Boven de veertig en werkeloos

Boven de veertig en werkeloos Wanneer je ouder dan veertig bent en werkeloos, is solliciteren een vervelende bezigheid. Vanwege je leeftijd wordt je al snel gediscrimineerd en op grond van deze informatie in je cv al afgekeurd. Toch heb je een sollicitatieplicht en natuurlijk wil je ook graag weer aan het werk. Hoe kom je nog aan een baan wanneer je boven de veertig bent?

Afwijzingen

Vaak worden oudere werkzoekers afgewezen met het argument dat ze “overgekwalificeerd” zijn. Hiermee wordt gewoon bedoeld dat je te oud bent. Dit kan zijn te oud en dus te duur, maar ook dat de leidinggevende veel jonger en minder ervaren is en dat jij door de leidinggevende wel eens als bedreiging kan worden ervaren. Een complicatie waar werkgevers meestal niet op zitten te wachten.

Sollicitatiehulp

  • Wanneer je vijftig bent of ouder kan je in aanmerking komen voor sollicitatiehulp van een re-integratiebureau. Soms worden er ook sollicitatiecursussen aangeboden.
  • Zorg dat je ingeschreven staat bij uitzendbureaus. Zij doen vaak iets minder moeilijk over leeftijd en zo kan je af en toe toch nog tijdelijk aan de slag.
  • Ga tijdens sollicitatiegesprekken niet te gedetailleerd in op de oorzaak van het werkloos zijn. Blijf positief en laat zien dat je je richt op de toekomst en niet op het verleden.
  • Laat je omgeving weten dat je op zoek bent naar een baan. De meeste oudere werklozen komen aan een baan via hun sociale netwerk.
  • Kijk vooral niet teveel door een tunnel. Het kan zijn dat er ook buiten je vakgebied mogelijkheden open liggen. Kijk naar de kwaliteiten die jij hebt en kijk hoe je deze op een andere manier kan inzetten. Wanneer er geen mogelijkheden zijn als betaalde kracht, kan je misschien als vrijwilliger je kwaliteiten inzetten of cursussen volgen om ze verder te ontwikkelen. Werkgevers zien dit liever dan een leeg cv.
  • Breng je leeftijd naar voren als een voordeel. Je hebt geen kleine kinderen meer waarvoor je mogelijk vrij moet nemen of op tijd thuis moet zijn. Je bent waarschijnlijk niet meer gebonden aan schoolvakanties. Een oudere werknemer is dus vaak een flexibele werknemer.

Langdurig werkloos boven de vijftig

De groep langdurig werklozen is het grootst bij mensen boven de 45 jaar. Zij hebben minder kans op de arbeidsmarkt. Vooral de laag-geschoolden boven de 45 jaar komen niet meer aan het werk, maar ook onder de hoog-opgeleiden is het aantal langdurig werklozen boven de 45 jaar het grootst.

Wanneer je boven de vijftig bent en werkloos wordt is het helemaal lastig om nog een baan te vinden. Er bestaat wel een mogelijkheid om te voorkomen dat je je eigen vermogen moet opmaken. Vraag na afloop van de WW-uitkering een IOAW-uitkering aan. Deze uitkering blijft bestaan voor mensen die voor 1 januari 1965 geboren zijn. Het is een minimum inkomen, vergelijkbaar met bijstand zonder dat het eigen vermogen wordt aangetast. De overheid heeft wel plannen om de eisen bij te stellen, zodat de groep mensen die in aanmerking komt voor een IOAW-uitkering steeds kleiner wordt. Voor de nieuwste voorwaarden en het aanvragen van een IOAW-uitkering neem je contact op met het UWV.

Langdurig werkloos boven de zestig

Mensen van zestig jaar of ouder kunnen na afloop van de WW-uitkering een IOW-uitkering aanvragen. Ook dit is een uitkering op bijstandsniveau zonder dat het eigen vermogen wordt aangetast. Het voordeel van deze uitkering is dat het inkomen van de partner niet meegeteld wordt. Voor de nieuwste voorwaarden en het aanvragen van een IOW-uitkering neem je contact op met het UWV.

Meer sollicitatietips

Solliciteren is tegenwoordig anders dan in het verleden. Er wordt veel gebruik gemaakt van sociale media en een simpele sollicitatiebrief wordt al snel aan de kant geschoven.

Lees verder

© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijstandsuitkering, minimumloon, IOAW, IOAZ 2019 en 2020Bijstandsuitkering, minimumloon, IOAW, IOAZ 2019 en 2020Twee keer per jaar op 1 januari en 1 juli worden de hoogte van het minimumloon aangepast. Dat heeft gevolgen voor divers…
Hoogte IOAW 2021 en IOAZ 2021 (voorwaarden)Hoogte IOAW 2021 en IOAZ 2021 (voorwaarden)Hoe hoog is de uitkering voor oudere werkloze werknemers volgens de IOAW in 2019, 2020 en 2021 (januari 2021) en wat is…
Huis verkopen in de bijstandHuis verkopen in de bijstandMensen denken vaak dat ze hun huis moeten verkopen zodra ze in de bijstand komen. De kans hierop is echter klein.
De IOAW uitkering voor oudere werklozenDe situatie voor oudere werklozen is door de geschiedenis heen altijd problematisch geweest. Op de arbeidsmarkt trekt de…

Retourpinnen, wat is dat?Retourpinnen, wat is dat?In sommige winkels is het vanaf 9 april 2014 mogelijk om gebruik te maken van retourpinnen. Als je niet tevreden bent ov…
Bronnen en referenties
  • http://50plusje.blogspot.nl/2013/06/werkloos-boven-de-50-jaar-vraag-dan-een.html
  • CBS
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.