders kan het huis in de loop van de tijd onbetrouwbaar en onbewoonbaar worden.

Een constructeur kan zeggen of het erg is of niet

Vertrouwt u het niet, laat er dan even een constructeur naar kijken. Die kan u precies vertellen of de scheur gevaarlijk is, of niet. Constructeurs hebben ook mogelijkheden om te meten of een scheur op termijn groter wordt of niet. Dat is immers met het blote oog niet altijd te zien.

Renovatie en tegelijk ook meer moderniseren

Het renoveren om te moderniseren gebeurt tegenwoordig nog steeds. Dat doet men meestal alleen met geld dat men van het maandinkomen over kan houden. De banken zijn niet meer zo scheutig met het verhogen van de hypotheek of met een extra lening voor een verbouwing. Het is dan ook verstandig om eerst te zorgen voor voldoende financiën voordat u met een modernisering van uw woning begint.

Zorg altijd vooraf voor voldoende geld

Soms geeft men al een opdracht uit handen en gaat men daarna pas zoeken naar geld, maar dan zit diegene wel al aan de opdracht vast, terwijl hij naderhand het geld niet heeft om de factuur van de aannemer of dakdekker te betalen. Ook als u er een kleine hypotheek voor wilt aanvragen, of uw huidige hypotheek wilt verhogen, is het verstandiger om eerst daarop te wachten. Stel dat de bank dwars gaat liggen en de hypotheek niet geregeld wordt, dan zit u in de problemen.

Kijk uit met renoveren

Een oude oprit, een oude tuin inrichting of een oud terras kan gerust een jaartje of twee langer blijven liggen. Uw huis wordt er niet slechter van als u deze niet meteen vernieuwt. Oude opritten kunnen zelfs heel charmant overkomen. Omhoog gekomen tegels of stenen zijn vaak snel eruit te halen en opnieuw gelijk te leggen. Er moet immers niemand over kunnen struikelen.

Gratis stenen voor een oprit

Overigens kunt u soms heel goedkoop of zelfs gratis aan stenen komen op Marktplaats of bij een firma die nieuwe opritten legt. Mensen die een nieuwe oprit leggen moeten de oude stenen daarvan anders naar een recycling bedrijf brengen en ook dat kost immers geld. Vaak zijn ze blij dat ze zonder kosten van hun oude stenen af zijn. Na een goede schoonmaakbeurt zijn de stenen vaak niet van nieuw te onderscheiden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verbouwingskosten en hypotheekVerbouwingskosten en hypotheekEen nieuwe woning kopen is in 2021 vaak duurder dan kosten van de verbouwing van een bestaand huis. Ook als het gaat om…
Hypotheek als verbouwingshypotheekHypotheek als verbouwingshypotheekDe financiering van een verbouwing of klussen aan de woning vraagt om een verbouwingshypotheek tegen lage tarieven of (o…
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…

Leefpatroon en financiën anders bekekenLeefpatroon en financiën anders bekekenVeel mensen hebben er niets meer, of zeggen er niets mee te hebben … luxe en geld! Toch willen we allemaal genoeg geld h…
Tegels en stenen kopen tegen een goede prijsTegels en stenen kopen tegen een goede prijsTegels en stenen zijn onmisbaar bij de bouw of het verbouwen van een huis, en bij het leggen van een terras op oprit. De…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 26-03-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.