Afgestudeerd en werkloos: uitkering aanvragen?

Afgestudeerd en werkloos: uitkering aanvragen? Je bent net afgestudeerd aan de universiteit, het hbo of een mbo en bent werkloos, het is voor veel jongeren de harde realiteit anno 2020. Maar je hebt wel geld nodig om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Een belangrijke vraag bij velen is dan ook: als ik na mijn afstuderen geen baan kan vinden, heb ik dan recht op een uitkering zoals WW of bijstand? In 2020 komt daar extra onzekerheid bij omdat de corona-crisis voor economische achteruitgang zorgt, bedrijven failliet gaan en de werkloosheid oploopt.

Afgestudeerd en werkloos


Na behalen van het diploma wacht de werkloosheid

Het behalen van een bachelor, master of ander diploma van een beroepsopleiding in het MBO is natuurlijk een mooie gebeurtenis. Maar het is ook een grote omslag, van de universiteit, HBO of MBO de arbeidsmarkt op en op zoek naar werk. In tijden van crisis is dat niet altijd makkelijk, zeker niet wanneer je een opleiding hebt gevolgd als communicatie adviseur, natuurkundige of vertaler. Wat meer kans heb je wanneer je bent opgeleid tot verpleegkundige, ICT-er of technicus met een gewilde specialisatie. Maar wat doe je wanneer je geen werk kunt vinden en de kosten van de huur en dagelijkse boodschappen hoger en hoger oplopen? Steeds meer werkloze jongeren gaan op zoek naar de mogelijkheden om een uitkering aan te vragen.

De WW-uitkering

Een WW-uitkering is bestemd voor mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt en op zoek moeten naar een nieuwe. Dit impliceert dus dat je daarvoor wel hebt gewerkt. Er zijn een aantal eisen waaraan moet worden voldaan om recht te hebben op dit type uitkering:
  • Je bent werkloos geworden en hebt daarbij tenminste 5 werkuren per week verloren ten opzichte van de vorige situatie
  • Je krijgt de uren die je bent verloren niet doorbetaald door je baas
  • Je kunt direct beginnen wanneer er een nieuwe baan voor je beschikbaar komt
  • Je hebt in de 36 weken voorafgaand aan de aanvang van je werkloosheid tenminste 26 weken gewerkt
  • Je werkloosheid is niet verwijtbaar, dat wil zeggen je hebt niet zelf ontslag genomen en het is niet het gevolg van misdraging of het plegen van een strafbaar feit
  • Je bent verzekerd voor de WW
De hoogte van de uitkering is vervolgens weer afhankelijk van jouw persoonlijke arbeidsverleden en laatst verdiende salaris.

De meeste studenten die net afgestudeerd zijn en op dat moment geconfronteerd worden met hun status als werkloze zullen niet aan de bovengenoemde voorwaarden voldoen. Alleen wanneer je tijdens je studie veel hebt gewerkt en je dienstverband toevalligerwijs rondom je afstuderen wordt ontbonden door je werkgever zul je in deze categorie vallen. Meestal hebben pas-afgestudeerden echter geen arbeidsverleden van tenminste 36 weken. Hiermee kan dus worden geconcludeerd dat pas-afgestudeerden die werkloos zijn niet in aanmerking komen voor het aanvragen van een WW-uitkering.

De bijstand (WWB)

Het idee achter de bijstand of WWB is dat wanneer het iemand niet lukt om op eigen kracht aan een zelfstandig inkomen te komen - door middel van het uitvoeren van betaald werk - er aanspraak gemaakt kan worden op hulp van de gemeente. Deze bijstand is niet alleen een bedrag dat maandelijks op je bankrekening wordt bijgeschreven. Je moet het meer zien als hulp bij het vinden van werk. Lukt het niet om je aan betaald werk te vinden, dan krijg je een uitkering. De voorwaarden waaraan je moet voldoen om aanspraak te maken op een bijstandsuitkering zijn de volgende:
  • Je bent minstens 18 jaar oud
  • Je inkomen aangevuld met je eigen vermogen is te weinig om van te leven
  • Je hebt geen recht op een andere uitkering zoals de WW, WAO, AOW of WAJONG
Het spreekt voor zich dat je rechtmatig in Nederland moet verblijven en je niet gedetineerd mag zijn.

Het is vooral de eis dat je eigen vermogen een bepaald maximum niet mag overstijgen die het uitvragen van de bijstand lastig maken voor mensen die net het hbo of de universiteit hebben verlaten. Het maximum eigen vermogen voor een alleenstaande is in dit geval vastgesteld op € 5.685 euro. Bezit je meer dan dat bedrag, dan wordt je gedwongen om eerst je eigen vermogen 'op te eten' alvorens door de gemeente ondersteund te kunnen worden.

Wanneer je jonger bent dan 27 jaar dan moet je je bovendien aanmelden bij UWV WERKbedrijf en vier weken lang eerst actief op zoek gaan naar werk of een aanvullende opleiding. In die periode van vier weken krijg je nog geen uitkering. Wordt in deze periode geen oplossing gevonden, dan verwijst het UWV je door naar de gemeente en zullen je daar een intakegesprek krijgen waarin afspraken met je gemaakt worden en je helemaal in de molen komt.

Wet investeren in jongeren (WIJ)

Wie de ontwikkelen de afgelopen jaren in de gaten heeft gehouden zal misschien op zoek zijn gegaan naar informatie over de Wet investeren in jongeren (WIJ). Dit was een in 2009 in werking getreden wet die jongeren onder de 27 moest helpen aan werk of een uitkering. Gemeenten moesten jongeren dan werk, scholing of een combinatie van werk en opleiding bieden. Zodoende zou de behoefte aan een uitkering moeten verdwijnen wanneer deze vervangen kon worden door een salaris. Per 1 januari 2012 is deze wet afgeschaft. Jongeren die in het traject zaten kregen hierdoor recht op een bijstandsuitkering, voor nieuwe werklozen is dit traject niet meer open.

Lees verder

© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wet Investeren in JongerenAls je werkloos raakt buiten je eigen schuld om is het verstandig om een uitkering aan te vragen. Als je jonger bent dan…
Voor de tweede keer WW: duur en hoogte uitkeringVoor de tweede keer WW: duur en hoogte uitkeringStel je hebt over een bepaalde periode een WW-uitkering ontvangen omdat je werkloos bent geraakt. Ondertussen heb je wee…
Boven de veertig en werkeloosBoven de veertig en werkeloosWanneer je ouder dan veertig bent en werkeloos, is solliciteren een vervelende bezigheid. Vanwege je leeftijd wordt je a…
WW-uitkering en passende arbeidWW-uitkering en passende arbeidEen WW-uitkering wordt verstrekt op voorwaarde dat degene die de uitkering krijgt ook passende arbeid accepteert. Mensen…

De pensioenproblematiek in BelgiëDe pensioenproblematiek in BelgiëHet is een onderwerp dat bijna dagelijks in de media verschijnt. Toch blijkt dat de meeste mensen hun pensioen overschat…
Hoe hoog wordt mijn WW-uitkering?Hoe hoog wordt mijn WW-uitkering?Bij onvrijwillige werkloosheid hebt u onder voorwaarden recht op een WW-uitkering. De hoogte van het bedrag is afhankeli…
Reacties

Anoe, 08-12-2015
Hoi,

Ik had een vraagje ik ben 20 jaar oud en heb in juli mijn MBO diploma gehaald. Ik woon samen met mijn vriend (die zit in de zelfde situatie, hij is alleen 22). We komen nu al 6 maanden rond door te lenen… maar dat is niet wat we willen. Ik ben in die 6 maanden ook opzoek naar een baan, maar heb er nog geen succes in gevonden. Voor welke uitkering zouden wij in aanmerking kunnen komen?

Gr. Reactie infoteur, 08-12-2015
Hallo Anoe,

Als jullie beide geen enkel inkomen hebben en ook aan de andere vereisten voldoen (verblijfsvergunning, minder dan € 11.790 euro eigen vermogen bij elkaar, geen recht op een andere uitkering en bereidwilligheid deel te nemen aan werktrajecten van de gemeente) dan komen jullie in aanmerking voor een bijstandsuitkering.

Groet,
Dessal

Jack, 09-11-2015
Mijn zoon is in juli van het mbo gekomen en zijn diploma gehaald. Nu is hij in september 22 geworden. Hij werkt ook vanaf september fulltime voor een uitzendbureau. In december houd dit werk waarschijnlijk op. Hij woont bij ons thuis. Op welke uitkering heeft hij recht op? Reactie infoteur, 09-11-2015
Hoi Jack,

Als je zoon in de 36 weken voordat hij werkloos wordt in ieder geval 26 weken gewerkt heeft en hij tevens aan de overige voorwaarden voldoet dan heeft hij recht op een ww-uitkering. Dit is dan in ieder geval voor drie maanden. Afhankelijk van zijn arbeidsverleden kan het nog langer zijn. Als thuiswonende heeft hij waarschijnlijk geen recht op een bijstandsuitkering, want hiervoor wordt uw inkomen en dat van uw eventuele partner ook meegerekend. Tevens wordt er dan gekeken naar het eigen vermogen.

Mvg,
Dessal

Sophie, 07-09-2015
Hallo,
Ik ben afgelopen juli afgestudeerd voor een MBO opleiding. Ben momenteel op zoek naar een fulltime baan. Ik vroeg me af of het mogelijk is om een uitkering aan te vragen? Ik woon nog thuis bij mijn moeder, wat ik mij ook afvroeg, als ik een uitkering aanvraag heeft dit dan gevolgen voor de toeslagen van mijn moeder? Reactie infoteur, 07-09-2015
Hallo Sophie,

Als je aan de voorwaarden voldoet kun je een bijstandsuitkering aanvragen, maar het inkomen van je moeder wordt dan meegenomen. Het is dan dus niet aannemelijk dat je onder het minimuminkomen en vermogen blijft dat vereist is voor recht op een bijstandsuitkering. Dit komt omdat de bijstand bedoeld is voor mensen die zonder niet zouden kunnen overleven.

Groet,
Dessal

Monique, 07-09-2015
Mijn dochter is in juli 2015 afgestudeerd voor een HBO-opleiding en is in september begonnen aan een parttime pre-master opleiding (20 uur per week). Daarnast wil ze parttime werken, maar kan vooralsnog geen baan vinden. Ze krijgt geen studiefinanciering meer. Heeft ze recht op een uitkering? Reactie infoteur, 07-09-2015
Hallo Monique,

Als zij zelfstandig woont (het inkomen van huisgenoten telt immers ook mee), ze ook niet meer kan lenen bij DUO omdat ze al meer dan 10 jaar studeert en aan de overige voorwaarden voldoet kan zij een bijstandsuitkering aanvragen. Ze moet dan echter fulltime beschikbaar zijn voor werk en ook elke baan die de gemeente aanbiedt accepteren. Dit zou dus eventueel allen mogelijk zijn in combinatie met een avondopleiding.

Groet,
Dessal

Reinier, 17-02-2015
Mijn dochter wordt in oktober 2015 21 jaar. Haar opleiding eindigt in maart 2015.
Haar moeder werkt parttime en ik als gescheiden vader betaalde haar studie en tot haar 21e betaal ik nog alimentatie. Mijn dochter zoekt werk of wellicht gaat ze weer studeren in sept. 2015. Heeft zij recht op een uitkering vanaf maart en zo ja wat voor een uitkering. En als straks de alimentatie stopt is er dan een uitkering mogelijk want anders redt zij het met haar moeder financieel niet. Ter informatie mijn dochter woont bij haar moeder. En ik ben gescheiden en woon elders. Reactie infoteur, 02-03-2015
Beste Reinier,

Het komt mij voor dat uw dochter dan op zichzelf zou moeten gaan wonen om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering omdat het totale inkomen van het huishouden anders te hoog is. Let erop dat zij in dat geval ook niet te veel spaargeld mag hebben.

Groet,
Dessal

Thomas, 16-02-2015
Ik heb net mijn diploma behaald voor Allround laborant. Ik heb voor dit meerdere betaalde stages gedaan. In de tussentijd heb ik wel vakantiebaantjes gehad waar ik voor betaald kreeg maar dat was hooguit 3 weken. Kan ik hiermee in aanmerking komen voor een uitkering? Reactie infoteur, 02-03-2015
Beste Thomas,

Omdat je niet aan de eisen van voldoende werkhistorie voldoet zul je niet in aanmerking kunnen komen voor WW, maar mogelijk wel voor een bijstandsuitkering. Hiervoor wordt echter ook nog rekening gehouden met een aantal andere zaken zoals het eventuele inkomen van je huisgenoten en de hoogte van de spaargeld.

Groet,
Dessal

Lisette, 08-07-2014
Hallo,
Ik zal (hopelijk) eind augustus afstuderen van mijn master-opleiding Toegepaste Taalwetenschap aan de UU. Het afgelopen half jaar ben ik als student-assistent werkzaam geweest bij de faculteit Geesteswetenschappen (0.5 fte). Verder heb ik, tot mijn grote spijt, het afgelopen studiejaar moeten uitzitten met een maximum lening doordat ik inmiddels geen recht meer heb op een basis- of aanvullende beurs.
Gezien het feit dat de arbeidsmarkt momenteel niet veel mogelijkheden biedt binnen het taalkundig vakgebied, ben ik bang dat ik een uitkering zal moeten proberen aan te vragen. Ik zou u dan ook de volgende vragen willen stellen:
a) Heb ik recht op een WW-uitkering o.b.v. mijn verrichte werkzaamheden als student-assistent?
b) Is het mogelijk om een WW-uitkering aan te vragen terwijl ik nog recht heb op een studentenlening?
Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,
Lisette Jager Reactie infoteur, 08-07-2014
Hallo Lisette,
Ik weet niet precies hoe het in elkaar zit met student-assistentschappen en wat voor contract je had, maar als je gewoon als werknemer is dienst was en je contract wordt niet verlengd dan kun je een WW-uitkering aanvragen.

Dit kan echter niet zo lang je ingeschreven bent als student. Een vereiste voor het ontvangen van een WW-uitkering is namelijk dat je volledig beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt, en dat ben je in dat geval niet. Een aanvraag zal daarop worden afgewezen.

Pas in augustus een WW-uitkering aanvragen als je contract als student-assistent nu al eindigt is ook geen optie want je moet dit direct na het eindigen van je dienstverband aanvragen.

Groet,
Dessal

Remco, 15-05-2014
Hallo,
Ik ben eind april officieel afgestudeerd aan mijn opleiding elektrotechniek. Middels 2 uitzendbureaus ben ik op zoek naar werk maar het vooruitzicht is niet rooskleurig.
Tijdens mijn opleiding MBO en HBO heb ik diverse (betaalde) stages gelopen. Ik ben nu bijna 24. Heb ik dan recht op een uitkering? Reactie infoteur, 17-05-2014
Hallo Remco,

Met alleen betaalde stages kom je helaas niet in aanmerking voor een WW-uitkering. Wel zou je kunnen nagaan of je in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering.

Groet,
Dessal

Armel, 13-05-2014
Hallo,

Ik studeer eind juni af en ben voorlopig nog niet zeker van een baan. Ik heb tijdens mijn studie 2 stages gelopen van 21 weken, wel onbetaald. Ik zou graag willen weten of ik recht heb op een uitkering.

Alvast bedankt Reactie infoteur, 13-05-2014
Hallo Armel,

Onbetaalde stages geven helaas geen recht op een WW-uitkering.

Groet,
Dessal

Leonie, 08-05-2014
Ik studeer dit jaar af, ben bijna 23 en heb geen werk verleden… alleen stage die ik voor mijn studie moest volgen. In mijn branche is het moeilijk om aan werk te komen. Ik woon bij mijn moeder die een WAO uitkering heeft omdat ze erg ziek is. Heb ik dan recht op een uitkering, en hoeveel is het minimum? Reactie infoteur, 13-05-2014
Hallo Leonie,

Zonder (betaald) werkverleden heb je helaas geen recht op een WW-uitkering.

Groet,
Dessal

Cornelia, 29-06-2013
Hi,

Ik heb momenteel een WW, maar mijn vriend is bijna afgestudeerd (tevens geen werk verleden) en het is ontzettend lastig om nu een baan te vinden. Naar verwachting zal dit ook niet gauw lukken, echter is de huidige financiële situatie moeilijk. Aangezien we samen wonen vraag ik me af of hij recht geen op een bijstandsuitkering of dergelijk?

Ik zit namelijk met idee dat zoiets niet mogelijk is, omdat we wel samenwonen.

BVD en MVG,
Cornelia Reactie infoteur, 30-06-2013
Hallo Cornelia,

Je mag geen bijstandsuitkering ontvangen wanneer op hetzelfde adres iemand woont die een salaris ontvangt. Of een ww-uitkering in dat geval als zodanig wordt gezien kan ik je niet zeggen. Hiervoor kun je het beste even contact opnemen met het UWV.

Groet,
Dessal

Vera, 29-03-2013
Hallo,
Naar verwachting ben ik in juli afgestudeerd HBO'er. De kans op een baan in mijn sector is momenteel erg klein. In het verleden heb ik echter op basis van mijn MBO diploma voor een uitzendbureau gewerkt, hierdoor voldoe ik naar mijn inziens aan een aantal voorwaarden voor het aanvragen van een WW uitkering. Maar is een arbeidsverleden via een uitzendbureau ook geldig voor het aanvragen van een WW uitkering?
M.v.g. Reactie infoteur, 30-03-2013
Hallo Vera,

Ja, bij mijn weten telt werk dat je hebt gedaan via een uitzendbureau of detacheringsbureau ook mee voor de opbouw van het arbeidsverleden.

Groet,
Dessal

Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 08-05-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.