Tegels en stenen kopen tegen een goede prijs

Tegels en stenen kopen tegen een goede prijs Tegels en stenen zijn onmisbaar bij de bouw of het verbouwen van een huis, en bij het leggen van een terras op oprit. De keuze van de materialen hangt af van het doel, waar ze voor gebruikt worden, de eisen die eraan gesteld worden en van de prijs die de verkoper daarvoor vraagt. Wie zich de tijd gunt om te zoeken en goed rond te kijken bij de bouwmarkten, de groothandels en op internet, kan soms heel voordelig terecht komen. Soms kunt u tegels en stenen zelfs gratis krijgen van anderen die zelf verbouwen en hun oudere materiaal gratis laten ophalen. Dat wil niet zeggen dat het altijd oude materialen zijn. Denk bijvoorbeeld aan mensen die net een ander huis gekocht hebben en een andere oprit willen dan hun voorganger, die zijn oprit net nieuw had liggen.

Eerst weten welke tegels en stenen u wilt gebruiken

Voor elk doel zijn andere tegels nodig. Tegels voor in huis moeten aan andere condities voldoen dan tegels voor het terras of de oprit. Vloertegels moeten meer kunnen verdragen dan wandtegels en hebben vaak ook ander maten. Wandtegels hebben immers niet zoveel te verduren.

Vloertegels voor in huis zorgvuldig kiezen

Vloertegels moeten door en door van dezelfde kleur zijn. Veel vloertegels zijn bovenop geprint met een bepaalde kleur en/of reliëf, maar de rest van de tegel heeft dan de gewone aardkleur. De kleur van gebakken klei dus. Als er later iets op valt en er zit een scheurtje in of er breekt een stukje uit, mag er geen kleurverschil te zien zijn.

Zijkanten en achterkant van de tegels bekijken op kleurverschil

Kijk daarom altijd aan de zijkant en de achterkant van de vloertegel of deze door en door dezelfde kleur heeft. Is de tegel aan de achterkant rood, dan is deze niet door en door, maar is de kleur erop gezet en vallen beschadigingen later meer op. Is er een stukje uitgesprongen dan ziet u het rood van de gebakken klei eronder.

Gladde vloertegels zijn vaak niet praktisch

Gladde vloertegels kunnen erg mooi zijn, maar zijn niet echt praktisch. Bedenk dat u op een gladde vloer die nat is sneller zult uitglijden, dan op een iets stroeve vloer. Op een gladde vloer ziet u bovendien meestal elk vuiltje of draadje meteen liggen. Dat is niet prettig als u van plan bent om niet dagelijks te stofzuigen of te dweilen. Bedenk goed waar de tegel voor bestemd is.

Houd rekening met het schoonhouden van de tegels

Een mooie witte tegel voor de vloer van de gang kan prachtig bij de rest passen, maar kan tevens voor jarenlange overlast zorgen, want u ziet er elk streepje vuil op. De gang heeft immers een directe verbinding met buiten en ook een droogloop mat houdt niet alles tegen. Bij regenweer kunt u er met de dweil in de aanslag staan, zeker als u kinderen hebt.

Wandtegels hoeven geen zware belasting uit te staan

Ook wandtegels zijn er tegenwoordig in allerlei kleuren en maten. Let bij wandtegels vooral op de kanten, waarmee ze op elkaar moeten aansluiten. Wandtegels met een afgeronde kant zijn voor de tegelzetter gemakkelijker te verwerken dan wandtegels met een rechte, hoekige kant.

Lastig met schoonmaken

Bij de laatste zal elke millimeter verschil in hoogte meteen te merken zijn als u de wand moet schoonmaken. Neem u voor een badkamer effen en gladde wandtegels, dan ziet u daar straks elke druppel op. Iets structuur of een iets gewolkt oppervlak is daarvoor soms beter.

Goede buitentegels en stenen kopen

Terras en oprit mogen niet direct glad worden bij regenweer. Gladde tegels en stenen voor buiten zijn daarom niet aan te raden. Kies voor stenen en tegels die bovendien een toplaag hebben, waardoor ze niet al te snel groen worden. Helemaal te voorkomen is dat echter niet, want ook die tegels slijten en worden na verloop van tijd even groen als andere buitentegels.

Zoek ook naar gratis aangeboden tegels voor een oprit

Is het budget een beetje te krap dan kunt u ook via internet zoeken naar gratis aangeboden stenen van een oprit die vernieuwd wordt. Die stenen mankeren meestal weinig of niets en zijn alleen vuil. Na een behandeling zijn ze weer netjes. Vaak moet u die stenen dan wel zelf ophalen en leggen, maar dan hebt u er alleen werk en verder geen kosten aan.

Eerste en tweede keus tegels verschillen in prijs

Voor plaatsen die niet direct in het woongedeelte liggen, kunt u vaak ook tweede keus tegels gebruiken. Die zijn soms wat minder mooi en kunnen zo hier en daar een oneffenheid hebben, maar voor een garage of keldervloer is dat vaak niet erg.

Waar gaat u naar tegels en stenen zoeken?

Gun u de tijd en maak er geen haastklus van. Hebt u slechts een kleine hoeveelheid tegels nodig voor de verbouwing van een toilet of douche, kijk dan eerst eens op Marktplaats. Regelmatig staan daar kleinere hoeveelheden nieuwe tegels te koop. Sommige mensen kopen bijvoorbeeld wandtegels die naderhand toch niet zo bij hun vloertegels blijken te passen, of omgekeerd. U kunt daar uw voordeel mee doen. Soms worden er tegels aangeboden die niet door en door van een kleur zijn. Voor een garage of voor een keldervloer kunt u die echter best gebruiken.

Veilingen van tegels en stenen op internet

Op internet worden veilingen gehouden. Niet alleen voor tegels en andere bouwmaterialen, maar u kunt er bijna alles vinden, zoals laminaat, bouwmaterialen en zelfs meubels, lampen en sanitair. Vaak gaat het om restpartijen, maar er worden ook veilingen gehouden met materialen van zaken die failliet gegaan zijn. Nieuw materiaal dat voor minder dan de eigenlijke verkoopwaarde verkocht wordt.

Pas op met het bieden

Stel wel van tevoren een eindprijs vast, zodat u niet mee blijft bieden als er meer geboden wordt dan u van plan was eraan uit te geven. Het bieden op internetveilingen kan verslavend zijn, maar houd uw verstand erbij. Het is immers niet de bedoeling dat u naderhand meer betaald hebt, dan u van tevoren van plan was. Bedenk ook dat u achteraf de veilingkosten erbij moet tellen en misschien ook de benzine of de prijs van de huur van een busje als u het materiaal ter plekke op moet halen.

Zoeken naar aanbiedingen van tegels en stenen

Zoek ook eens naar outlet zaken voor bouwmaterialen. Aanbiedingen daarvan zijn eveneens vaak goedkoper dan bij de tegelhandel bij u in de buurt. Kijk dan wel naar de kosten van het vervoer, want die moeten natuurlijk bij de prijs opgeteld worden.
Gaat u toch liever naar een tegelhandel bij u in de buurt, beding dan altijd korting. Slaap er bovendien een nachtje over en vergelijk het product (dat immers altijd een naam heeft en een fabrikant) met de prijzen daarvoor op internet.

Tegels en stenen via de aannemer kopen

Aannemers die opritten leggen en badkamers verbouwen doen u vaak een aantrekkelijk aanbod. Ze vertellen graag dat ze bij de ene of andere groothandel korting krijgen die ze dan aan u doorgeven. Wees hier niet te snel met beslissen en zoek op internet de naam van de steen of tegel en/of de leverancier ervan eens op internet. Soms klopt de prijs, soms ook niet. In dat laatste geval kunt u beter zelf uw materialen bestellen. Vaak rekent de aannemer er immers nog een winstmarge bij.

Tegels en stenen zijn duur

Het loont de moeite om er even voor rond te kijken en niet al te snel te beslissen. Neem niet te snel een beslissing. Op die manier hebt u straks tegels en stenen naar uw zin. Dat is belangrijk,omdat u er vaak jarenlang tegenaan moet kijken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vloertegels meestal decoratieve functieVloertegels meestal decoratieve functieEen vloertegel is een stuk materiaal dat verschillende functies kan hebben. Hij kan dienen als bescherming van de vloer…
Asbest in kunststof vloertegelsAsbest in kunststof vloertegelsKunststof vloertegels zijn na de tweede wereldoorlog veelvuldig als vloerafwerking toegepast in Nederlandse gebouwen. Ze…

Wanneer kunt u woningrenovatie uitstellen en wanneer niet?Wanneer kunt u woningrenovatie uitstellen en wanneer niet?Woningrenovatie is niet goedkoop en daarom stellen mensen het vaak wat langer uit dan wenselijk is. Vooral de renovatie…
Problemen kamerverhuur bij woningverkoopProblemen kamerverhuur bij woningverkoopExtra inkomsten genereren middels de verhuur van een kamer werkt zeer goed en velen in het land profiteren ervan. Men ka…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.