Leefpatroon en financiën anders bekeken

Leefpatroon en financiën anders bekeken Veel mensen hebben er niets meer, of zeggen er niets mee te hebben … luxe en geld! Toch willen we allemaal genoeg geld hebben om (luxe) van te kunnen leven. Alleen is dan de vraag, wanneer heb je genoeg geld om (luxe) van te leven en is genoeg ooit genoeg?

Ieder zijn comfort

Voor veel mensen geldt dat “genoeg” geld hebben, gerelateerd wordt aan het comfort wat men voor ogen heeft om prettig te leven. Echter, dit levert nog niets concreets op, want ieder heeft zo zijn eigen normen van “comfort” en “prettig leven”. Daarnaast speelt het verleggen van de (luxe) grens bij veel mensen een rol, dit is inherent aan de mens.
Verzamelen van geld om de mate van comfort/luxe te verleggen. Mensen willen meer, want de woning wordt al snel ingeruild om groter en luxer te gaan wonen. De zomervakantie is niet meer genoeg en er moet ook een wintersportvakantie zijn en bij voorkeur ook nog even lekker kort iets in het voor- en najaar. Tenslotte mag het kinderen aan niets ontbreken en wordt er veel geld uitgegeven aan kleding, hobby’s en gadgets.

Back to basic

Er is niets mis met luxe, maar waar menigeen meer dan ooit op het geld moet letten, kan het geen kwaad de gedachten rond wat je denkt nodig te hebben eens een moment los te laten. Probeer boven de materie te hangen en objectief te bekijken wat je werkelijk nodig hebt om een goed en gelukkig leven te hebben.
Terug naar de basis wil zeggen bekijken wat je werkelijk nodig hebt, waarbij het voor zich spreekt dat we gezondheid bovenaan de lijst hebben staan. Helaas hebben dat aspect maar deels zelf in de hand. Verder is het hebben van een normaal onderdak van belang en moet er voldoende geld zijn om eten te kopen.
Echter, als we deze twee basisbehoeften nader bekijken, is er al reden tot verschillende opvattingen. Wonen is immers voor de een een ruimte om te leven, eten, slapen en wassen en de ander ziet in wonen een luxe oord wat aan alle moderne behoeften voldoet en alles waar daar tussen zit. Dit geldt ook voor wat kinderen nodig hebben, want kinderen hebben behalve liefde en aandacht, een gezond eet- en leefpatroon, voldoende kleding en kans tot ontwikkeling/ontplooiing nodig. Als je al deze aspecten optelt, hoeft dit niet veel geld te kosten. Maar ook hiervoor geldt dat we het zo duur en goedkoop kunnen maken als we zelf willen.

Bron: Jill111, PixabayBron: Jill111, Pixabay

Levensvragen

Ga zo alle facetten van je leven af om te bezien in hoeverre je ook echt nodig hebt, wat je denkt nodig te hebben. Daarmee niet gezegd dat je in tijd achteruit moet, maar stel jezelf een aantal vragen om een beeld te krijgen. Denk hierbij aan:
  • Internet hebben prima is, maar is die tweede computer, laptop en/of tablet eigenlijk wel nodig?
  • Wil je altijd bereikbaar zijn is de mobiele telefoon prima, maar moet er ieder jaar een nieuwe en luxere komen?
  • Vakantie om weer even de klokken gelijk te zetten en bij te tanken is goed, maar zijn er twee, drie of meer vakanties nodig om dit voor elkaar te krijgen?
  • Nieuwe kleding kopen is altijd leuk, maar heb je die zoveelste broek, jas of schoenen nodig om er netjes bij te lopen?
  • Lekker eten is belangrijk, maar bekijk eens wat je nodig hebt om aan je dagelijkse portie vitamines en mineralen te komen. Staat dit in verhouding met die volle boodschappentassen die je uit de supermarkt meeneemt?
Zo zijn er nog wel meer vragen te stellen in dit kader. Overigens is het gemakkelijkst en minst ingrijpend als je redenen bedenkt waarom je het bovenstaande bevestigd. Maar dat wil ook direct zeggen dat het geen zin heeft deze exercitie door te nemen. Accepteren van je huidige situatie is ook prima en onderneem een dergelijke actie als je echt wilt veranderen.

Eigenwaarde

Sommige mensen zullen bestrijden dat eigenwaarde in dit artikel hoort, maar er is wel degelijk een deel van de mensen die de eigenwaarde uit een grote woning, auto en/of dure kleding en sieraden haalt. Als je van luxe houdt en je kunt het je op een eerlijke manier veroorloven, dan is dat een vrijwillige keuze van iemand, waarbij nog steeds de eigenwaarde of het ontbreken daarvan, een rol kan spelen. Echter, als het materiële bezit je eigenwaarde opstuwt, is het van belang te kijken waarom je die eigenwaarde niet uit jezelf haalt. Enerzijds om te beseffen dat eigenwaarde in de mens zit en anderzijds om het kostenplaatje van deze dure vorm van eigenwaarde.
Bovendien en dat is niet het minste probleem, mensen die waarde aan een persoon toekennen omdat hij of zij een enorm huis heeft of een peperdure auto, snappen het zelf niet helemaal en/of hebben zeer waarschijnlijk een probleem met hun eigenwaarde. Waarbij eigenwaarde niet met gunnen verwart moet worden.

Handelen

Als je zover bent om eens te kijken naar die levensvragen en er actie op te nemen, doe dit dan bewust en ervaar wat het met je doet. Beseffen dat echt gelukkig zijn ook zonder allerlei luxe zaken gerealiseerd kan worden, is voor veel mensen bevrijdend.
Een extra aspect is de ballast die wegvalt vanwege het niet meer continu gestrest bezig te zijn om maar genoeg geld binnen te brengen. Hoe het ook zij, het leefpatroon en de financiën eens van een andere kant te bekijken, kan nooit kwaad.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eigenwaarde: waardeer jezelf!Eigenwaarde: waardeer jezelf!Het gevoel van eigenwaarde kan je leven maken of breken. Ben jij tevreden met jezelf? Hoe groot is jou eigenwaarde? Hoe…
Het fenomeen eigenwaardeHet fenomeen eigenwaardeOver eigenwaarde horen we steeds meer, het belang en waarom we eigenwaarde ook vaak foutief beoordelen. Maar als je het…
Maakt geld de mens gelukkig?Maakt geld de mens gelukkig?Je kunt er niet omheen, geld is belangrijk in het leven. Waar sommige mensen aangeven wel degelijk gelukkig(er) te worde…
Wat wil ik? Ken jezelf!Wat wil ik? Ken jezelf!Wat wil ik? Hoe word ik gelukkig? Hoe kan ik leven met passie? Welke persoonlijke ontwikkeling moet ik doormaken om gelu…

Simpele tips om makkelijk geld te besparenSimpele tips om makkelijk geld te besparenDe kinderen hebben een nieuwe jas nodig. Of schoolboeken. De wasmachine is kapot en de auto moet ook nodig naar de garag…
Wanneer kunt u woningrenovatie uitstellen en wanneer niet?Wanneer kunt u woningrenovatie uitstellen en wanneer niet?Woningrenovatie is niet goedkoop en daarom stellen mensen het vaak wat langer uit dan wenselijk is. Vooral de renovatie…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.